Η επικίνδυνη ανοχή της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις

Η επικίνδυνη ανοχή της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις

-Εμμονική στον διάλογο η κυβέρνηση, υπό την πίεση και τις απειλές της Άγκυρας

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Έτοιμες να πέσουν στις παγίδες που στήνει η Άγκυρα είναι Αθήνα και Λευκωσία, που επιμένουν στην τήρηση της ατζέντας του διαλόγου και του… κατευνασμού της Τουρκίας, ενώ όλα τα μηνύματα από την Άγκυρα είναι αρνητικά, αφότου πέρασε τον σκόπελο της Συνόδου Κορυφής όχι μόνο χωρίς κυρώσεις αλλά και με υποσχέσεις για δώρα και ανταλλάγματα.

Το χρονοδιάγραμμα για την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα και λίγες ημέρες αργότερα η πραγματοποίηση της Πενταμερούς στη Γενεύη για το Κυπριακό χρησιμοποιούνται ως άλλοθι από την Τουρκία για τη νομιμοποίηση των διεκδικήσεων και των τετελεσμένων που επιβάλλει, καθώς δικαιολογημένα προβάλλει ως νέα κανονικότητα αυτή που Ελλάδα και Κύπρος… συνομιλούν, ενώ οι αμφισβητήσεις και οι διεκδικήσεις διευρύνονται.

Τις τελευταίες ημέρες, τα μηνύματα της τουρκικής ηγεσίας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνειών για τις προθέσεις της.

Άρχισαν και πάλι οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά και οι υπερπτήσεις ελληνικών νησίδων, όπως οι Ανθρωποφάγοι και το Μακρονήσι, οι οποίες μάλιστα έγιναν ακόμη και την ώρα που υπήρχε την περασμένη Τετάρτη στο ΥΠΕΞ συνάντηση του Νίκου Δένδια και του τούρκου πρεσβευτή Μπουράκ Οζουγκερκίν.

Η Τουρκία έχει επιστρέψει στην τακτική του «πολέμου» των NAVTEX. Έτσι εξέδωσε μια σειρά NAVTEX με τις οποίες ισχυρίζεται ότι αντίστοιχες ελληνικές αναγγελίες για ασκήσεις στο Αιγαίο συνιστούν… παρανομία γιατί, όπως αναφέρουν, παραβιάζουν την υποχρέωση της Ελλάδας για αποστρατιωτικοποίηση νησιών όπως η Λέσβος, η Χίος και τα Ψαρά. Επίσης η Τουρκία, με μια προκλητική κίνηση, επανεξέδωσε NAVTEX για άσκηση του Ελληνικού Ναυτικού νότια της Ρόδου, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή αυτή ανήκει στην αρμοδιότητα του τουρκικού σταθμού της Αττάλειας.

Όμως η κορύφωση των τουρκικών προκλήσεων ήρθε με τη συνεδρίαση, την Τρίτη, στην Άγκυρα, του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν. Η ανα­κοίνωση των αποτελεσμάτων της συνεδρίασης προκάλεσε και την αντίδραση του Νίκου Δένδια, αν και διπλωματικές πηγές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η παρέμβασή του έγινε στο… πλαίσιο της προγραμματισμένης συνάντησης που είχε με τον τούρκο πρέσβη.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επανέλαβε την ανάγκη όπως υπάρξει αποχή από προκλητικές ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι οι ανακοινώσεις σχετικά με τα διαμειφθέντα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας δεν βοηθούν στην εμπέδωση ενός εποικοδομητικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών…». Μια διαρροή που αφήνει υπαινιγμούς αλλά δεν ξεκαθαρίζει ότι η συνέχιση των προκλήσεων θα σημάνει και αναβολή της επίσκεψης του έλληνα υπουργού στην Άγκυρα, καθώς θα καταστεί άνευ αντικειμένου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, εξέφρασε την ειλικρινή έκκληση της Τουρκίας «για επίτευξη λύσεων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και πολιτικές που διασφαλίζουν τη δημιουργία κλίματος σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ επισημάνθηκε η «σημασία υιοθέτησης μιας κοινής προσέγγισης που θα προστατεύει τα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα των χωρών της περιοχής»!

Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας εξαπολύει και επίθεση εναντίον της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελλάδας εναντίον της τουρκικής μειονότητας» και για «απάνθρωπες πρακτικές με στόχο τους πρόσφυγες». Και με περισσό θράσος η τουρκική ηγεσία καλεί την Ελλάδα «αντί να στρέφεται σε αντιτουρκικές πολιτικές, παρά τις εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο, να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις για σχέσεις καλής γειτονίας».

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας προδιαγράφει το πλαίσιο με το οποίο θα προσέλθει στην Πενταμερή η Τουρκία, τονίζοντας ότι «είναι ανάγκη να τεθούν στις συνομιλίες ολοκληρωμένες και μόνιμες λύσεις που βασίζονται σε δύο ανεξάρτητα κράτη, που λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί, αντί για προσεγγίσεις που αγνόησαν την τουρκική παρουσία και δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα τα τελευταία 50 χρόνια».

Όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτη την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη, χωρίς βεβαίως να κάνει αναφορά στην απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Λιβύη, όπως προέβλεπε η ειρηνευτική διαδικασία, ενώ, δείχνο­ντας τη σαφή ενόχλησή της για την εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα, ζητά από «χώρες εκτός της περιοχής και διεθνείς φορείς να επιδείξουν ουδέτερη και αμερόληπτη στάση».

Η αναφορά αυτή δεν είναι άσχετη με τη στάση που τηρούν χώρες όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ, τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία κ.ά. εναντίον της τουρκικής επιθετικότητας στην περιοχή.

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την Πενταμερή, ο προγραμματισμός της οποίας χρησιμοποιείται για τον εξωραϊσμό της Τουρκίας και την προβολή του δήθεν διαλλακτικού προσωπείου της, δεν είναι μόνο η Άγκυρα αλλά και οι Τουρκοκύπριοι που υιοθετούν τις πιο ακραίες θέσεις διαχρονικά. Η στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας δείχνει ότι πλέον θα υπάρχει ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα για την επίτευξή λύσης, καθώς ο Ερσίν Τατάρ έχει καταστήσει σαφές με τις τοποθετήσεις του ότι πρωτεύοντα ρόλο στις επιλογές του δεν είναι το συμφέρον των Τουρκοκυπρίων και η επιδίωξη ενός επανενωμένου κράτους αλλά η εξυπηρέτηση των στρατηγικών συμφερόντων της Τουρκίας.

Ο Ερσίν Τατάρ στην τελευταία συνέντευξή του στο πρακτορείο ΤΑΚ έσπευσε να απορρίψει το ομοσπονδιακό μοντέλο, λέγοντας ότι η ομοσπονδία «θα ανοίξει τον δρόμο επέκτασης της ελληνικής ηγεμονίας στον Βορρά».

Προανήγγειλε μάλιστα ότι η «λύση των δύο κρατών που θα τεθεί στο τραπέζι είναι ένα ιστορικό βήμα», επισημαίνοντας ότι υπάρχει ανάγκη συμφωνίας «που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα στη Νήσο και προβλέπει τη συνεργασία των δύο κρατών που συνυπάρχουν δίπλα δίπλα». Δίνοντας, δε, το στίγμα της τουρκικής γραμμής, επανέλαβε ότι «η κυριαρχία δεν είναι μια έννοια που εξαρτάται από τον πληθυσμό και η κυριαρχική ισότητα και οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι η εγγύηση της ύπαρξης των Τουρκοκυπρίων».

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον πραγματικά μένει αναπάντητο το ερώτημα για το τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτή η τεχνητή κινητικότητα που προβάλλεται σε ελληνοτουρκικά και Κυπριακό, που τελικά εξυπηρετεί απλώς την Τουρκία, ώστε να εμφανίζει «καλή διαγωγή» σε ΕΕ και στην κυβέρνηση Μπάι­ντεν, ενώ στην πράξη υιοθετεί και προωθεί όλο και πιο ακραίες θέσεις.

Πολύ απλά, όταν δούμε και πάλι το «Oruc Reis» να βάζει πλώρη για την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ και όταν η κατοχική δύναμη συνεχίσει τα «έργα ανάπλασης» στα Βαρώσια, θα είναι υπό πολύ χειρότερους όρους η προσπάθεια να πεισθούν οι ευρωπαίοι να αντιδράσουν. Γιατί τότε η απάντησή τους θα είναι ότι διακυβεύεται μια «πολύ σημαντική στρατηγική σχέση» της ΕΕ με την Τουρκία και γι’ αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να αρκεστεί σε… διάλογο με την Τουρκία… Γιατί, πλέον, από όλα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες είναι ξεκάθαρο ότι για την Ευρώπη, ό,τι κι αν συμβεί, στην ατζέντα δεν υπάρχουν ουσιαστικές και αποτελεσματικές κυρώσεις προς την Τουρκία.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: newsique.gr


Σχολιάστε εδώ