Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ 600 μολύβια και 10 ποιήματα
Μιὰ μέρα φτάνει στὸ γραφεῖο της ἕνα ἰδιόχειρο γράμμα. «Ἐσὺ ἔγινες σπουδαία, κι ἐγώ, ἕνας σοβαρὸς ἀρχιτέκτονας». Ἦταν ὁ συμμαθητής της στὸ Δημοτικὸ ποὺ εἶχε ἕνα μολύβι μὲ χρώματα, αυτό ποὺ ἐκείνη τὸ ζήλευε. Τόσο ποὺ τὸ ζήλευε αὐτὸ τὸ μολύβι καὶ στεναχωριόταν ποὺ δὲν τὸ ἀπέκτησε ποτέ, ποὺ στὸ γραφεῖο της στὴ Σορβόννη καὶ στὸ σπίτι της εἶχε κουτιὰ μὲ πάνω ἀπὸ 600 μολύβια!
«Αντιπροσωπεύετε έναν τεράστιο πολιτισμό, εννοώ τον βυζαντινό πολιτισμό – έχει το πιο οργανωμένο πρωτόκολλο», τής είχε πει ο Αντρέ Μαλρώ.
Συγγραφέας
Άννα Γριμάνη
Eλένη Γλύκατζη – Αρβελέρ. Η ζωή της -όλη! Μέσα από μία διαφορετική βιογραφία, η συγγραφέας-δημοσιογράφος Άννα Γριμάνη ρίχνει τον προβολέα στην εξέχουσα προσωπικότητα της Ελληνίδας με τη διεθνή ακαδημαϊκή καριέρα, στα σημαντικότερα γεγονότα της πολυδιάστατης διαδρομής της και στα πρόσωπα που καθόρισαν τη ζωή της.
Μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα πλαισιώνουν ένα ξεχωριστό κείμενο, γεμάτο πολύτιμες στιγμές και συναισθήματα, βαθύτερες σκέψεις και δυνατές εικόνες: «…και τα παραθυρόφυλλα της κατοικίας στο Βύρωνα, δεν γέρνουν ούτε για μια μέρα, σε ότι συγκροτεί τη θέα ζωής, με το αίσθημα αναμνήσεων να περιτυλίγει τα δεδομένα – αυτά, όσα έγιναν».
Στην παράθεση εξαίσιων κεφαλαίων μιας συναρπαστικής πορείας που ξετυλίγεται σαν κινηματογραφική ταινία, δέκα νέα ποιήματα της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ δίνουν το δικό τους στίγμα στο βιβλίο της ζωής της.
Διαβάστε ένα απόσπασμα ΕΔΩ
Φωτογραφικό υλικό από το βιβλίο
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Παρίσι. Ξεκίνησε την καριέρα της στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, με συνέχεια στον Περιοδικό Τύπο, ΕΝΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ και άλλες εκδόσεις του ελληνικού περιοδικού τύπου. Θεματική της, ο πολιτισμός, η έρευνα σχετικά με τον Ελληνισμό της Διασποράς και κυρίως, συνεντεύξεις επιφανών Ελλήνων, διεθνών ακαδημαϊκών και προσωπικοτήτων της επιστήμης, της διανόησης και τέχνης.
Η στήλη της ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ & ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΤΟΣ στο περιοδικό Κ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (2008-2017) ανέδειξε περισσότερους από 450 διακεκριμένους Έλληνες Επιστήμονες οι οποίοι διαπρέπουν σε Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα στο εξωτερικό. Όπως και oι παρουσιάσεις των διεθνών αυτών Ελλήνων της Επιστήμης και Έρευνας σε κεντρικές συνεντεύξεις στο Κ καθώς και των περιοδικών GK και Limited Edition (Καθημερινή/Eurobank).
Αρχισυνταξία και παρουσίαση της εκπομπής ΩΡΑΙΟΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ στην κρατική τηλεόραση (ΕΤ1)–ωριαία πορτραίτα κορυφαίων Διεθνών Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, με γυρίσματα στην Ευρώπη και ΗΠΑ και σε πρώτη παρουσίαση αυτών των προσωπικοτήτων στην ελληνική τηλεόραση. Διαπρεπείς Έλληνες της έρευνας, των ανθρωπιστικών σπουδών, της υψηλής τεχνολογίας- η σπουδαιότητα, το ήθος, η διεθνής επιβολή τους, το επιστημονικό κύρος και η διαπερατότητα του έργου τους, με γυρίσματα και μοναδικές εικόνες από κορυφαία ακαδημαϊκά κι ερευνητικά ιδρύματα στο κόσμο.
Διετέλεσε από το 2015 έως το 2018 πρόεδρος ανθρωπιστικού φορέα για άπορα παιδιά της Ελλάδας, με συγγενή καρδιοπάθεια και από την εθελοντική θέση της, με διοικητική ευθύνη της, και των συντελεστών του οργανισμού, υποστηρίχτηκαν 106 άπορα παιδιά με καρδιοπάθεια- ενώ για την προβολή του έργου, συνεργάστηκε με σημαντικά ονόματα της τέχνης, διοργανώνοντας μεγάλες εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής και το Ηρώδειο-Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Μέλος της Τιμητικής Επιτροπής Μεντόρων του Οργανισμού HOPEgenesis, με ιδρυτή τον Δρ. Στέφανο Χανδακά πρόεδρο του ΜΗΤΕΡΑ, που δραστηριοποιείται ανθρωπιστικά για το θέμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.
Γράφει στην ελληνική έκδοση της HuffingtonPost.
Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές (εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ). Έχει συγγράψει την βιογραφία της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ «Τα 600 μολύβια» (α΄ έκδοση, 2005,εκδ. ΗΛΕΚΤΡΑ). Έχει γράψει το Επίμετρο στο βιβλίο της Πόσο Ελληνικό είναι το Βυζάντιο (2016 εκδ.GUTENBERG).
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ (ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ):
Το Χάρτινο Τραίνο (εκδ. ΚEΔΡΟΣ)
Το Μπιλιάρδο (εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ)
Μονογραφία, Μια Κυριακή με τον Δημήτρη Μυταρά (εκδ. ΑΜΜΟΣ)
Στη Χώρα του Ιάφεθ (εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ)
Venetia (εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ)
Κατηγορία: ΤΕΧΝΗ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ
ISBN: 978-960-606-154-7