World Press Photo: Αυτή είναι η φωτογραφία της χρονιάς 2021 (φωτο & video)

World Press Photo: Αυτή είναι η φωτογραφία της χρονιάς 2021 (φωτο & video)

H φωτογραφία που κέρδισε την Πέμπτη το κορυφαίο βραβείο για την φωτογραφία της χρονιάς (Photo of the Year 2021) στον διαγωνισμό του World Press Photo απεικονίζει μια ηλικιωμένη κυρία και μια νοσοκόμα στη Βραζιλία να αγκαλιάζονται μέσω ενός πλαστικού καλύμματος για την προστασία από τον κορoνοϊό, την πρώτη αγκαλιά μετά από πέντε μήνες μιας 85χρονης τρόφιμης σε γηροκομείο του Σάο Πάολο στις 5 Αυγούστου 2020.

Οι νικητές ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ηλεκτρονικής εκπομπής στις 15 Απριλίου 2021 στα διαδικτυακά κανάλια του World Press Photo από την ανεξάρτητη κριτική επιτροπή του Διαγωνισμού Φωτογραφίας

Ο Nissen είπε για την εικόνα του: «Για μένα, αυτή είναι μια ιστορία για την ελπίδα και την αγάπη στις πιο δύσκολες στιγμές. Όταν έμαθα για την κρίση που εκτυλίσσεται στη Βραζιλία και την κακή ηγεσία του Προέδρου Μπολσονάρο που από την αρχή αγνοεί αυτόν τον ιό, ο οποίος το αποκαλεί «μικρή γρίπη», ένιωσα πραγματικά την ανάγκη να κάνω κάτι γι ‘αυτό. ”

Ο Kevin WY Lee, φωτογράφος, δημιουργικός διευθυντής και μέλος της κριτικής επιτροπής του 2021 Photo Contest περιγράφει τη φωτογραφία που κέδρισε: «Αυτή η εικονική εικόνα του COVID-19 μνημονεύει την πιο εξαιρετική στιγμή της ζωής μας, παντού. “Διάβασα” την ευπάθεια, τους αγαπημένους, την απώλεια και τον χωρισμό, τον θάνατο, αλλά, κυρίως την επιβίωση – όλα κυλήθηκαν σε μια γραφική εικόνα. Αν κοιτάξετε την εικόνα αρκετά θα δείτε φτερά: ένα σύμβολο πτήσης και ελπίδας. ”

Ο Mads Nissen είναι Δανός φωτογράφος με έδρα την Κοπεγχάγη. Αφού αποφοίτησε το 2007 από τη Δανική Σχολή Δημοσιογραφίας, μετακόμισε στη Σαγκάη για να τεκμηριώσει τις ανθρώπινες και κοινωνικές συνέπειες της ιστορικής οικονομικής ανόδου της Κίνας. Από το 2014 εργάζεται ως φωτογράφος στη δανική εφημερίδα Politiken.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό: “Φωτογραφία Ιστορίας της Χρονιάς”, “Διαδραστικής φωτογραφίας της Χρονιάς”, “Online βίντεο της χρονιάς” στο worldpressphoto.org


Σχολιάστε εδώ