Είναι μονόδρομος η άμεση προμήθεια των γαλλικών φρεγατών για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής
56 προσωπικότητες χτυπάνε την καμπάνα πριν να είναι αργά
«Μετά την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας, επείγει η τάχιστη δυνατή ενίσχυση και ανανέωση του Πολεμικού Ναυτικού. Η επιλογή των νέων φρεγατών πρέπει να γίνει με βάση τα επιχειρησιακά κριτήρια που έθεσε το Πολεμικό Ναυτικό, τα βασικότερα των οποίων καθορίστηκαν, άλλωστε, εδώ και πολλά χρόνια.
Ανησυχούμε για τις πιέσεις που ασκούνται για την παράκαμψη των κριτηρίων αυτών. Η επιλογή των νέων φρεγατών πρέπει να γίνει με συνεκτίμηση επίσης της στρατηγικής συμμαχίας που συνεπιφέρει για την αναχαίτιση και αποτροπή της Τουρκικής απειλής. Η στρατηγική σύγκλιση είναι απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό», επισημαίνουν σε κοινή διακήρυξή τους 56 προσωπικότητες από όλους τους χώρους, ακαδημαϊκοί, πρώην αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, καθηγητές πανεπιστημίων κ.ά.
Πρόκειται για κραυγή αγωνίας, βλέποντας «τη συνεχιζόμενη αύξηση του Τουρκικού κινδύνου, που εκπορεύεται από έναν δεδηλωμένο επεκτατισμό και ηγεμονισμό και έχει ως ιδεολογικό υπόβαθρο μια σύνθεση φανατικού Ισλαμισμού και Τουρκικού εθνικισμού και φιλόδοξο στόχο την παλινόρθωση, με μια νέα σύγχρονη μορφή, της Οθωμανικής αυτοκρατορίας», που δεν μπορεί να αγνοήσει κανένας.
Επισημαίνουν δε τα εξής: «Η Ελληνο-Γαλλική στρατηγική σχέση είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ασφαλή αντιμετώπιση της Τουρκικής απειλής. Στο πλαίσιο αυτό είναι αυτονόητο ότι η Ελληνο-Γαλλική στρατηγική σχέση πρέπει να ολοκληρωθεί με την υπογραφή Ελληνο-Γαλλικού Συμφώνου, με ρήτρα αμυντικής συνδρομής. Η στρατηγική αυτή συμφωνία, με τη δεδηλωμένη θέση της Γαλλίας να το υπογράψει, είναι μονόδρομος για την εθνική μας ασφάλεια και την αποτελεσματική αποτροπή οποιασδήποτε απειλής στο μέλλον».
Και καταλήγουν χτυπώντας την καμπάνα στους κυβερνώντες, ώστε να ξυπνήσουν πριν να είναι πολύ αργά: «Η Ελλάδα πρέπει γι’ αυτό να προχωρήσει τάχιστα στην επιλογή των νέων φρεγατών, που καλύπτουν τα επιχειρησιακά κριτήρια του Πολεμικού Ναυτικού, με ενδιάμεση λύση που να διασφαλίζει τις άμεσες επιχειρησιακές ανάγκες και στην υπογραφή Συμφώνου, με ρήτρα αμυντικής- στρατιωτικής συνδρομής. Η υπογραφή του είναι εχέγγυο ασφάλειας και ειρήνης».
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ