Εφημερίες πολέμου στα δημόσια νοσοκομεία

Εφημερίες πολέμου στα δημόσια νοσοκομεία

Τρομάζουν οι αριθμοί…

-Γιατροί και νοσηλευτές έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους
-Έκτακτο σχέδιο προβλέπει κλίνες σε στάδια και εκθεσιακούς χώρους

Σε συνθήκες πολέμου λειτουργούν τις τελευταίες μέρες όλα τα νοσοκομεία της χώρας και ιδιαίτερα της Αττικής, τα οποία δέχονται και τη μεγαλύτερη πίεση, παρά τα σχέδια έκτακτης ανάγκης του υπουργείου Υγείας με τη μετατροπή τριών νοσοκομείων και δύο ιδιωτικών κλινικών για αποκλειστική υποδοχή περιστατικών με κορονοϊό, την ένταξη του «Ερρίκος Ντυνάν» στις εφημερίες και την ένταξη περίπου 500 κλινών του ιδιωτικού τομέα για περιστατικά κορονοϊού και μη, ενώ υπάρχει σχέδιο για κλίνες σε στάδια και εκθεσιακούς χώρους.

Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ κάνουν ουρά, καταφθάνοντας το ένα μετά το άλλο, οι ασθενείς μπαίνουν σε ράντζα, αφού όλες οι κλίνες στις ΜΕΘ είναι κατειλημμένες, ενώ διασωληνώνονται σε απλές κλίνες με την παρακολούθηση εντατικολόγων, μέχρις ότου γίνει εφικτό να μεταφερθούν σε κλίνες ΜΕΘ Covid.

Γιατροί και νοσηλευτές έχουν φθάσει στα όρια της αντοχής τους, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να παρέχουν όχι μόνο αξιοπρεπή φροντίδα αλλά και ψυχολογική στήριξη στους ασθενείς τους, που πολλές φορές νοσηλεύονται χωρίς να έχουν δίπλα τους μέλη της οικογένειάς τους, τους οποίους κάποιες στιγμές μπορούν να τους δουν ή να τους μιλήσουν μόνο από το κινητό. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι πλέον το αποκούμπι όσων νοσηλεύονται με κορονοϊό και από αυτούς επιζητούν ένα χάδι ή ένα σφίξιμο στο χέρι όσοι φεύγουν για το τελευταίο τους ταξίδι.

Μετά την ανταπόκριση μόνον 61 ιδιωτών γιατρών στο κάλεσμα του υπουργού Υγείας για συνδρομή στο ΕΣΥ, έγινε επιστράτευση 250 παθολόγων, πνευμονολόγων και γενικών ιατρών, οι οποίοι διαμοιράστηκαν σε διάφορα νοσοκομεία. Ωστόσο οι περισσότεροι δεν μπορούν να είναι άμεσα αποτελεσματικοί στο σύστημα Υγείας, ενώ επειδή αρκετοί είναι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, αφήνουν πίσω τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, τους οποίους παρακολουθούν. Σοβαρές ευθύνες επιρρίπτει στο υπουργείο Υγείας η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, επισημαίνοντας ότι αντί της επιστράτευσης:

• Να γίνει άμεση πρόσληψη όλων των εν αναμονή ειδικευόμενων ιατρών, που περιμένουν στις λίστες, με κατάργηση όλων των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

• Να ενταχθούν άμεσα στο ΕΣΥ με τρίμηνες συμβάσεις πνευμονολόγοι, παθολόγοι και αναισθησιολόγοι που έχουν υποβάλει αιτήσεις στον πρόσφατο διαγωνισμό για θέσεις ΕΣΥ (στην 1η και 2η ΥΠΕ έχουν αιτηθεί διορισμό πάνω από 100 πνευμονολόγοι).

• Να προσληφθούν άμεσα σε κλινικές και τμήματα COVID όσοι πνευμονολόγοι είναι υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΕΙΝΑΠ, η οποία επισημαίνει ότι η επιστράτευση αυτή δεν αποτελεί λειτουργικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καλώντας να υλοποιηθούν οι προτάσεις που έχει κάνει.

Παράλληλα, η ΟΕΝΓΕ, σε αναφορά της στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, παρουσιάζοντας τους κινδύνους που υπάρχουν από τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό σε κοινούς θαλάμους, τονίζει ότι «η κυβέρνηση επιλέγει να περιθάλπουν γιατροί άσχετων ειδικοτήτων τους ασθενείς πάσχοντες από COVID».

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ισχυρίζεται ότι δεν προέβη σε προσλήψεις γιατί δεν υπάρχουν υποψήφιοι!


Κάθε μέρα χάνονται συνάνθρωποί μας

Στο μεταξύ οι αριθμοί απεικονίζουν τη ζοφερή πραγματικότητα. Συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 249.458 κρούσματα και 7.754 θάνατοι. Από 1 έως 26 Μαρτίου είχαμε 58.358 κρούσματα και 1.254 θανάτους, ενώ από 22 έως 26 Μαρτίου 12.435 κρούσματα και 292 θανάτους.

Οι νοσηλευόμενοι έχουν ξεπεράσει τους 5.000 και οι διασωληνωμένοι τους 700. Συνολικά περίπου 1.132 είναι σε ΜΕΘ, ΜΑΦ, Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Όπως τονίζουν οι λοιμωξιολόγοι, περίπου το 10% – 15% των μολύνσεων καταλήγει σε σοβαρή νόσηση και χρήζει εισαγωγής σε νοσοκομείο, ενώ στη συνέχεια περίπου το 5% θα οδηγηθεί σε ΜΕΘ.

Οι ΜΕΘ που είναι πλέον διαθέσιμες για τα περιστατικά της πανδημίας στον δημόσιο, ιδιωτικό και στρατιωτικό τομέα είναι 1.453, από τις οποίες οι 381 είναι στην Αττική. Βάσει του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, πρόκειται επιπλέον να αναπτυχθούν στα νοσοκομεία της Αττικής 100 πολυδύναμες ΜΕΘ και ταυτόχρονα να παραδοθούν 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου.

«Ακόμα και εάν σήμερα, με ένα μαγικό ραβδάκι, σταματούσαμε κάθε νέα μετάδοση του ιού στο λεκανοπέδιο και πάλι το ΕΣΥ θα συνέχιζε να πιέζεται για τις επόμενες δύο με τέσσερις εβδομάδες», δήλωσε χαρακτηριστικά η λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Έτσι, λοιπόν, με τα δεδομένα αυτά δεν προβλέπεται για την Αττική μερική άρση του lockdown νωρίτερα από τις 12 Απριλίου, ενώ παραμένει άγνωστο το πώς θα κάνουμε Πάσχα.

Τα χειρότερα προγνωστικά σενάρια
Τα προγνωστικά μοντέλα των επιστημόνων ΔΕΝ είναι αισιόδοξα. Το τρίτο κύμα της πανδημίας αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο δεκαήμερο και μέχρι τα μέσα του Απριλίου θα καταγράψουμε ρεκόρ κρουσμάτων, ενώ οι διασωληνωμένοι μπορεί να αγγίξουν συνολικά και τους 1.000.

Ειδικά ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισήμανε: «Αν δεν λάβουμε περαιτέρω μέτρα ή αν δεν καταφέρουμε να αναχαιτίσουμε την ανοδική πορεία, οι υπολογισμοί μας δείχνουν μια κορύφωση της εξέλιξης του βρετανικού στελέχους στις 15 – 18 Μαΐου, με 9.500-9.600 κρούσματα την ημέρα και πολύ γρήγορη πτωτική πορεία, η οποία μπορεί να μας οδηγήσει προς το τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου σε μια πολύ καλή κατάσταση επιδημιολογικά.

Αυτό όμως είναι το χειρότερο σενάριο και δεν πρόκειται να συμβεί σε καμιά περίπτωση.

Απλώς χτυπάω λίγο το καμπανάκι γιατί έχουμε να κάνουμε με στελέχη που έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και για αυτό πρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι, πιο αποφασιστικοί και πιο στοχευμένοι με τα μέτρα που παίρνουμε».

Χαρακτηριστική όμως είναι και η δήλωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και αρμόδιου για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκη Σκέρτσου, ο οποίος επισήμανε ότι «δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες στο ΕΣΥ. Έχουμε επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνει ως τελευταία επιλογή για τη διαχείριση της επιδημίας στην Αττική την ανάπτυξη κλινών σε στάδια και μεγάλους εκθεσιακούς χώρους.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ