Ευτυχία Κασελάκη: Το πορτραίτο του ιδανικού ηγέτη μιας επιχείρησης

Ευτυχία Κασελάκη: Το πορτραίτο του ιδανικού ηγέτη μιας επιχείρησης

«Η πρόσφατη έρευνά μας σχετικά με την Ηγεσία στην Ελλάδα, προσπάθησε να σκιαγραφήσει το προφίλ του ιδανικού ηγέτη, που θα οδηγήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις με ασφάλεια στην επόμενη δεκαετία.

Μόλις 21% απάντησαν στην έρευνά μας ότι ε­ντοπίζουν έντονη ταύτιση της σημερινής ηγεσίας με το προφίλ του ιδανικού ηγέτη.
Η ηγεσία περιλαμβάνει μία σειρά από ιδιότητες που υπερβαίνουν την ιεραρχία και ξεχωρίζουν αυτούς που ηγούνται από εκείνους οι οποίοι απλώς διοικούν ή διευθύνουν – τον ‘‘Ηγέτη της Καρδιάς’’ από τον ‘‘Ηγέτη του Τίτλου’’. Ποιες είναι, όμως, οι ιδιότητες αυτές;

Ο ηγέτης κινητοποιείται και από την προσωπική του φιλοδοξία. Ο ηγέτης που μπορεί να διαχειριστεί το ‘‘Εγώ’’ του, αποδέχεται τα όριά του, αναγνωρίζει ότι δεν είναι παντογνώστης και αναζητεί εκείνους που τον συμπληρώνουν. Επιδεικνύει την απαραίτητη ευελιξία για να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, επαναξιολογεί τη στάση του και
είναι ανοιχτός στο ‘‘καινούργιο’’. Παράλληλα, λειτουργώντας με γνώμονα μία προσωπική αποστολή, μπορεί να εμπνεύσει την ομάδα και να κερδίσει την εμπιστοσύνη της. Ο ηγέτης οφείλει, πάνω από όλα, να ηγείται διά του παραδείγματος.

Αξίζει να αναδειχθεί ότι για τον/την Ηγέτη του Αύριο, είναι απαραίτητη η υιοθέτηση της ‘‘νοοτροπίας του παράδοξου’’, που οδηγεί σε καινούργιους τρόπους αναγνώρισης των προβλημάτων και σε αυξημένη αποτελεσματικότητα, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων».

Ευτυχία Κασελάκη
Εταίρος της EY Ελλάδος και Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ