“Η κλίμακα των αρετών” – Τι γιορτάζουμε την Δ’ Κυριακή των Νηστειών
Ο Άγιος Ιωάννης της κλίμακος, ονομάζεται με αυτό το επωνύμιο διότι συνέγραψε ένα σημαντικό βιβλίο, το οποίο θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της Εκκλησιαστικής μας Γραμματείας, την γνωστή «Κλίμακα», ένα πνευματικό και ασκητικό βιβλίο. Αποτελείται από τριάντα λόγους για την αρετή, όπου σε κάθε λόγο περιλαμβάνεται και μια αρετή, τους οποίους συνέγραψε ο ίδιος.
Η Κλίμακα, δηλαδή η σκάλα, περιγράφει την πορεία προς τη θέωση σαν μια ανάβαση σαν μια ανάβαση σε σκάλα που οδηγεί στον ουρανό. Κάθε σκαλοπάτι της είναι μια αρετή που πρέπει να κατακτήσει ο αγωνιζόμενος πιστός, ώστε να επιτύχει το σκοπό του. Το βιβλίο αυτό αρχίζει από τις πιο πρακτικές αρετές, τις αρετές που αποκτώνται εύκολα και κυρίως έχουν πρακτικό χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα την αρετή της μετάνοιας, της υπακοής, και καταλήγει στις θεωρητικά υψηλές, όπως για παράδειγμα την ταπεινοφροσύνη και την διάκριση. Κάθε αρετή είναι ταξινομημένη ώστε να προϋποθέτει την προηγούμενη και αυτή να είναι προϋπόθεση για την αμέσως επόμενη.
Οι τριάντα Λόγοι είναι ως ακολούθως:
- 1. Περί αποταγής
- 2. Περί απροσπαθείας
- 3. Περί ξενιτείας
- 4. Περί υπακοής
- 5. Περί μετανοίας
- 6. Περί μνήμης θανάτου
- 7. Περί του χαροποιού πένθους
- 8. Περί αοργησίας
- 9. Περί μνησικακίας
- 10. Περί καταλαλιάς
- 11. Περί πολυλογίας και σιωπής
- 12. Περί ψεύδους
- 13. Περί ακηδίας
- 14. Περί γαστριμαργίας
- 15. Περί αγνείας
- 16. Περί φιλαργυρίας
- 17. Περί αναισθησίας
- 18. Περί ύπνου και προσευχής
- 19. Περί αγρυπνίας
- 20. Περί δειλίας
- 21. Περί κενοδοξίας
- 22. Περί υπερηφανείας
- 23. Περί λογισμών βλασφημίας
- 24. Περί πραότητος και απλότητος
- 25. Περί ταπεινοφροσύνης
- 26. Περί διακρίσεως
- 1. Περί διακρίσεως λογισμών και παθών και αρετών
- 2. Περί διακρίσεως ευδιακρίτου
- 3. Σύντομος ανακεφαλαίωσις των προηγουμένων
- 27. Περί ησυχίας
- 1. Δια την ιεράν “ησυχίαν”, την ψυχικήν και την σωματικήν
- 2. Περί διαφοράς και διακρίσεως ησυχιών
- 28. Περί προσευχής
- 29. Περί απαθείας
- 30. Περί αγάπης, ελπίδος και πίστεως
Ο Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης ήταν γνωστός για την ασκητική του ζωή και την βαθιά πνευματικότητά του, ασκήτεψε αρκετά χρόνια στην έρημο ως Ερημίτης και διετέλεσε και Ηγούμενος της Μονής του Σινά. Όταν ήταν Ηγούμενος, έλαβε γράμμα από τον Ιωάννη, Ηγούμενο της Μονής Ραϊθού το οποίο ζητούσε από τον Άγιο Ιωάννη Σιναΐτη λόγους πνευματικούς και συμβουλές για την ασκητική ζωή.
Ο Άγιος Ιωάννης τότε, σε απάντηση αυτού του αιτήματος από τον Ιωάννη της Ραϊθού, έστειλε ένα σύγγραμμα το οποίο ονόμασε “Κλίμαξ Θείας Ανόδου“. Αυτός ο Λόγος ο Ασκητικός ο επονομαζόμενος “Πλάκες Πνευματικές” είναι οι συμβουλές του Ιωάννου του Σιναΐτου προς τον Ιωάννη Ραϊθού και τους Μοναχούς του. Αυτό το σύγγραμμα παραμένει και στις μέρες μας ένας φάρος για τους Μοναχούς αλλά και για όλους τους Χριστιανούς που θέλουν να φτάσουν στον Θεό.
Eικόνα: 1663, 27×33εκ. Εμμανουήλ Τζάνε Μπουνιαλής/Wikipedia.org
Με πληροφορίες απο τις ιστοσελίδες: pemptousia.gr, dogma.gr, wikipedia.org