Αντ. Νικολόπουλος στο “Π”: Η εμπλοκή ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων δεν λύνει το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, απλά το διαιωνίζει
Του
ΑΝΤΩΝΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Δημοσιολόγου, Γ. Γραμματέα ΠΟΣΕ ΙΚΑ
[email protected]
Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη για την εμπλοκή πιστοποιημένων δικηγόρων αλλά και λογιστών στην έκδοση των συντάξεων κυριολεκτικά ναρκοθετούν τον χώρο του δημόσιου ασφαλιστικού μας συστήματος, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό για το τι ακριβώς επιδιώκεται μέσω αυτής της προοπτικής.
Διότι εάν η εμπλοκή αυτή κρίνεται αναγκαία για να βγουν σε άμεσο χρόνο οι σημερινές 150.000 περίπου εκκρεμείς κύριες συντάξεις που υπάρχουν στον e-ΕΦΚΑ, τότε ενημερώνουμε ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί –έτσι κι αλλιώς– πολύ νωρίτερα από τους ίδιους τους εργαζομένους του φορέα, πριν μπορέσουν να πάρουν έστω μυρωδιά και αναλάβουν οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές.
Για την Ιστορία να αναφέρουμε ότι μέσα στο 2020, εν μέσω πανδημίας, εκδόθηκαν συνολικά 161.771 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, όταν το 2019 είχαν εκδοθεί 123.324 (βλέπε Έκθεση «ΑΤΛΑΣ», Δεκέμβριος 2020). Η εξαγγελία του υπουργού, πέρα από τα προφανή, συνταγματικά και νομικής φύσεως, προβλήματα που δημιουργεί, ιδίως σε ό,τι αφορά την πρόσβαση ιδιωτών στα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων συμπολιτών μας, γεννά και πρακτικής φύσεως ερωτήματα για τον τρόπο υλοποίησης όσων αναφέρει. Για παράδειγμα, ποιος θα αναλάβει να πιστοποιήσει ως κατάλληλους ή όχι εκείνους τους δικηγόρους και λογιστές που θα ζητήσουν να κάνουν αυτήν τη δουλειά και ποιος θα τους εκπαιδεύσει ώστε να πιστοποιηθούν;
Γιατί αν νομίζει κανείς ότι ένας δικηγόρος που μέχρι χθες συγκέντρωνε, κατά εξουσιοδότηση του πελάτη του, κάποια δικαιολογητικά για να τα υποβάλει στην υπηρεσία ή αναλάμβανε να συντάξει κάποιο δικόγραφο για δικαστική διένεξη που είχε ο πελάτης του με τον Ασφαλιστικό Φορέα αυτομάτως καθίσταται και ικανός για να δημιουργήσει έναν συνταξιοδοτικό φάκελο, να κάνει τους απαιτούμενους υπολογισμούς και να εκδώσει την τελική συνταξιοδοτική απόφαση, τότε ειλικρινά μιλάμε για κλασική περίπτωση επικίνδυνης άγνοιας των δεδομένων.
Για να αποκτήσει κάποιος αυτήν τη γνώση απαιτείται επισταμένη εκπαίδευση
Για να αποκτήσει κάποιος αυτήν τη γνώση απαιτείται επισταμένη εκπαίδευση, αντίστοιχη αυτής που λαμβάνει ένας υπάλληλος των συντάξεων του φορέα, η οποία θα πρέπει να έχει διαβάθμιση και κλιμάκωση, αφού οι συνταξιοδοτικές περιπτώσεις και οι υποκατηγορίες που υπάρχουν είναι πάρα πολλές και κάποιες εξ αυτών θέλουν ιδιαίτερες γνώσεις αλλά και εμπειρία, η οποία αποκτάται συν τω χρόνω. Ως εκ τούτου, οι ελπίδες του υπουργού για την αποτελεσματική συμβολή αυτών των ιδιωτών στην έκδοση των εκκρεμών αιτήσεων σε καμιά περίπτωση δεν θα ευοδωθούν μέσα στο προσεχές δωδεκάμηνο και άρα δεν δικαιολογούν και την επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται για την αντιμετώπιση των εκκρεμών αιτήσεων.
Τίθενται όμως πολλά ερωτηματικά σχετικά με την πορεία υλοποίησης του ψηφιακού συστήματος αυτοματοποιημένης έκδοσης των συντάξεων, που φέρει την κωδική ονομασία «ΑΤΛΑΣ». Μιλάμε δηλαδή για εκείνο το σύστημα που η σημερινή κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον τότε υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον νυν διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Χάλαρη, εγκαινίασαν τον Ιούλιο του 2020 και έχουν δεσμευθεί ότι θα έχει ολοκληρωθεί κατά το 80% μέχρι το τέλος του χρόνου.
Τι έχει αλλάξει ως προς αυτήν τη δέσμευση, που αφορά μια πράγματι σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, που αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει το ασφαλιστικό μας σύστημα; Διότι με το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» θα σταματήσει οριστικά η συσσώρευση νέων εκκρεμών αιτήσεων στα τμήματα απονομών του εθνικού μας φορέα, αφού η συνταξιοδοτική απόφαση θα βγαίνει την ίδια στιγμή, όπως συμβαίνει και με τις φορολογικές μας δηλώσεις, και η καταβολή της συντάξεως θα γίνεται τον επόμενο μήνα από την υποβολή της αιτήσεως!
Έχει αλλάξει κάτι επί αυτού του σχεδιασμού; Διότι εάν δεν έχει αλλάξει, τότε δεν υπάρχει και κανένας λόγος για την εμπλοκή μεσαζόντων στην όλη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων. Γι’ αυτό και κλείνοντας επανερχόμαστε στην επικεφαλίδα του παρόντος σημειώματος, λέγοντας ότι η εμπλοκή των ιδιωτών, διαιωνίζει τελικά το πρόβλημα και δεν το λύνει, σε καμιά περίπτωση.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ