ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ στο “Π”: Ένα σχολείο στη Γλυφάδα για όλη την Αττική

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ στο “Π”: Ένα σχολείο στη Γλυφάδα για όλη την Αττική

-Θα στεγάσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Δημάρχου Γλυφάδας


Τιμήσαμε προχθές, Παρασκευή, την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, που έχει ως στόχο διεθνώς την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου και τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αυτισμό.

Όλα αυτά ακούγονται –και είναι– όμορφα ως λόγια, αλλά το σπουδαιότερο όλων είναι να μετουσιώνονται σε πράξεις. Αυτήν την αγωνία είχαμε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας στον Δήμο Γλυφάδας: Πώς να βοηθήσουμε, πώς να σταθούμε δίπλα στα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως ο αυτισμός.

Χρειάστηκε πολύς κόπος και χρόνος, χρειάστηκαν σοβαρές μελέτες, χρειάστηκε μεθοδική οργάνωση, αλλά το αποτέλεσμα αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά. Αναφέρομαι σε ένα από τα πιο σημαντικά έργα που υλοποιούμε στη θητεία μας ως Δημοτική Αρχή: Το πρώτο –και αληθινά ξεχωριστό– ειδικό σχολείο στη Γλυφάδα μας. Ένα έργο που μπορεί να αλλάξει τις ζωές πολλών συνανθρώπων μας προς το καλύτερο, με τον μοναδικό ασφαλή δρόμο που υπάρχει, την εκπαίδευση και μάλιστα τη δημόσια.

Τι ακριβώς είναι αυτό το σχολείο; Ένα σχολείο που θα στεγάσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες όχι μόνο από τη Γλυφάδα αλλά από όλη την Αττική. Που θα δώσει μια τεράστια ανάσα στις οικογένειές τους. Που θα αποδείξει στην πράξη ότι δεν υπάρχουν παιδιά δύο ταχυτήτων. Όλοι δικαιούνται ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση!

Ο χώρος έχει βρεθεί στο παλιό εγκαταλελειμμένο 18ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας, το οποίο θα γκρεμίσουμε. Η οικοδομική άδεια για τις κτιριακές εγκαταστάσεις δρομολογείται. Η έγκριση από το υπουργείο Παιδείας έχει δοθεί και έχει εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ. Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλισθεί, σε μεγάλο βαθμό, από την Περιφέρεια Αττικής. Το δε αμφιθέατρο περίπου 400 θέσεων θα καλύψει και πολιτιστικές και άλλες ανάγκες της πόλης μας.

Πιστεύουμε βαθιά ότι το Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Γλυφάδας, ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα που ευελπιστούμε να είναι έτοιμο το 2022, θα αλλάξει συνολικά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την ειδική αγωγή και εκπαίδευση στη χώρα μας.

Αντί επιλόγου, θα μεταφέρω τα λόγια μιας σπουδαίας μάνας και ακτιβίστριας για τα παιδιά με αυτισμό, την οποία δεν έχω την τιμή να γνωρίζω προσωπικά, είχαμε όμως ως δήμος την τιμή να μας αναφέρει σε ανάρτησή της για το Ειδικό Σχολείο Γλυφάδας: «Χαίρομαι πολύ για αυτήν την είδηση! Θεωρώ ότι είναι απόλυτα αναγκαίο κάθε δήμος να έχει το δικό του Ειδικό Σχολείο, αν θέλουμε να μιλάμε για δωρεάν παιδεία και ίσες ευκαιρίες. Δεν πρέπει να παρακαλάμε για να γράψουμε το παιδί μας σε σχολείο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την απόγνωσή μου όταν ο Γιάννης ήταν 10 ετών και δεν έβρισκα ειδικό σχολείο να τον γράψω… Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ακόμα και σήμερα, μετά από δεκατρία χρόνια, γονείς τρέχουν από δήμο σε δήμο ή ακόμα και σε άλλη περιφέρεια και παρακαλάνε για μια θέση σε ειδικό σχολείο».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ