Έρχονται νέα Μνημόνια!

Έρχονται νέα Μνημόνια!

Μετά το πέρας της πανδημίας

-Μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσεις στη φορολογία
-Κύμα πτωχεύσεων ανησυχεί τον Στουρνάρα
-Χολή κατά της Ελλάδας βγάζει ο σκληρός του ΔΝΤ, ο Τόμσεν

Προ των πυλών είναι το «Πακέτο Μέτρων», μόλις τεθεί υπό έλεγχο η δράση του κορονοϊού και ξεσφίξει η θηλιά, με την Ελλάδα έναν χρόνο τώρα να είναι σε καθεστώς lockdown, την οικονομία να έχει καταρρεύσει, τα λουκέτα να μην έχουν τελειωμό, τους δρόμους έρημους, τα σχολεία κλειστά και την οικογένεια να έχει περιορίσει τα πάντα, ζώ­ντας με τον φόβο του ιού, η εξάπλωση του οποίου σε όλη τη Γη δεν έχει εμποδιστεί.

Το άνοιγμα της αγοράς, με την προστασία της μάσκας, θα γίνει, με τους όποιους κινδύνους, με σωρό τα προβλήματα και βουνό τα χρέη που έχει δημιουργήσει ο μεγάλος εχθρός. Ήδη:

• Με τον φόβο του λουκέτου είναι οι 4 στις 10 επιχειρήσεις (38,2%) με βάση έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ.
• Το πρώτο δίμηνο τα νέα χρέη στην Εφορία ανήλθαν σε 1,57 δισ. ευρώ.
• Οι φορολογούμενοι με ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία τον Φεβρουάριο ήταν 4.140.400.
• Το χρέος το 2020 θα είναι στο 205% του ΑΕΠ.
• Ελληνικά ομόλογα ύψους 21,936 δισ. ευρώ έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Οι νέοι θα συνεχίσουν να φεύγουν
Ξανά μέσα στα πόδια μας ο σκληρός του ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν, εμπνευστής των Μνημονίων, που έδεσαν χειροπόδαρα την Ελλάδα για πολλά χρόνια, με τις δεσμεύσεις που επέβαλαν να συνεχίζουν να ισχύουν και σήμερα.

Μας ήρθε λόγω της συμμετοχής του στο Συνέδριο του Economist, όπου έβγαλε όλη την κακότητά του κατά της χώρας μας, τονίζοντας ότι είναι απαισιόδοξος για την προοπτική ευημερίας της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Και ο λόγος είναι, κατά τον Τόμσεν, η αποτυχία των προγραμμάτων προσαρμογής, από τη στιγμή που οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις είτε δεν εφαρμόσθηκαν είτε ανατράπηκαν!

Πολύ αργά τα λέτε… Δεν υλοποιήθηκαν, προφανώς, γιατί δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν. Δείχνετε ότι σας ενοχλεί η Ελλάδα.

Και χύνετε φαρμάκι πολύ για τη χώρα μας. Δεν το κρύβετε. Το είπατε και από το βήμα του Συνεδρίου του Economist.

«Δεν βλέπω να κλείνει κενά η χώρα στο μέλλον, οι νέοι θα συνεχίσουν να φεύγουν, λόγω του πελατειακού κράτους», είπε σε απευθείας μετάδοση.

Τα λέει τώρα που είναι συνταξιούχος. Ανταμείφθηκε, πάντως, για τις «ποινές», για τα σκληρά μνημονιακά χρόνια που επέβαλε στην Ελλάδα. Προβιβάστηκε σε επικεφαλής του Τμήματος Ευρώπης του ΔΝΤ.

Ακόμη και σήμερα δεν ξεφεύγει από τον παλιό του εαυτό, τότε που ζητούσε μεγάλες περικοπές συντάξεων και πρόσθετους φόρους, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι οι συντάξεις είναι «βορειοευρωπαϊκού» ύψους, που αποδίδονται με «νοτιοευρωπαϊκό» τρόπο!

Πτωχεύσεις βλέπει ο Στουρνάρας
Ο κίνδυνος πτωχεύσεων είναι το πρόβλημα που ανησυχεί τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. «Η πτώχευση μεγάλου αριθμού οριστικά μη βιώσιμων επιχειρήσεων ενέχει σημαντικούς πιστωτικούς κινδύνους (νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια) και δημοσιονομικούς κινδύνους (καταπτώσεις εγγυήσεων, οριστική διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο, εισοδηματική στήριξη στους απολυόμενους εργαζομένους), οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά τον χρηματοπιστωτικό τομέα και επιβραδύνουν την επιστροφή στη δημοσιονομική ισορροπία», επισημαίνει σε ομιλία του.

Η Τράπεζα της Ελλάδος βλέπει το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2020 στο 7% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος στο 205% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Για το 2021 οι εκτιμήσεις είναι ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 5,3% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ προβλέπει ανάκαμψη 3,8% φέτος έναντι 4,4% που ήταν η πρόβλεψη το φθινόπωρο.

Η Κομισιόν προβλέπει ανάκαμψη 3,5% για φέτος, ενώ ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει 4,8% στο βασικό του σενάριο.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ