Δυο τρεις προτάσεις εξανθρωπισμού, του νέου συμφώνου μετανάστευσης

Δυο τρεις προτάσεις εξανθρωπισμού, του νέου συμφώνου μετανάστευσης

Γράφουν 2 Εβρίτες:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ
πρ. Βουλευτής Έβρου (1993 – 2000)
[email protected]
και
ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
πρ. Δημάρχος Σουφλίου (1994 – 1998)
pashalsf@gmail.com


Διαβάσαμε τις δηλώσεις της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε. Ε. που έκανε στις 29 Μαρτίου 2021, κατά την επίσκεψή της στη Μυτιλήνη και στη Σάμο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι περιείχαν προκλητικές αναφορές, όπως η έκθεση του Μπορέλ {1}. Ειδικά ως προς την επισήμανσή της, για την έλλειψη Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, ίσως το κείμενο που ακολουθεί, να προσφέρει κάτι στην ίδια, αλλά και σε επίσημους ημεδαπούς.

Το ότι η Τουρκία από ετών αποτελεί ένα απέραντο εργοστάσιο παραγωγής, προαγωγής καθώς και διακίνησης προσφύγων και μεταναστών, είναι γνωστό. Όπως επίσης το ότι η γειτονική χώρα έχει επεξεργασίες, για την κατά τα συμφέροντά της, χρησιμοποίησή τους.

Οι εξαγωγές προς την Ευρώπη, διαμέσου κυρίως του Αιγαίου μετά πνιγμών, που επιβλέπονται εκ του σύνεγγυς από τις Τουρκικές λιμενικές αρχές, είναι το ένα. Ένας άλλος σχεδιασμός αφορά στην επίμονη απαίτηση της Τουρκίας για χρηματοδότηση εκ μέρους της Ε. Ε. να οικοδομηθούν οικισμοί στο Νότιο Κουρδιστάν, με απώτερο σκοπό τον εποικισμό καθώς και την εδαφική επέκταση του Τουρκικού κράτους αλλά και την πληθυσμιακή αλλοίωση, ώστε να διευκολυνθούν οι σχεδιασμοί περί κάθε μορφής Κουρδικής γενοκτονίας. Αιματηρής είτε αναίμακτης.

Όσον αφορά το τρίτο που αφορά τις ήπιες εισβολές και τη συστηματική αποσταθεροποίηση των Ελληνικών συνόρων από τον Έβρο και το Ανατολικό Αιγαίο, μέχρι και το Νοτιότατο τμήμα του, τα έχουμε γράψει ακόμη από το 1996!

Όταν προτείναμε {2}, έγινε αποδεκτή και πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της 50μελούς Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στο Διδυμότειχο, που όμως δεν είχε καμιά συνέχεια. Και που θα ήταν η χειρότερη όλων, αν δεν υπήρχε η διακομματική για τη Θράκη.

Απέναντι λοιπόν σε όλα αυτά τα λίγο πολύ γνωστά δεδομένα, όσον αφορά το Ευρωπαϊκό πεδίο πολιτικής συναντά κανείς τη ρηχότητα έως το φιλοτουρκισμό, τα πρωτεία του οποίου, λόγω και έργω, κατέχει η Γερμανία.

Και ενώ η λύση ήταν απλή και αφορούσε στην ίδρυση hot spots στα Τουρκικά εδάφη, η κυρία Μέρκελ, ακόμη από την περίοδο της πρώτης συμφωνίας με την Τουρκία, επέβαλε στην Ελλάδα να φορτωθεί το πρόβλημα. Ενώ τα ίδια και πάλι πρόκειται να συμβούν εν όψει του νέου συμφώνου.

Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμη και τώρα δυο δρόμοι που μπορεί και οφείλει να ακολουθήσει η Ελλάδα. Και όχι μόνο αυτή.

Ο πρώτος είναι, από κοινού με τις άλλες χώρες που συμμετείχαν στην πρόσφατη διάσκεψη MED5 των Αθηνών για το προσφυγικό, να κατατεθεί το ομώνυμο βέτο των πέντε: “Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Κύπρος, και Ελλάδα”, από τώρα και πριν από την ψήφιση του νέου συμφώνου, ως προς την αποκλειστική ίδρυση και κατασκευή hot spots, στις χώρες αφετηρίας των προσφύγων και μεταναστών, όπως είναι η Τουρκία, αλλά και άλλες, όπως η Λιβύη. Υπάρχει άλλωστε ακόμη και δια χειρών Σόιμπλε, σχετικό κείμενο, να μην κατασκευάζονται σε Ευρωπαϊκά εδάφη.

Ο δεύτερος δρόμος είναι η ατομική ή/και συλλογική προσφυγή με κάθε πρόσφορο τρόπο, όπως τα ασφαλιστικά μέτρα, προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου {ΕΔΔΑ}, ώστε να επιβληθεί στην Τουρκία αλλά και σε κάθε άλλη ανάλογη περίπτωση χώρας, η απαγόρευση της διακίνησης. Και επόμενα σε ότι μας αφορά, σε κανένα μέρος της Ελληνικής επικράτειας.

Τα περί Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, φυσικά δεν εγκαταλείπονται. Απεναντίας η προσφυγή σε αυτό θα ξεκινήσει από καλύτερες θέσεις. Άλλωστε θα πρόκειται για την κύρια δίκη παραπομπής της Τουρκίας, μετά πολλών άλλων περιπτώσεων υποδικίας.

Κατά τα άλλα, το εξόχως λυπηρό είναι ότι ούτε η χθεσινή Κυβερνητική Ελλάδα, ούτε η σημερινή, έκαναν ποτέ έστω κάτι, από όλα αυτά.

Ειδικά ως προς το συλλογικό Βέτο MED5, η ανάκλησή του, θα έχει να κάνει μόνο με το να βάλει η Ε. Ε. βαθειά το χέρι στη τσέπη, και να χρηματοδοτήσει την ίδρυση και κατασκευή κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων εκτός χωρών πρώτης γραμμής, όπως λέγονται, εκτός δηλαδή των Ευρωπαϊκών εδαφών. Επόμενα να γίνουν σε χώρες, όπως η Τουρκία.

Απλά το μόνο που θα απαιτηθεί είναι η δημιουργία μιας νέας Ευρωπαϊκής υπηρεσίας, τα μέλη της οποίας, από κοινού με τη FRONTEX και την αναγκαία συνδρομή, λόγω πανδημίας, υγειονομικού προσωπικού, θα αναλάβει να φέρει εις πέρας την πολιτική ενός νέου Ευρωπαϊκού ανθρωπισμού, μέσα από τον εξανθρωπισμό του νέου συμφώνου μετανάστευσης.

Διαφορετικά τα όποια Ευρωπαϊκά κονδύλια θα γίνουν νέα λούσα στα ανά την Τουρκία Σαράγια του Ερντογάν.

{1}, Πανάθεμα την Ευρώπη, που έχει αξιωματούχους, σαν τον Μπορέλ, militaire.gr,

{2}, 4 μαθήματα πολιτικής γεωοικονομίας και το ελληνικό διακομματικό Βατερλό, ο. π.


 

Δείτε όλα τα άρθρα των Χρήστου Κηπουρού ΕΔΩ  και Πασχάλη Χριστοδούλου ΕΔΩ

paron.gr
Φωτο:Militaire.gr


Σχολιάστε εδώ