«Γέφυρα 2»: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων – Διαδικασία και προϋποθέσεις – Παράταση ζωής για επιχειρήσεις και α΄ κατοικία

«Γέφυρα 2»: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων – Διαδικασία και προϋποθέσεις – Παράταση ζωής για επιχειρήσεις και α΄ κατοικία

Από σήμερα και έως τις 9 Μαίου θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση οι επιχειρήσεις προκειμένου να υπαχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων, το “Γέφυρα 2”. αφορά στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, δηλαδή έχουν υποστεί 20% μείωση κύκλου εργασιών κατά το 2020 συγκριτικά με το 2019. Παρέχει Κρατική επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων, για 8 μήνες, σε ποσοστό έως 90%. Οι δικαιούχοι μπορούν να κάνουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως 9 Μαϊου 2021.

Δείτε τον οδηγό χρήσης της πλατφόρμας, καθώς και χρήσιμο ενημερωτικό υλικό, όπως συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις στο http://www.keyd.gov.gr

Γλιτώνουν από τη χαριστική βολή

Λύση σωτηρίας σε πάνω από 120.000 επιχειρήσεις (ίσως να πλησιάζουν και τις 200.000) που βρίσκονται στο κόκκινο και κινδυνεύουν με λουκέτο, με τις τράπεζες να τις κυνηγάνε για τα δάνεια που χρωστάνε, αλλά και σε δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους που κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο, σε μέρες μάλιστα πανδημίας, δίνει σχετική διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο.

«Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19».

Λύση προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς μέχρι τις 31 Μαΐου δίνουν οι διατάξεις τού εν λόγω νομοσχεδίου, εφόσον ο οφειλέτης αποδείξει ότι είναι θύμα της πανδημίας.

Η σωστή και ανθρώπινη διέξοδος από τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η κατάρρευση της οικονομίας, με τη… χαριστική βολή που έχει δώσει τον τελευταίο χρόνο η θανατηφόρα δράση του κορονοϊού, είναι σε σημαντικό βαθμό έργο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Ήδη, πριν από δύο Κυριακές, το «ΠΑΡΟΝ» είχε αποκαλύψει στο πρωτοσέλιδο κύριο θέμα του τη λύση που ήταν στα… σκαριά. Και αυτές τις μέρες ψηφίσθηκε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι έ­νταξης – επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν μέχρι τις 9 Μαΐου τις αιτήσεις τους στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, επικεφαλής της οποίας είναι ο Φώτης Κουρμούσης, ο οποίος συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για τη ρύθμιση των οφειλών.

Οι προϋποθέσεις ένταξης στη «Γέφυρα»
Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα:

Το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» απευθύνεται σε δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού και έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές ή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι:
Επιδότηση μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες.
Επιδότηση τόσο του κεφαλαίου όσο και των τόκων του δανείου.
Επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν μέχρι και το 90% της μηνιαίας δόσης.
Επιδότηση δόσης μέχρι και 80% για επιχειρήσεις που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια προκειμένου να τα ρυθμίσουν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος υπολογίζονται σε 100.000 – 150.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες.

Η διαδικασία της αίτησης στο νέο πρόγραμμα είναι απλή, γρήγορη και πλήρως ηλεκτρονική, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη τον Απρίλιο του 2021, ώστε τον Μάιο να καταβληθεί η πρώτη κρατική επιδότηση, που θα καλύψει αναδρομικά και τον Απρίλιο.

Με το πρόγραμμα αυτό, καθώς και με τη σταδιακή υλοποίηση του νέου πλαισίου «Ρύθμισης Οφειλών και Παροχής 2ης Ευκαιρίας», παρέχεται σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους, καθώς και στην αναχαίτιση της δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.

Οι όροι προστασίας της πρώτης κατοικίας
Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα ισχύσει έως τις 31 Μαΐου και εφόσον ο οφειλέτης έχει αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία. Προκειμένου κάποιος να λάβει την προστασία, θα πρέπει να πιστοποιηθεί και να του χορηγηθεί βεβαίωση πληγέντος. Η βεβαίωση θα χορηγείται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας που αναπτύσσεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Ο αιτών πρέπει σωρευτικά να πληροί και τα ακόλουθα πρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας:

α) Η αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ.
β) Το οικογενειακό εισόδημα του φυσικού προσώπου, κατά το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, να μην υπερβαίνει τα 17.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 13.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος, μέχρι τα τρία.
γ) Οι καταθέσεις και τα επενδυτικά προϊόντα του φυσικού προσώπου, του / της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών να έχουν συνολική αξία που να μην υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ.
δ) Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου της οφειλής για την οποία επισπεύδεται αναγκαστική εκτέλεση, στο οποίο συνυπολογίζονται λογιστικοποιημένοι από τους πιστωτές τόκοι, να μην υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ.
ε) Η ακίνητη περιουσία του αιτούντος, του ή της συζύγου ή συμβίου ή συμβίας και των εξαρτώμενων μελών, συμπεριλαμβανομένης της κύριας κατοικίας, να έχει συνολική αξία που να μην υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ.
στ) Τα μεταφορικά μέσα του αιτούντος, που αποκτήθηκαν εντός της τελευταίας τριετίας για ιδιωτική χρήση, να έχουν συνολική αξία που να μην υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ.

Διαδικασία και προϋποθέσεις

Η διαδικασία είναι απλή, γρήγορη και πλήρως ηλεκτρονική, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει μία επιχείρηση για να λάβει την επιδότηση είναι 5:

1. Υποβολή αίτησης:
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) του Υπουργείου Οικονομικών (www.keyd.gov.gr) ή στην ενιαία πύλη του Δημοσίου (www.gov.gr). Η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί την 5η Απριλίου 2021.
Η πλατφόρμα σχεδιάστηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από την οποία υποστηρίζεται διαρκώς και φιλοξενείται στις υποδομές της.

2. Έλεγχοι επιλεξιμότητας:
Διενεργούνται έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων, με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας του οφειλέτη. Αντλούνται αυτόματα στοιχεία από βάσεις δεδομένων του δημοσίου και των τραπεζών – διαχειριστών δανείων.

3. Έγκριση επιδότησης:
Εκδίδεται ηλεκτρονική Απόφαση Έγκρισης Επιδότησης από την ΕΓΔΙΧ, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Ειδοποιείται με ηλεκτρονικό μήνυμα (email) ο οφειλέτης, ώστε να το γνωρίζει.

4. Συνεννόηση με τράπεζα ή διαχειριστή δανείων:
Ο οφειλέτης έρχεται σε επαφή με τους πιστωτές (τράπεζες ή διαχειριστές δανείων), με σκοπό να ρυθμίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

5. Καταβολή επιδότησης:

 Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά την έγκριση της επιδότησης και πραγματοποιείται κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Η καταβολή της 1ης δόσης της επιδότησης θα διενεργηθεί στις 31/5/2021 και θα αφορά αναδρομικά και στη δόση δανείου του Απριλίου.

 Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά τη σύναψη σύμβασης ρύθμισης δανείου με την τράπεζα ή διαχειριστή δανείου και πραγματοποιείται κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Η ρύθμιση του δανείου θα πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 15/7/2021.

paron.gr – Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ