Ανεμβολίαστο το 20% των γιατρών και το 40% των νοσηλευτών!

Ανεμβολίαστο το 20% των γιατρών και το 40% των νοσηλευτών!

Κίνδυνος για τους ασθενείς

-Το 18,5% των πολιτών αρνείται να εμβολιασθεί

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Παρότι συνεχίζεται με σφοδρότητα το τρίτο κύμα της πανδημίας, με δεκάδες συνανθρώπους μας καθημερινά να μολύνονται, να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας, να διασωληνώνονται στις ΜΕΘ και κάποιοι από αυτούς τελικά να χάνουν τη μάχη με τον κορονοϊό, υπάρχει ακόμη ένας σημαντικός αριθμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις δομές υγείας που έχει επιλέξει να μην εμβολιαστεί. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Αφού οι υγειονομικοί δεν εμπιστεύονται την ιατρική επιστήμη, τότε τι θα πρέπει να πράξουν οι υπόλοιποι πολίτες;

Το θέμα αυτό έχει θέσει και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι «προκαλεί έλλειψη εμπιστοσύνης προς το σύστημα υγείας γενικότερα, αφού ασθενείς με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις εκτίθενται σε ανυπολόγιστο κίνδυνο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η συμμετοχή των γιατρών στον εμβολιασμό είναι περίπου στο 80%, ενώ των νοσηλευτών στο 60%, τονίζο­ντας ότι «έστω και με αργό ρυθμό τα ποσοστά έχουν αυξηθεί».

Πάνω στο θέμα αυτό έκανε παρέμβαση και ο Βασίλης Ταρλατζής, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής και μέλος του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Το συμπέρασμα της ομάδας του εργαστηρίου –που αποτελείται από καθηγητές της Ιατρικής, Φαρμακευτικής και Νομικής– είναι ότι «υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, τόσο οι νομικές όσο και οι δεοντολογικές και ιατρικές, ώστε να επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους τους γιατρούς και υγειονομικούς που εμπλέκονται με τη νοσηλεία, θεραπεία και επαφή με τους ασθενείς, όμως τελείως διαφορετικό είναι το θέμα αναφορικά με τον γενικό πληθυσμό, για το οποίο υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις».

Ωστόσο ο κ. Ταρλατζής διευκρίνισε ότι «οι συνέπειες από την άρνηση εμβολιασμού δεν θα πρέπει να είναι τιμωρητικές, δεν τιμωρείται η συνείδηση, αλλά πρέπει να προστατευθεί η υγεία των ανθρώπων που εμπιστεύονται τη ζωή τους στα χέρια των γιατρών και νοσηλευτών.

Θα πρέπει να μπαίνει σε αναστολή εργασίας αμισθί για συ­γκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε με τα χρήματα της αμοιβής του να μπορεί το δημόσιο σύστημα να προσλάβει επικουρικό προσωπικό εμβολιασμένο, που θα παρέχει τα εχέγγυα ασφαλείας για τους ασθενείς και τους ανθρώπους με τους οποίους έρχεται σε επαφή.

Εξάλλου την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε προσφυγή γονέων από την Τσεχία που δεν ήθελαν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και αποφάνθηκε ότι «σε μια δημοκρατική κοινωνία ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι αναγκαίος». Αν και η συγκεκριμένη απόφαση αφορά τα παιδικά εμβόλια, εντούτοις δημιουργεί ένα προηγούμενο σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Άλλωστε παρόμοια απόφαση εξέδωσε πριν από λίγο καιρό και το ΣτΕ.

Πόσοι έχουν εμβολιαστεί
Μέχρι τις 8 Απριλίου είχαν πραγματοποιηθεί 2.060.949 εμβολιασμοί, από τους οποίους το 1.355.862 είναι εμβολιασμοί πρώτης δόσης και οι 705.087 είναι εμβολιασμοί και της δεύτερης δόσης. Ειδικότερα έχουν πραγματοποιηθεί 1.395.929 εμβολιασμοί με Pfizer / BioNTech, 346.886 με ΑstraZeneca και 128.651 με Μοderna. Το ποσοστό τήρησης των ραντεβού ανά ημέρα είναι 97% για τις εταιρείες Pfizer και Moderna και στο 94% για αυτό της AstraZeneca. Σε σχέση με τις ακυρώσεις ρα­ντεβού ανά εμβόλιο, για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna το ποσοστό κυμαίνεται έως 1%, ενώ για την AstraZeneca το ποσοστό κυμαίνεται έως 3%.

Πόσοι σκοπεύουν να κάνουν το εμβόλιο
Σύμφωνα με την έρευνα της Marc, στην ερώτηση αν σκοπεύουν να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό, το 69,1% απάντησε «ναι, όσο πιο σύντομα γίνεται» ή «μάλλον ναι, αργότερα», το 18,5% απάντησε «μάλλον όχι» ή «σίγουρα όχι», ένα 11% απάντησε ότι το έχει κάνει ήδη, ενώ υπάρχει και το 1,4% που είναι στο «δεν απαντώ».

Σε άλλες δύο έρευνες που είχε πραγματοποιήσει η διαΝΕΟσις σε συνεργασία με τη Metron Analysis «όχι» και «μάλλον όχι» δήλωσε το 27% των Ελλήνων τον Δεκέμβριο του 2020 και το 42% των Ελλήνων τον Σεπτέμβριο του 2020.

Να σημειωθεί ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες ο μέσος όρος (κατά προσέγγιση) των κρουσμάτων είναι περίπου 3.200, των θανάτων είναι περίπου 72 και των διασωληνωμένων 750. Την Τρίτη, 30 Μαρτίου, και την Τρίτη, 6 Απριλίου, ο αριθμός των κρουσμάτων εκτινάχθηκε στα 4.300 (ίσως γίνονται περισσότερα τεστ).

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ