Στο απόσπασμα το Ασφαλιστικό – Οι συνταξιούχοι, το μεγάλο θύμα…
-Με προκαταβολές ζουν!
-Δίνουν σε δικηγόρους την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων έναντι 60 ευρώ τη μία
Εδώ φτάσαμε… Με… μηνιαία προκαταβολή της τάξης των 360 με 384 ευρώ προσπαθούν να ζήσουν 72.000 συνταξιούχοι. Τι να πρωτοπληρώσουν με αυτά; Το ηλεκτρικό; Το νερό; Να πάρουν κάτι να φάνε;
Είναι απίστευτο, δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία χρόνια, φτάνουν στο σημείο να ζητούν δανεικά. Μια κατάσταση που είναι εξευτελιστική για τους συνταξιούχους μας.
Πάνω από 12 μήνες περιμένουν πάρα πολλοί να πάρουν τη σύνταξή τους.
Μάλιστα, μόνο 36.088 ασφαλισμένοι θα πάρουν πριν από το Πάσχα την πρώτη προκαταβολή σύνταξης, καθώς και τα αναδρομικά που αναλογούν στους μήνες καθυστέρησης. Οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, συγκεκριμένα 12.314 άτομα, και ακολουθούν 8.950 του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και 8.545 του ΟΑΕΕ.
Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων, αναθέτοντας τον έλεγχο σε δικηγόρους με αμοιβή 60 ευρώ για την κάθε μία, μέχρι 60 αιτήσεις, ήτοι συνολικά 3.600 ευρώ. Επιλογή στην οποία αντιδρούν έντονα οι συνδικαλιστές, με το σκεπτικό ότι αυτή η κίνηση είναι το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του ελέγχου των αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Και μάλιστα οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ θα πρέπει να… εκπαιδεύσουν τους δικηγόρους στους οποίους θα ανατεθεί ο έλεγχος των εκκρεμών συντάξεων.
Σύμφωνα με στελέχη του ΕΦΚΑ, το 90% των εκκρεμών συντάξεων θα έχει ολοκληρωθεί από την αρμόδια υπηρεσία μέχρι τον Νοέμβριο, επομένως άλλες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης, που θέλει να έχει γίνει ο έλεγχος ΟΛΩΝ των εκκρεμών συντάξεων πριν από το καλοκαίρι…
Τώρα θυμηθήκατε, κύριε Γιαννίτση, ότι το Ασφαλιστικό είναι πηγή προβλημάτων;
Σίγουρα κάποιους ενοχλεί το Ασφαλιστικό και… κάποιοι, προφανώς, έχουν στο μυαλό τους να περάσει το Ασφαλιστικό σε ιδιώτες. Ήδη άρχισαν οι… βολές ότι αυτό φταίει για το υπέρογκο δημόσιο χρέος, το οποίο οφείλεται κατά 80% (!) στη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού.
Το είπε ο Τάσος Γιαννίτσης, πρώην υπουργός και ομότιμος καθηγητής Οικονομικής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην παρουσίαση του βιβλίου του «Ασφαλιστικό, Ανάπτυξη, Μακροοικονομία» σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «Το Ασφαλιστικό στον ορίζοντα εσωτερικών και ευρωπαϊκών ανακατατάξεων». Είπε συγκεκριμένα: «Το Ασφαλιστικό έχει αναδειχθεί σε πηγή προβλημάτων και σε άλλους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας. Οι κρατικές δαπάνες για τα ελλείμματα και τις συντάξεις τριπλασιάστηκαν από 6,5 δισ. το 2000 σε 19 δισ. ευρώ το 2019».
Κι εσείς, κύριε καθηγητά και υπουργέ, τι κάνατε; Αντιδράσατε; Χτυπήσατε την καμπάνα; Ποιες ήταν οι παρεμβάσεις σας; Αρκεί να λέτε κάτι μετά από 10 χρόνια απλώς για να πείτε «εγώ τα έλεγα»; Ακόμη και τώρα, κύριε Γιαννίτση, δεν ασχολείστε με την ουσία του προβλήματος. Αυτά δεν αρμόζουν σε έναν πρώην υπουργό και καθηγητή πανεπιστημίου.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ