Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν – Τα σχόλια της αντιπολίτευσης
Αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και 180.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2026 αναμένεται να φέρει στην Ελλάδα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μέσα από ένα πλέγμα 170 επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.
Το συνολικό ύψος των επενδυτικών πόρων εκτιμάται σε 57,4 δισ. ευρώ.
Για την πράσινη μετάβαση θα διατεθούν επιδοτήσεις 10,3 δισ. ευρώ, για την ψηφιακή μετάβαση 2,1 δισ. ευρώ, για ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό οικονομίας 7,8 δισ. ευρώ, ενώ για απασχόληση, δεξιότητες και Κοινωνική Συνοχή θα διατεθούν 6,8 δισ. ευρώ.
Από δάνεια θα διατεθούν 31,8 δισ. ευρώ.
Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν με τραπεζικό δανεισμό σε ποσοστό 30%, με ίδια κεφάλαια των επενδυτών σε ποσοστό 20% και με σχεδόν άτοκα δάνεια από το κράτος σε ποσοστό 50%.
Επικριτικά ήταν τα σχόλια της αντιπολίτευσης.
«Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται η απασχόληση να γυρίσει στο επίπεδο του 2019 μετά από 6 χρόνια. Ο πήχης μπαίνει πολύ χαμηλά, αν σκεφτεί κανείς το μέγεθος των χρηματοδοτήσεων που έχει στη διάθεσή του για την ανάκαμψη της οικονομίας», σημειώνουν σε κοινή τους δήλωση η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έφη Αχτσιόγλου και ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης.
“Το 2.0 στο τίτλο του προγράμματος αναφέρεται στην Ελλάδα των δύο ταχυτήτων. Αυτή των λίγων και ισχυρών που προσδοκά να έχει την μερίδα του λέοντος στους πόρους με τις ευλογίες της Κυβέρνησης και αυτή των πολλών μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αγροτών και των εργαζομένων που θα μείνει πίσω”, σχολιάζει το Κίνημα Αλλαγής.
«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αποτελεί τη “γέφυρα” της Ελλάδας των μνημονίων και των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων με το πανευρωπαϊκό “super μνημόνιο” του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ”», αναφέρει το ΚΚΕ.
«Με επικοινωνιακές πομφόλυγες όμως δεν έρχεται ούτε ανάπτυξη, ούτε παραγωγική ανασυγκρότηση. Παρά μόνον πολιτική εξαπάτηση του Ελληνικού λαού ο οποίος βάλλεται πανταχόθεν», τονίζει η Ελληνική Λύση.
“Ακόμα και τα φύκια έχουν μεγαλύτερη αξία σε σχέση με τις μεταξωτές κορδέλες που τόσο επιδέξια παρουσίασε σήμερα στο σόου του ο κ. Μητσοτάκης”, δήλωσε ο γγ του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.
Οι 4 πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στηρίζεται σε 4 πυλώνες: την ψηφιακή μετάβαση του κράτους και της οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, την “πράσινη” οικονομία και την εκτίναξη της παραγωγικής δραστηριότητας.
Η μερίδα του λέοντος από το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης σε ποσοστό 37% κατευθύνεται στον πράσινο μετασχηματισμό, επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, πράσινες μεταφορές και προστασία και ανάδειξη της βιοποικιλότητας της χώρας
Πάνω από 5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για να αναβαθμιστούν ενεργειακά τα κτήρια της χώρας, ιδιωτικά, δημόσια και επιχειρήσεις.
Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε 60.000 τουλάχιστον σπίτια το χρόνο.
Μετά την απόσυρση του λιγνίτη, το νέο εθνικό καύσιμο θα είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οι επενδύσεις στρέφονται στις καθαρές μορφές: ήλιο, άνεμο, γεωθερμία αλλά και στον εκσυγχρονισμό των δικτύων μεταφοράς ενέργειας.
Στις μεταφορές η ηλεκτροκίνηση αναλαμβάνει τον πρώτο ρόλο, ενώ θα επεκταθεί ο προαστιακός και θα προχωρήσουν ο ΒΟΚ καθώς και άλλοι οδικοί άξονες.
Η ψηφιακή μετάβαση θα διευκολύνει και την ανάπτυξη ψηφιακών καινοτόμων υπηρεσιών για τον πολίτη. Αυτό θα καταστεί δυνατό με την είσοδο του 5G, που θα αλλάξει το τοπίο στις επενδύσεις, στις ιατρικές υπηρεσίες και θα απλοποιήσει τις συναλλαγές των πολιτών.
Στον τομέα της απασχόλησης και τη κοινωνικής συνοχής θα επενδυθούν 5 δισ. για την ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων της εκπαίδευσης, την επαγγελματική κατάρτιση, τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας.
Για την προστασία της βιοποικιλότητας και την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, θα επενδυθούν 2,5 δισ €. Μεταξύ άλλων θα αναδασωθούν 165 εκατ. στρέμματα.
Στόχος η δημιουργία μιας νέας ταυτότητας για τη φύση της χώρας.
Στη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού μέσω του εκσυγχρονισμού των δικτύων αλλά και στη δημιουργία υποδομών για την επεξεργασία των λυμάτων θα δαπανηθούν 520 εκ ευρώ.
Τα έργα θα ξεκινήσουν μετά το καλοκαίρι και αφού ανάψει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Για μια ευκαιρία να αλλάξουμε σελίδα, για μια νέα εκδοχή της χώρας, στην οποία πρέπει να μεταβούμε καθώς «δεν έχουμε άλλη επιλογή», έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της επιτροπής για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης Θεόδωρος Σκυλακάκης
Πηγή ΕΡΤ