Πόλεμο φέρνουν οι ανατροπές στα Εργασιακά

Πόλεμο φέρνουν οι ανατροπές στα Εργασιακά

Ό,τι θέλει ο ΣΕΒ…

-Στον δρόμο οι εργαζόμενοι

Κοινωνικά θερμό προβλέπεται το επόμενο δίμηνο, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδια που θα επιφέρουν δυσμενείς ανατροπές για χιλιάδες εργαζομένους της χώρας.

Στη δίνη του κυκλώνα θα βρεθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς οι ανατροπές θα αφορούν το εργασιακό αλλά και το ασφαλιστικό καθεστώς που ισχύει εδώ και δεκαετίες. Κι αυτό σε μια χρονική περίοδο που η χώρα προσπαθεί να βγει από το τούνελ της πανδημίας, η οποία θα αφήσει πίσω της ερείπια σε όλα τα επίπεδα.

Οι πρώτες αντιδράσεις από κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις δίνουν μια πρόγευση για το… πολεμικό κλίμα που πρόκειται να επικρατήσει, ενώ παράλληλα καταδεικνύουν ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα περάσουν (αν περάσουν) διά πυρός και σιδήρου. Από την πλευρά του ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι οι αλλαγές αυτές θα γίνουν αποδεκτές από σημαντική μερίδα των πολιτών, που τάσσεται υπέρ του εκσυγχρονισμού και της ανατροπής παλαιών νοοτροπιών.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στα εργασιακά πρόκειται να κατατεθεί προς έγκριση στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα κι αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω. Μεταξύ των άλλων θα προβλέπει την ισχύ των ατομικών συμβάσεων (κατά παρέκκλιση των συλλογικών), την καθιέρωση δεκάωρης εργασίας, πλαφόν για τις υπερωρίες (από ένα σημείο και πάνω δεν θα πληρώνονται).

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης μέτρα ενίσχυσης της τηλεργασίας, τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογές συνδικαλιστικών οργανώσεων ή σωματείων κ.ά. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για αλλαγές που θα… διευκολύνουν τις επιχειρήσεις και θα διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους σε βάρος –εννοείται– των εργαζομένων. Για τις περισσότερες από τις παραπάνω ρυθμίσεις, αν όχι όλες, οι εργαζόμενοι διαφωνούν κατηγορηματικά και θα αντιδράσουν με δυναμικό τρόπο, ενώ τα συνδικάτα προετοιμάζονται για… μάχες πεζοδρομίου.

Στο πλευρό τους θα έχουν το σύνολο σχεδόν των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 έχουν καταγγείλει ήδη τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας. Εξίσου έντονες αναμένεται να είναι οι αντιδράσεις και για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο πεδίο της επικουρικής ασφάλισης, το σχετικό νομοσχέδιο θα φτάσει στη Βουλή (και αυτό) μετά το Πάσχα. Η είσοδος των ιδιωτών προκαλεί τις εύλογες ανησυχίες των χιλιάδων εργαζομένων, καθώς θεωρούν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα οδηγήσει στο μέλλον σε δραστικό περιορισμό του ύψους των επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που θα φέρει η κυβέρνηση, η ένταξη στο νέο σύστημα θα είναι υποχρεωτική για όσους εισέρχονται για πρώτη φορά στην εργασία από την 1η Ιανουαρίου 2022. Προαιρετική θα είναι για τους εργαζόμενους ηλικίας 35 ετών και κάτω.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ