Ανδρέας Παχατουρίδης στο “Π”: Οι δήμοι είναι το θεμέλιο της κοινωνίας

Ανδρέας Παχατουρίδης στο “Π”: Οι δήμοι είναι το θεμέλιο της κοινωνίας

Του
ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗ 
Δημάρχου Περιστερίου


Είναι γεγονός ότι αν δεν υπήρχε η αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, δεν θα υπήρχε η σύγχρονη κοινωνία με τη σημερινή μορφή της.

Τα σύγχρονα προβλήματα που καθορίζουν την καθημερινότητα του πολίτη περνούν όλα μέσα από τις δομές των δήμων, οι οποίοι παλεύουν να ανταποκριθούν με αποτελεσματικότητα και να επιλύουν τα προβλήματα, χρόνια ή έκτακτα.

Ο αγώνας είναι συνεχής και σε διαφορετικά επίπεδα.

Η Ελλάδα μας είναι μια χώρα σύγχρονη, που, πέρα από τα καθημερινά, προσπαθεί να περάσει στο μέλλον, βάζοντας γερά θεμέλια σε τεράστια ζητήματα, όπως το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή, την ισότητα, την ένταξη όλων στις ίσες ευκαιρίες και την εξυγίανση των δομών της.

Βασικός πυλώνας του κράτους είναι οι δήμοι.

Βέβαια, η νέα εποχή έρχεται για όλους μας. Έρχεται διαμέσου μιας περιόδου ιδιαίτερα επικίνδυνης. Όχι μόνο στο υγειονομικό επίπεδο, αλλά, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, σε διάφορους τομείς, κυρίως στα οικονομικά.

Η τελευταία δεκαετία έχει δώσει στους δήμους σημαντικότατη υστέρηση εσόδων, ενώ σταδιακά έχουν δοθεί αρμοδιότητες χωρίς πόρους.

Είναι κοινή παραδοχή ότι οι δήμοι υποφέρουν από την έλλειψη κονδυλίων και αυτό επιτείνεται από τη σημαντική αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση της κρίσης και αντίστοιχα τον περιορισμό των εσόδων.

Υπάρχει λοιπόν ανάγκη επαναπροσδιορισμού της χρηματοδότησης των δήμων καθώς επίσης και η ανάγκη ευελιξίας (έστω προσωρινής ) στις τοπικές δημόσιες υποχρεώσεις και τα χρέη των ΟΤΑ.

Τα τεράστια κοινωνικά θέματα είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα, κυρίαρχο στη λειτουργία των δήμων.

Οι κοινωνικές ανισότητες που δημιουργήθηκαν κυρίως από το 2010 και μετά και ή μεγάλη αύξηση της ανεργίας δημιούργησαν προβλήματα ακόμη και επιβίωσης σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Κληθήκαμε να συμπληρώσουμε κάθε κενό στις παροχές προς τους πολίτες, προκειμένου η κρίση να αντιμετωπισθεί με αξιοπρέπεια για όλους.

Ο Δήμος Περιστερίου προέβλεψε και δημιούργησε δομές για τη στήριξη των ανθρώπων μας σε όλα τα επίπεδα. Από τα βασικά είδη, τροφή, ένδυση, για όλες τις ηλικίες, και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι τη στήριξη των βρεφών, των φοιτητών και των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο στο οποίο προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα και να οδηγήσουμε την κοινωνία σε σύγχρονα μονοπάτια είναι αυτό του περιβάλλοντος.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι βασικός στόχος αλλά και πονοκέφαλος για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η βελτίωση των περιβαλλοντικών αποδόσεων είναι ένα στοίχημα για μας, καθώς η κυριότερη ίσως αρμοδιότητά μας είναι η διαχείριση αποβλήτων και η προσπάθεια εφαρμογής των πράσινων πολιτικών.

Ζούμε στην εποχή που η μετάβαση στη νέα πραγματικότητα διαχείρισης των απορριμμάτων μας έρχεται χωρίς να μπορεί να περιμένει.

Ο νέος περιβαλλοντικός νόμος επιβάλλει ένα φάσμα περιβαλλοντικών αλλαγών, οι οποίες είναι γεγονός ότι πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν.

Όμως οφείλω να τονίσω το γεγονός της αναγκαιότητας υποστήριξης τόσο σε υποδομές όσο και σε μια γενική καμπάνια ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.

Όλοι πρέπει να μάθουμε πώς ανακυκλώνουμε τα απορρίμματά μας, πώς αξιοποιούμε την πρώτη ύλη (πλαστικό, γυαλί, μέταλλο, οργανικά).

Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Επίσης, ένα φάσμα άλλων περιβαλλοντικών θεμάτων, όπως αυτό της αξιοποίησης των ελεύθερων χώρων και της δημιουργίας χώρων πρασίνου, είναι μια πρόκληση για μας, που δύσκολα προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε.

Η αγορά των χώρων αυτών πρέπει οπωσδήποτε να υποστηριχθεί από την κεντρική εξουσία, γιατί τα ταμεία των δήμων είναι αδύνατο να αντεπεξέλθουν σ’ αυτό.

Θέματα μεγάλα, τα οποία προκύπτουν με το Κτηματολόγιο, πρέπει να διευθετούνται με πιο άμεσο τρόπο.

Άλλο, σημαντικότατο, βεβαίως, πρόβλημα είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών μας.

Οι δήμοι είναι ίσως η κυριότερη πηγή ενέργειας για την εξυπηρέτηση και την ποιότητα ζωής του πολίτη. Είναι υποχρεωμένοι στον διπλό ρόλο τους, αυτόν της καθημερινότητας αλλά και της χάραξης ενός δρόμου που οδηγεί στο μέλλον. Υπάρχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης των δομών με προσωπικό σε όλα τα επίπεδα. Από τον απλό εργάτη καθαριότητας μέχρι τον εξειδικευμένο επιστήμονα. Αυτό σε συνδυασμό με τις αναγκαίες αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου θα δώσει ανάσες στους ΟΤΑ.

Ο ρόλος μας όμως είναι σπουδαίος.

Ο ρόλος μας είναι σύνθετος.

Έχουμε ευθύνη να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία.

Μια κοινωνία που είναι θυμωμένη.

Μια κοινωνία που πρέπει να της δείξουμε αλλά και να την πείσουμε ότι η όποια αμφισβήτηση πρέπει να είναι δημιουργική και όχι καταστροφική.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ