Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση: Δώρα για τους λίγους, τίποτα για την κοινωνία

Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση: Δώρα για τους λίγους, τίποτα για την κοινωνία

Κατώτερο των περιστάσεων και των αναγκών της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογραμμίζουν δε ότι τα οφέλη που θα προκύψουν θα αφορούν τους λίγους και όχι το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Αντιδράσεις καταγράφονται και από οργανώσεις και φορείς για το γεγονός ότι η κυβέρνηση εκπόνησε το όλο σχέδιο εν κρυπτώ και χωρίς να προηγηθεί εκτενής διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους. «Η κυβέρνηση βάζει πολύ χαμηλά τον πήχη για το τι μπορεί να πετύχει», τονίζει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης και προσθέτει ότι το σχέδιο δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Από την πλευρά του ο βουλευτής και πρώην υπουργός Γ. Δραγασάκης σημειώνει ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης αφορά «λίγες μεγάλες επιχειρήσεις ορισμένων κλάδων» και «αφήνει εκτός μεγάλη μερίδα της κοινωνίας».

Για «Ελλάδα δύο ταχυτήτων», που αντανακλά το σχέδιο της κυβέρνησης, κάνει λόγο το Κίνημα Αλλαγής: «Αυτή των λίγων και ισχυρών, που προσδοκά να έχει τη μερίδα του λέοντος στους πόρους, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, και αυτή των πολλών μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αγροτών και των εργαζομένων, που θα μείνει πίσω».

Στη σχετική ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «το πρόγραμμα, όπως ακριβώς σχεδιάστηκε από λίγους στο Μαξίμου, τελικά θα αφορά και τους λίγους, με τις κοινωνικές ανισότητες στη χώρα μας όλο και να διευρύνονται». Το Κίνημα Αλλαγής χαρακτηρίζει αοριστολογίες και χωρίς καμία τεκμηρίωση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι το μόνο «νέο» που φέρνει το σχέδιο της κυβέρνησης είναι οι νέες θυσίες των εργαζομένων και του λαού για την ανάκαμψη των κερδών των λίγων. «Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης αποτελεί τη ‘‘γέφυρα’’ της Ελλάδας των Μνημονίων και των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων με το πανευρωπαϊκό ‘‘super Μνημόνιο’’ του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ», τονίζει στην ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Το Ταμείο Ανάκαμψης το έχουν πληρώσει ήδη οι λαοί, ενώ για κάθε εκταμίευση, που θα δίνει ώθηση στα κέρδη της ‘‘πράσινης’’ ανάπτυξης, θα πληρώνουν πάλι με νέα, δρομολογημένα αντιλαϊκά μέτρα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι πίσω από τα ωραία λόγια της κυβέρνησης για το Ταμείο κρύβεται η πικρή αλήθεια: «Ετοιμάζονται να προσθέσουν άλλα 21,7 δισ. στο χρέος του πτωχευμένου κράτους και ελπίζουν ότι ο πτωχευμένος ιδιωτικός τομέας θα δανειστεί άλλα 28,3 δισ.». Εξαπέλυσε δε επίθεση σε βάρος του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «πανικόβλητος μπροστά στο τσουνάμι λουκέτων και ανεργίας θριαμβολογεί για τα βουνά νέου χρέους που κομίζει το Ταμείο Ανάκαμψης».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ