Κτηματολογικά: Επανεκκίνηση με… ραντεβού

Ξεκίνησε, αλλά μόνο μέσω της διαδικασίας των ραντεβού, η επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων ανά την επικράτεια, καθώς μέχρι πρότινος η λειτουργία των σχετικών υπηρεσιών είχε ανασταλεί, με αποτέλεσμα να διογκώνεται το πρόβλημα των σοβαρών καθυστερήσεων ολοκλήρωσης πράξεων στην αγορά ακινήτων, όπως αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και αποδοχές κληρονομιάς.

Ιερατικές ανησυχίες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος για το Κτηματολόγιο, καθώς θεωρεί πως μετά τις σχετικές διαδικασίες ενδέχεται ένα μεγάλο μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας να βρεθεί στον αέρα, ειδικά για όσες εκτάσεις χαρακτηριστούν δασικές, όπου θα χρειαστούν πολλά χρόνια προκειμένου να ξεκαθαριστεί από τα αρμόδια δικαστήρια.

Παγωμένες ενστάσεις

60.000 ενστάσεις στο Κτηματολόγιο έχουν παγώσει αυτήν τη στιγμή τις μελέτες κτηματογράφησης στο τρέχον και μεγαλύτερο πρόγραμμα κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως μία στις τέσσερις ενστάσεις αφορά τον Δήμο Αθηναίων, ενώ η εκτίμηση είναι πως με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο.

Κληροδότησαν… νέο ρόλο

Μετά το καλοκαίρι του 2019, για τις περιοχές όπου οι ιδιοκτήτες ελέγχουν και επιβεβαιώνουν ή διορθώνουν την καταγραφή της περιουσίας τους, υποβάλλοντας αίτηση διόρθωσης ή ένσταση, η διαδικασία άλλαξε (με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης) και ανατέθηκε στους αναδόχους ο μέχρι πρότινος ρόλος των επιτροπών ενστάσεων και η ενημέρωση όσων θίγονται.

Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα: Επανέλεγχος

Ξεκινά από τη Δευτέρα 29 Μαρτίου και για 45 μέρες η ηλεκτρονική προανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων για τις περιφερειακές ενότητες Πρέβεζας, Άρτας και Λευκάδας. Με τους κωδικούς taxisnet όλοι οι ιδιοκτήτες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία που τους αφορούν και των αντίστοιχων ακινήτων και να επαληθεύσουν την ορθότητά τους.

Οι φρουροί της… Αχαΐας

Σε τηλεδιάσκεψη που είχαν με τη διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου την περασμένη εβδομάδα, οι υποθηκοφύλακες της Αχαΐας ενημερώθηκαν για το ότι το Υποθηκοφυλακείο Πατρών κλείνει οριστικά και από την 1η Απριλίου 2021 όλο το αρχείο του, που ξεπερνά τα 500.000 δικαιώματα, μεταφέρεται στην αρμοδιότητα και διαχείριση του Κτηματολογικού Γραφείου Πατρών.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ