Η Ελλάδα πρώτη σε ζήτηση από τουρίστες…
Παρά τον κορονοϊό…
-Κλειδί, το «πράσινο διαβατήριο»
Αυξημένες προσδοκίες στους παράγοντες του τουρισμού στην Ελλάδα δημιουργεί το «πράσινο φως» από την Κομισιόν στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, για τη χρήση του ως «υγειονομικού διαβατηρίου» για τις μετακινήσεις στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ευθέως δηλώνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού ήταν μια ιδέα που αρχικά είχε ελάχιστους φίλους, ανάμεσα στους οποίους και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Οι εξελίξεις, όμως, και η διάθεση της κοινής γνώμης υποχρέωσαν το πολιτικό ρολόι να συγχρονιστεί. Θα προτείνουμε ένα ενιαίο πιστοποιητικό, ψηφιακό, με λίγα αλλά σαφέστατα δεδομένα, που θα ανοίγουν την κανονικότητα.
Αν έχει κάποιος εμβολιαστεί, αν έχει αρνητικό PCR και αν έχει αντισώματα ή έχει ξεπεράσει την αρρώστια. Θα είναι τεχνικά παραδεκτό και αναγνωρισμένο από όλους. Θα πρέπει να αναγνωρίζεται και να είναι συμβατό και με πιστοποιητικά τρίτων χωρών από τις οποίες η Ευρώπη δέχεται επισκέπτες και πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι πριν από το καλοκαίρι».
Ήδη ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι το «πράσινο διαβατήριο» θα έχει όλες τις πληροφορίες που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις μέσα στην ΕΕ, αν ο κάτοχος έχει εμβολιαστεί για την Covid-19 ή αν έχει αναρρώσει ή αν έχει αρνητικό τεστ.
Αν και η πορεία εμβολιασμού σε διεθνές επίπεδο προχωράει με αργούς ρυθμούς, οι αρμόδιοι φορείς εκτιμούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα ανοίξουν τους δρόμους για τους ξένους που θέλουν να ταξιδέψουν στη χώρα μας για τις θερινές διακοπές τους.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ανοίξει την τουριστική σεζόν στα μέσα Μαΐου, πλην όμως οι αβεβαιότητες είναι πολλές και σοβαρές. Έχουν να κάνουν κυρίως με την πορεία της πανδημίας και του εμβολιασμού σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Επιπλέον, λόγω των περιοριστικών μέτρων που ίσχυσαν σε όλες τις χώρες, ένα μεγάλο τμήμα των πληθυσμών τους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και ίσως αναβάλουν τις διακοπές τους για το 2022.
Παρά ταύτα, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ένας σημαντικός αριθμός από όσους ταξιδέψουν έξω από τη χώρα τους θα επιλέξει την Ελλάδα. Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα, θα κινηθεί σε διμερές επίπεδο, κυρίως με ευρωπαϊκά και μη κράτη όπου οι εμβολιασμοί είναι σε προχωρημένο στάδιο (Μεγάλη Βρετανία, Ισραήλ κ.ά.) ή άλλα (Κίνα) όπου η πανδημία έχει κάνει τον κύκλο της. Ειδικότερα για τους πολίτες του Ισραήλ οι πόρτες της Ελλάδας ίσως ανοίξουν πολύ νωρίτερα, στα μέσα Απριλίου, δεδομένου ότι στη χώρα αυτή ο εμβολιασμός του πληθυσμού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Για να διευκολυνθούν οι ξένοι επισκέπτες, η είσοδος στη χώρα μας θα επιτρέπεται και σε άτομα που δεν θα έχουν εμβολιασθεί, αλλά θα έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ για κορονοϊό.
800.000 εμβολιασμοί για να ανοίξει η πόρτα στους τουρίστες
Εκεί είναι ο πήχης, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, για να πάρουν… πάσο για την Ελλάδα όλοι εκείνοι, από διάφορες χώρες, που θέλουν να ζήσουν το καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες.
Οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί είναι οι εξής:
1) εμβολιασμός κατά προτεραιότητα των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού (περίπου 800.000 άτομα) αμέσως μετά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού,
2) εβδομαδιαία τεστ στους εργαζομένους του τουρισμού που δεν θα έχουν εμβολιαστεί,
3) ενίσχυση όλων των συνοριακών σταθμών (χερσαία σύνορα, αερολιμένες και λιμάνια) με προσωπικό και κινητές μονάδες για τη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ,
4) ενίσχυση του συστήματος διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ και ανάλυσης των αποτελεσμάτων σε νησιά και άλλες τουριστικές περιοχές και
5) σταθεροί οριζόντιοι κανόνες για την είσοδο στη χώρα.
Κρήτη, Ρόδος και Κως σε πρώτη ζήτηση!
Στις πέντε κορυφαίες προτιμήσεις των Γερμανών για διακοπές είναι η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως, με την Ελλάδα να προηγείται για πρώτη φορά της Ισπανίας. Μάλιστα, η Κρήτη ξεπέρασε σε ζήτηση ακόμα και τη Μαγιόρκα, που χρόνια τώρα ήταν πρώτη στις επιλογές των ξένων τουριστών.
Το 2020 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εν γένει εμφάνισαν μείωση κατά 76,5% σε σύγκριση με το 2019 και διαμορφώθηκαν στα 4,280 δισ. ευρώ.
Τι προβλέπουν
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η αύξηση του τουρισμού θα προσθέσει ένα επιπλέον 1% στην αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας το β΄ και το γ΄ τρίμηνο, σχεδόν 1,4% στο ΑΕΠ της Ισπανίας, 0,7% στο ΑΕΠ της Ιταλίας, 0,4% στο ΑΕΠ της Γαλλίας και 0,1% στο ΑΕΠ της Πορτογαλίας.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ