Σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» οι λοιμωξιολόγοι για τα μέτρα αποσυμπίεσης της κοινωνίας!

Σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» οι λοιμωξιολόγοι για τα μέτρα αποσυμπίεσης της κοινωνίας!

Έβγαλαν τα μάτια τους οι εμπειρογνώμονες

-Τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι τρομάζουν – Η Αττική μπροστά
-1.589 θάνατοι τον Μάρτιο…
-Άγνωστο τι Πάσχα θα κάνουμε

Ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, που διήρκεσε περίπου έξι ώρες, την περασμένη Τετάρτη τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατέληξαν στην απόφαση ότι… δεν μπορούν να αποφασίσουν, γιατί διαφωνούν ριζικά μεταξύ τους! Ήταν όμως κάτι που αναμενόταν, αφού μερικά 24ωρα πριν διάφορα μέλη της Επιτροπής είχαν εκφράσει στα κανάλια διιστάμενες απόψεις. Ένα σκηνικό το οποίο έχουμε ξαναδεί με τους σεισμολόγους μας όποτε γίνεται σεισμός, αλλά δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα επαναληφθεί και στον ευαίσθητο χώρο της Ιατρικής. Έτσι, αφού «ένιψαν τας χείρας τους», ως άλλοι «Πόντιοι Πιλάτοι», πέταξαν το μπαλάκι στην κυβέρνηση, προκειμένου να αποφασίσει εκείνη για τα μέτρα αποσυμπίεσης της κοινωνίας.

Αξίζει να επισημανθεί η αποστασιοποίηση από όλα αυτά –με την απουσία από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής αλλά και γενικότερα τη δημοσιότητα– του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος παραβρέθηκε μόνο στην ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Κάτω από την πίεση των φορέων του λιανεμπορίου, οι οποίοι τονίζουν ότι πλέον δεν πάει άλλο και ότι θα ξεκινήσουν να διαδηλώνουν στους δρόμους, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει –υπό όρους– από τις 5 Απριλίου τη λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου, πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.

Έδωσε παράλληλα και έναν «μεζέ» εκτόνωσης στους πολίτες, επιτρέποντας τη διαδημοτική μετακίνηση για άσκηση με αυτοκίνητο (αλλά μόνο για το Σαββατοκύριακο), χωρίς να παραλείψει τις αυστηρές συστάσεις για την τήρηση των μέτρων προστασίας. Παράλληλα υπήρξε η επισήμανση ότι σε περίπτωση που παρατηρηθεί συνωστισμός θα επανέλθουμε στα προηγούμενα μέτρα.

Από την πορεία της πανδημίας θα εξαρτηθεί και η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία –με πρώτα τα λύκεια–, που θα συνοδεύεται από την επιβολή προληπτικών self tests. Παραμένει όμως ακόμη άγνωστο πότε θα ανοίξει η εστίαση.

Στο μεταξύ, και αυτήν την εβδομάδα ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων που κατέγραψε ο κορονοϊός ήταν τρομακτικός. Από 29 Μαρτίου έως 2 Απριλίου είχαμε 16.251 κρούσματα και 361 θανάτους, ο Μάρτιος έκλεισε με 72.589 κρούσματα και 1.589 θανάτους, ενώ από την αρχή της πανδημίας έχουμε συνολικά 270.230 κρούσματα και 8.232 θανάτους. H μεγάλη διασπορά και η ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια από τους νοσηλευόμενους ασθενείς και ειδικά τους διασωληνωμένους –που σε καθημερινή βάση ξεπερνούν τους 750– έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους.

Η Αττική έχει αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο φορτίο, συγκεντρώνο­ντας καθημερινά σχεδόν τα μισά κρούσματα αλλά και διασωληνωμένους της χώρας. Τώρα μάλιστα, εκτός από τα διάφορα κορονοπάρτι και τις συγκεντρώσεις σε πλατείες και έξω από μπαρ, αποτυπώνεται και το αποτέλεσμα των διαδηλώσεων που είχαμε μέχρι και πριν από περίπου δέκα ημέρες. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του Δήμου Νέας Σμύρνης, που κάνει δραματική έκκληση στους πολίτες «να μη συνωστίζονται, να κρατούν αποστάσεις και να φορούν μάσκα», γιατί τα κρούσματα στην πόλη έχουν ξεπεράσει τα 314, με τα 94 να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Παρ’ όλα αυτά, το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής δείχνει μια πτώση κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα και η Θεσσαλονίκη αυτήν την εβδομάδα έφτασε στα επίπεδα του Δεκεμβρίου καταγράφοντας ισάριθμα κρούσματα με αυτά της Αθήνας. Ωστόσο τα νοσοκομεία της περιοχής ακόμη αντέχουν, ενώ το ιικό φορτίο στα λύματα δείχνει να σταθεροποιείται.

Έρχεται το τρίτο κύμα
Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, το τρίτο κύμα της πανδημίας αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, που σημαίνει ότι το ΕΣΥ θα συνεχίζει να δέχεται καθημερινά ασφυκτική πίεση από νοσηλευόμενους ασθενείς, ενώ εκφράζεται και η εκτίμηση ότι οι διασωληνωμένοι μπορεί να φτάσουν τους 1.000.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, περίπου το 10% – 15% των μολύνσεων καταλήγει σε σοβαρή νόσηση και χρήζει εισαγωγής σε νοσοκομείο, ενώ στη συνέχεια περίπου το 5% θα οδηγηθεί σε ΜΕΘ.

Αυτό, όμως, που δυσκολεύει περισσότερο την αποσυμπίεση των νοσοκομείων είναι το γεγονός ότι επειδή πλέον οι ασθενείς είναι νεαρότερης ηλικίας (40 – 64 ετών), έχουν παρατεταμένη διάρκεια νοσηλείας, γιατί τόσο η ηλικία όσο και το ισχυρό ανοσοποιητικό βοηθά στην πιο αποτελεσματική καταπολέμηση του ιού.

Με τα δεδομένα αυτά είναι ακόμη άγνωστο πώς θα κάνουμε Πάσχα. Στην καλύτερη περίπτωση θα ισχύσουν μέτρα αντίστοιχα με αυτά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή στο σπίτι μέχρι εννιά άτομα, ενώ δεν αναμένεται να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού.

Άρης Μπερζοβίτης

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: Οδός Ερμού/Wikipedia.gr


Σχολιάστε εδώ