Θρακιώτικα: Ειδικές… αποστροφές
Παραμονή του 62ου γύρου των διερευνητικών συζητήσεων Ελλάδας – Τουρκίας, η κρατική τηλεόραση επέλεξε να προβάλει ένα οδοιπορικό στη Θράκη, αναδεικνύοντας το θέμα των «ταυτοτήτων» στη μειονότητα, δηλαδή την εξής μία.
Οι συμβολισμοί, μοιραία, στέκονται με μια σχετική αμηχανία.
Την ίδια που προκαλεί το όλο θέμα στο κέντρο, όταν αυτό αποφασίζει (διά εκπροσώπου του) για κάποιον λόγο να ταξιδέψει –και να ανακοινώσει, υπό μορφή εισαγωγής στο σπικάζ– ότι έκανε 730 χιλιόμετρα από την Αθήνα για να φτάσει στην Κομοτηνή, ενημερώνοντας παράλληλα ότι η πόλη βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία. Να, πάλι, οι συμβολισμοί… (η τουριστική διάσταση του όλου εγχειρήματος έπεσε, μάλλον, στο κενό…)
Το πράγμα γίνεται πιο ενδιαφέρον όταν το τηλεοπτικό κοινό μαθαίνει τον τόπο που γίνεται το οδοιπορικό. Λοιπόν, αυτός είναι η «Δυτική Θράκη» και εδώ βεβαίως τίθενται και ζητήματα γεωγραφικού προσανατολισμού, αν μη τι άλλο. Σίγουρα μια… πυξίδα θα ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο, από όλες τις απόψεις.
Η επιλογή των προσκεκλημένων δεν μας αφορά, είναι δουλειά του αρχισυντάκτη, μάλλον…
Πάντως, με ενδιαφέρον είδαμε τη… νέα τάξη πραγμάτων, που φαίνεται να μπαίνει μπροστά σε αυτό που στην… ελληνική Θράκη –ή, ακόμα καλύτερα, στη Θράκη (σκέτο)– έχουμε μάθει να αναγνωρίζουμε ως εκπροσώπους του τουρκικού επεκτατισμού στην περιοχή…
Σχετικά με τα… σαφή (όσο και χιλιοειπωμένα) της Ασάφογλου, απάντησε μία μέρα μετά την προβολή της εκπομπής ο Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης. Γεγονός είναι πως δεν μας έκανε εντύπωση που δεν φιλοξενήθηκαν δηλώσεις Πομάκων και Ρομά στην εκπομπή (πιθανές αιτιάσεις του τύπου «δεν ήθελαν να μιλήσουν» αποτελούν μέχρι και ανασταλτικό παράγοντα για την έναρξη του όλου εγχειρήματος).
Ατυχής και η προσπάθεια να εξηγήσουν στο τηλεοπτικό κοινό τι είναι η μουσουλμανική μειονότητα: «Αποτελείται από τρεις συνιστώσες-κοινότητες», είπε ο δημοσιογράφος και κάποιοι σίγουρα ζητωκραύγασαν με τον νομικό όρο «κοινότητα», που παραπέμπει στο καθεστώς που ισχύει στην Κύπρο – οι ίδιοι, προφανώς, που έκαναν το ίδιο όταν άκουσαν και τα περί «Δυτικής Θράκης»…
Ευτυχώς είχαν προσκληθεί να μιλήσουν ο δικηγόρος Στέργιος Γιαλάογλου αλλά και ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, αν και ο τελευταίος προσέγγισε το ζήτημα περισσότερο ως επιστήμονας, παρά ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, γεγονός που προκαλεί μια κάποια απορία σχετικά με την απουσία της θέσης της κυβέρνησης επί του θέματος.
Η εκπομπή ήταν διάρκειας 23 λεπτών, γεγονός που δεν ταιριάζει (και για πρακτικούς λόγους) με τον όρο «οδοιπορικό»…
Μάλλον, προπόνηση σε διάδρομο γυμναστηρίου, τις καλές εποχές, θύμιζε…
Και ήταν «προπόνηση» για όλους.
Τα «βαφτίσια»
Το θέμα του αυτοπροσδιορισμού… ταλάνισε για 20 λεπτά το τηλεοπτικό κοινό της κρατικής τηλεόρασης, στο οποίο συστήθηκε η πρόεδρος του ακραίου κόμματος DEB Τζιγδέμ Ασάφογλου, που δήλωσε με κάποια αμηχανία –είναι αλήθεια αυτήν τη φορά– ότι είναι Τουρκάλα, χαρακτηρίζοντας, διά της αναγωγής, και τη μουσουλμανική μειονότητα.
Με ανακοίνωσή του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης έσπευσε να εκφράσει την αντίθεσή του σε όσα ακούστηκαν στην κρατική τηλεόραση:
«Ακούσαμε για άλλη μια φορά την κ. Ασάφογλου να θέλει να ‘‘βαφτίσει’’ τη μειονότητα ως τουρκική. Αυτή η δήλωσή της είναι τουλάχιστον προσβλητική τόσο για τους ίδιους τους μουσουλμάνους της Θράκης όσο και για τους χριστιανούς. Ο καθένας έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, όπως και η μερίδα των Πομάκων που αντιπροσωπεύει ο σύλλογός μας, που είναι και νιώθουν Έλληνες Πομάκοι.
Όπως ανέφερε στη συνέντευξή της, δεν μπορεί η ταυτότητα να αφαιρεθεί, να αλλάξει ή να βαφτιστεί όπως τη θέλει κάποιος άλλος! Η μειονότητα είναι μουσουλμανική καθώς αποτελείται από τρεις συνιστώσες, τους Πομάκους, τους Ρομά και τους τουρκογενείς. Μπορείτε να νιώθετε Τουρκάλα και να πονάτε για την Τουρκία, αλλά και εμείς πονάμε για την πατρίδα μας την Ελλάδα και νιώθουμε Έλληνες».
Τέλος πάντων, ήταν ένα δύσκολο διήμερο, το οποίο ανέδειξε για άλλη μια φορά τον γνωστό προβληματισμό: Γιατί πληρώνω ΕΡΤ…
Ο χρυσός κι ο τενεκές…
Εν τω μεταξύ, στην Ολομέλεια ψηφίστηκε η σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και της Ελληνικός Χρυσός για τα μεταλλεία Κασσάνδρας και ως γνωστόν, όταν «βαράει» στη Χαλκιδική, «ακούγεται» στη Θράκη.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάκης Χαρίτου έσπευσε (και καλά έκανε) να πάρει θέση επί του θέματος στη Βουλή, σημειώνοντας τα εξής:
«Μη σκεφτείτε να αιφνιδιάσετε γιατί θα προκαλέσετε τους Θρακιώτες. Να γνωρίζετε ότι θα βρείτε τείχος απέναντί σας από όλες τις κοινωνικές, πολιτικές δυνάμεις, τους φορείς και τους ενεργούς πολίτες του τόπου.
Πάνω σε αυτό το τείχος κατέρρευσε τον Μάρτη του 2013 η υπογραφή από την κυβέρνηση Σαμαρά της συμφωνίας με την Ελντοράντο για το Πέραμα στον Έβρο. Μην κάνετε το λάθος να το επαναλάβετε».
Έλλη Μητακίδου
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ