«Τρώγονται» μεταξύ τους στον ΣΥΡΙΖΑ
Άλλο που δεν θέλει ο Μητσοτάκης
-Οι «53» κατά της διεύρυνσης
Σε γάγγραινα εξελίσσεται η εσωστρέφεια που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπονομεύει τις βασικές στρατηγικές και λειτουργεί ανασταλτικά στις προσπάθειες για πολιτική ανάκαμψη και επιστροφή σε τροχιά εξουσίας.
Σε ένα χρονικό σημείο όπου η κυβέρνηση αρχίζει να μετράει απώλειες, το κόμμα ταλανίζεται από ίντριγκες, κόντρες και αντιπαραθέσεις, καθώς οι διάφορες ομάδες (τάσεις) επιχειρούν να έχουν το πάνω χέρι στις σημαντικές αποφάσεις. Με τη… δυσοίωνη προοπτική να λύσουν τις διαφορές τους στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. Χωρίς να λείπουν τα κρούσματα απειθαρχίας, που δίνουν την εικόνα έλλειψης συνεννόησης και σύγχυσης, αλλά και οι αστοχίες, που ακυρώνουν τη δουλειά που γίνεται από τη μεγάλη μερίδα των στελεχών. Η Κουμουνδούρου αρκείται –προς το παρόν τουλάχιστον– σε ρόλο θεατή, με τον Αλ. Τσίπρα να περιορίζεται σε ήπιου χαρακτήρα παρεμβάσεις και αυτές σε παρασκηνιακό επίπεδο.
Η σφοδρή αντιπαράθεση, με βαρείς χαρακτηρισμούς, που είχαν Π. Σκουρλέτης και Π. Κουρουμπλής στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποτυπώνει το κλίμα αντιπαλότητας που υπάρχει ανάμεσα στην ομάδα των «53» και στα στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και στέκονται αναφανδόν στο πλευρό του κ. Τσίπρα. Η κατηγορία που εκτόξευσε ο κ. Κουρουμπλής, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν στελέχη –υπονοώντας προφανώς τους «53»– που επιθυμούν να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες εκλογές για να υπάρξουν εσωκομματικές εξελίξεις (θέμα ηγεσίας), είναι κάτι που διακινείται σε επίπεδο φημών στους πολιτικούς διαδρόμους.
Το γεγονός ότι υιοθετείται αβασάνιστα από τον κ. Κουρουμπλή δημιουργεί ζοφερό κλίμα και εξ αυτού προκαλεί την έντονη δυσφορία ακόμη και κορυφαίων στελεχών. Η κόντρα των «53» με τους λεγόμενους «Πασοκογενείς» έχει αλλού τη ρίζα της. Έχει να κάνει τόσο με τη φυσιογνωμία όσο και με την πολιτική γραμμή του κόμματος. Οι «53» αντιτίθενται στην προοπτική μιας ανεξέλεγκτης διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και είναι υπέρ μιας αντιπολιτευτικής τακτικής, εποικοδομητικής και επί της ουσίας, χωρίς κραυγές και αφορισμούς.
Τα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ στελέχη είναι της άποψης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του στον κόσμο για να εκφράσει τη μεγάλη προοδευτική παράταξη. Ως προς τη στάση έναντι της κυβέρνησης επιμένουν ότι αυτή πρέπει να είναι σκληρή και με κάθε μέσο και τρόπο. Η «ανταρσία» δύο προβεβλημένων στελεχών, του Π. Σκουρλέτη και του Ν. Φίλη, οι οποίοι αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την επίσημη γραμμή και δεν υπερψήφισαν στη Βουλή τη σύμβαση για το Ελληνικό, ήταν ως έναν βαθμό μομφή σε βάρος του κ. Τσίπρα. Ο ισχυρισμός τους ότι η απόφαση για τη στάση του κόμματος δεν ελήφθη από τα κομματικά όργανα αλλά σε σύσκεψη υπό τον κ. Τσίπρα κάνει τη μομφή ακόμη βαρύτερη.
Η… επιστροφή του Πολάκη!
Πάνω που είχε αρχίσει να παγιώνεται η εντύπωση ότι ο Π. Πολάκης δεν συμπεριλαμβανόταν στους σχεδιασμούς της Κουμουνδούρου και του Αλ. Τσίπρα, εκείνος… επέστρεψε και μάλιστα δριμύτερος. Με αφορμή την απόφαση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Ν. Παππά σχετικά με τον διαγωνισμό επί ΣΥΡΙΖΑ για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Πολάκης επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «είναι η παράταξη των δωσίλογων και των μαυραγοριτών», προκαλώντας την οργή όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και μερίδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών, όπως οι κ. Φίλης, Κούλογλου, Μπίστης κ.ά., εξέφρασαν δημόσια τη δυσαρέσκειά τους. Ο κ. Πολάκης απάντησε σε απαξιωτικούς τόνους. Ρίχνοντας έτσι όλοι μαζί νερό στον μύλο της εσωστρέφειας.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ