Ποσά που ζαλίζουν…

Ποσά που ζαλίζουν…

Ένας σπάνιος πίνακας του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, που χρονολογείται το 1887 και είχε παραμείνει σε ιδιωτική συλλογή για πάνω από 100 χρόνια, δημοπρατήθηκε από τον οίκο Sotheby’s στο Παρίσι σε τιμή 13,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Το έργο έχει τίτλο «Scene de rue a Montmartre (Impasse des deux freres et le Moulin a Poivre)» – «Σκηνή δρόμου στη Μονμάρτρη», ενώ παρουσιάστηκε, πριν από τη δημοπρασία, για πρώτη φορά δημοσίως στο Άμστερνταμ, στο Χονγκ Κονγκ και στο Παρίσι.

Η αρχική εκτίμηση για την πώληση του πίνακα, που παρουσιάστηκε από τον Sotheby’s σε συνεργασία με τον γαλλικό Οίκο δημοπρασιών Mirabaud Mercier, υπολογιζόταν στα 5 – 8 εκατ. ευρώ. Απεικονίζεται σε αυτόν ο μύλος Moulin de la Galette στη Μονμάρτρη και δημιουργήθηκε την περίοδο που ο Βαν Γκογκ ζούσε μαζί με τον αδελφό του, Τέο, στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Πολύ λίγοι πίνακες από την περίοδο της Μονμάρτρης του Βαν Γκογκ παραμένουν σε ιδιωτικά χέρια, με την πλειονότητα να αποτελεί σήμερα μέρος των συλλογών φημισμένων μουσείων σε όλο τον κόσμο. Η εμφάνιση στην αγορά ενός έργου τέτοιου διαμετρήματος και από τέτοια εμβληματική σειρά έργων είναι αναμφισβήτητα σπουδαίο γεγονός και ευκαιρία τόσο για τους συλλέκτες όσο και για την αγορά τέχνης γενικότερα», δήλωσαν σε σχετική ανακοίνωση οι Aurelie Vandevoorde και Etienne Hellman, επικεφαλής διευθυντές του Τμήματος Ιμπρεσιονιστικής και Μοντέρνας Τέχνης του Sotheby’s στη Γαλλία.
Κατά τα άλλα, εξαιτίας της πανδημίας η φτωχοποίηση του πλανήτη επεκτείνεται ραγδαία.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ