Η έρευνα του FBI, η ψηφιακή απάτη και το ελληνικό ενδιαφέρον – Του Βασ. Ταλαμάγκα
Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ
Με 4 δισ. δολάρια στα χέρια της έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης η επικεφαλής της εταιρείας κρυπτονομισμάτων OneCoin, Ρούγια Ιγκνάτοβα, ενώ οι αρχές του FBI έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να ανακαλύψουν πού κρύβεται. Τις τελευταίες ημέρες οι πληροφορίες θέλουν τις αμερικανικές αρχές να έχουν στη διάθεσή τους νέα στοιχεία, κυρίως από τραπεζικές διασταυρώσεις.
Η Ιγκνάτοβα είχε δημιουργήσει έναν τεράστιο μύθο γύρω από το δικό της κρυπτονόμισμα, το OneCoin, προβάλλοντάς το ως τον μεγάλο ανταγωνιστή του Bitcoin και υποσχόμενη φυσικά τεράστια κέρδη σε επενδυτές.
Σε μεγάλη έρευνα και σε ντοκιμαντέρ που διενήργησε το BBC αναφέρεται πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη απάτη στα χρονικά σε ό,τι αφορά την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Η Ιγκνάτοβα, μέσω ενός μοντέλου επιχειρηματικού μάρκετινγκ πολλαπλών επιπέδων που θυμίζει πυραμίδα αλλά και χάρη στις δυναμικές παρουσιάσεις της σε μικρά συνέδρια που χρηματοδοτούνταν ακόμα και από τον Economist, κατάφερε να πείσει επενδυτές από 175 χώρες να επενδύσουν συνολικά 4 δισ. δολάρια στην OneCoin, με την ίδια να εξαφανίζεται λίγο καιρό αργότερα.
Οι αρχές του FBI έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψης από το 2017, αναζητώντας τη Ρούγια Ιγκνάτοβα. Πριν από λίγους μήνες, ο αδερφός της, Κοσταντίν, που έχει συλληφθεί από το FBI για κατηγορίες διαδικτυακής απάτης αλλά και για ξέπλυμα χρήματος, φέρεται να συμφώνησε να μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων στην Αμερική.
Κάπου εδώ αρχίζει το ελληνικό ενδιαφέρον της υπόθεσης, αφού οι αμερικανικές αρχές αρχίζουν και ψάχνουν ποιοι ήταν αυτοί από την Ελλάδα που διοργάνωσαν τη μεγάλη παρουσίαση της συγκεκριμένης εταιρείας σε ξενοδοχείο της λεωφόρου Κηφισίας το καλοκαίρι του 2016.
Άνω των δέκα ατόμων ελληνικής καταγωγής φέρεται να έχουν έλθει σε επαφή με τις Αρχές δίνοντας διευθύνσεις και ονόματα. Σε περίπτωση που αυτά επαληθευτούν, η επιχειρηματική ζωή της χώρας θα αντιμετωπίσει μια ακόμα κρίση.
Οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για τα πρόσωπα που πιθανά φυγάδευσαν τη βουλγάρα μετρ της απάτης, απόφοιτο της Οξφόρδης, από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», πριν εξαφανιστεί οριστικά από προσώπου γης με πτήση της Ryanair από τη Βουλγαρία.
Το OneCoin χαρακτηρίστηκε ως «σαφής απάτη ψεύτικων στοιχείων» στην Ινδία τον Ιούλιο του 2017, ενώ επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 2,5 εκατ. ευρώ από τις ιταλικές αρχές την ίδια χρόνια.
Πολλοί αναλυτές είχαν προειδοποιήσει για την αποφυγή του, υποστηρίζοντας ότι δεν λειτουργούσε καν με νόμιμη αποκεντρωμένη κρυπτογράφηση. Επιπλέον, δεν είχε δημόσιο ημερολόγιο και μετά την «επιδρομή» των Αρχών και την κατάσχεση των υπολογιστών στα γραφεία της Βουλγαρίας οι ανά τον κόσμο Αρχές μίλησαν για μια μαζική απάτη.
Το 2016, πάνω από 30 εκατ. δολάρια κατασχέθηκαν από την Κίνα, που διερεύνησε τη λειτουργία της OneCoin στη χώρα. Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι έχει λάβει επίσημη άδεια στο Βιετνάμ, αλλά αυτό αργότερα διαψεύστηκε από την κυβέρνηση της χώρας. Περισσότερες από πέντε χώρες έχουν προειδοποιήσει τους επενδυτές για τους κινδύνους που ενέχουν οι επενδύσεις στη συγκεκριμένη εταιρεία, όπως η Ταϊλάνδη, η Κροατία, η Βουλγαρία, η Φινλανδία και η Νορβηγία.
Το κρυφό νόμισμα
Για πρώτη φορά μετά το 2017 η τιμή του κρυπτονομίσματος Bitcoin έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, εξέλιξη που υποδηλώνει ότι το ράλι μπορεί να συνεχιστεί, αν και με μεγάλες διακυμάνσεις.
Οι κύριοι παράγοντες που ενισχύουν το συνεχιζόμενο ράλι στο Bitcoin είναι η συσσώρευση κεφαλαίων, η μείωση της προσφοράς συναλλάγματος και οι εκρηκτικές τάσεις του όγκου.
Το κρυπτονόμισμα είναι μια αποκεντρωμένη ηλεκτρονική μορφή χρήματος η οποία βασίζεται πάνω στις αρχές της κρυπτογραφίας για τη διασφάλιση του δικτύου και την επαλήθευση των συναλλαγών. Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα κάνουν χρήση μιας κατανεμημένης βάσης δεδομένων ως πυλώνα του συστήματός τους, το επονομαζόμενο blockchain. Το bitcoin, που παρουσιάστηκε το 2009, έγινε το πρώτο επιτυχημένο αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα. Λόγω της ανοικτής φύσης του λογισμικού του, επετράπη σε πολλούς προγραμματιστές να πειραματιστούν με τον κώδικά του και να τον τροποποιήσουν. Έκτοτε δημιουργήθηκε μια πληθώρα νέων κρυπτονομισμάτων, στα οποία έχουν γίνει προσπάθειες για να βελτιωθούν ή και να προστεθούν λειτουργίες, όπως ταχύτερες συναλλαγές, μεγαλύτερη ανωνυμία κ.ά.
Το κυριότερο χαρακτηριστικό του κρυπτονομίσματος είναι ο αποκεντρωτικός χαρακτήρας του και, μέσω αυτού, η ανθεκτικότητά του σε κάθε μορφής προσπάθεια για έλεγχο και παρέμβαση.
Το ανώτατο όριο της αγοράς κρυπτογράφησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 2 τρισ. δολάρια μέσα στο 2021.
Τα συνήθη χαρακτηριστικά των κρυπτονομισμάτων είναι:
• Απουσία κεντρικής αρχής ελέγχου ή επιβεβαίωσης των συναλλαγών.
• Δυνατότητα χρήσης χωρίς υποβολή προσωπικών στοιχείων.
• Καθολική δυνατότητα χρήσης σε οποιονδήποτε χώρο και χρόνο.
• Δυνατότητα αποστολής πολύ μικρών αλλά και πολύ μεγάλων συναλλαγών με πολύ μικρό κόστος.
• Δυνατότητα συμμετοχής σε οποιονδήποτε στην έκδοση νομίσματος.
• Περιορισμός και γνωστοποίηση του χρηματικού αποθέματος.
• Ανωνυμία στις συναλλαγές και συχνά χωρίς δυνατότητα ανίχνευσης.
Η λέξη κρυπτονόμισμα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1998 από τον Wei Dai στη λίστα αλληλογραφίας των Cypherpunks, υποστηρίζοντας την ιδέα μιας νέας μορφής χρήματος η οποία κάνει χρήση κρυπτογραφίας για να ελέγξει τη δημιουργία και τις συναλλαγές της, αντικαθιστώντας έτσι οποιαδήποτε κεντρική αρχή. Το 2008 ο Satoshi Nakamoto δημοσίευσε στην ίδια λίστα αλληλογραφίας τις πρώτες προδιαγραφές του bitcoin στο περίφημο πλέον white paper, που λίγο αργότερα κατατέθηκε και δημόσια.
Τον Σεπτέμβριο του 2015 ανακοινώθηκε η κυκλοφορία του ακαδημαϊκού περιοδικού «Ledger», που παρουσιάζει μελέτες γύρω από τα κρυπτονομίσματα και την τεχνολογία γύρω από αυτά και εκδίδεται από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.
Εδώ και κάποια χρόνια, η αγορά των κρυπτονομισμάτων έγινε αντικείμενο και από αμφιλεγόμενους κύκλους που είχαν σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία και όχι μόνο.
Οι παρεμβάσεις των ανά των κόσμο Αρχών είναι πολύ πιθανόν να δείξουν ότι πίσω από μια απάτη μπορεί να κρύβονται πολλοί κύκλοι, ακόμα και πολιτικοί.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: OneCoin λογότυπο στην πόρτα των γραφείων σε κτίριο/Wikipedia.org