Όνειρο η αυτοδυναμία

Όνειρο η αυτοδυναμία

Στο παρελθόν ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει πει κατ’ επανάληψη ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές. Οι πρώτες για να σπάσει η απλή αναλογική που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι δεύτερες (με τον νόμο που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση) για να μπορέσει να σχηματιστεί ισχυρή (αυτοδύναμη) κυβέρνηση.

Και για το μεν πρώτο, την κατάργηση της απλής αναλογικής δηλαδή, ο στόχος είναι εφικτός, για το δε δεύτερο, την αυτοδυναμία, το… βλέπω ελαφρώς χλωμό. Και αυτό διότι, με βάση τον νόμο που ψήφισε η τωρινή κυβέρνηση, για να εξασφαλίσει το πρώτο κόμμα την αυτοδυναμία χρειάζεται ένα ποσοστό 38% – 39%. Για να έχει οριακή πλειοψηφία 151 – 153 εδρών.

Με τη φθορά που θα έχει από τη διαχείριση τόσων σοβαρών ζητημάτων, η πιθανότητα να πιάσει η ΝΔ στις δεύτερες εκλογές τόσο υψηλό ποσοστό είναι από ελάχιστες έως μηδενικές. Εξ ου και βουλευτές από διάφορα κόμματα (και από τη ΝΔ) θεωρούν βέβαιο ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι συνεργασίας δύο ή τριών κομμάτων ή… οικουμενική.


••• Κατηγορηματικός ο φίλος μου, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης: «Στον κύκλο της Μεταπολίτευσης δεν έχω δει τόσο θηριώδη υποστήριξη της κυβέρνησης από τα ΜΜΕ για την παραγωγή του μηδέν»! Δίκιο δεν έχει;

••• Άντε να δούμε αν ο τεχνοκράτης Μάριο Ντράγκι θα κατορθώσει να βγάλει την Ιταλία από τον ατέρμονο κύκλο του πολιτικού χάους στη Ρώμη. Υγεία, θέσεις εργασίας, επιχειρήσεις, σχολεία και περιβάλλον, το… φωτοστέφανο που αναλαμβάνει ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ.

••• Τα «παιδιά τους» τα έχουν στα ώπα ώπα. Μιλάμε για τον Πρεμ Γουάτσα της Fairfax, έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη χώρα μας (Eurobank, Eurolife, Praktiker κ.λπ.), ο οποίος όταν ήταν πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας καθημερινά σχεδόν ήταν στο Μαξίμου και τώρα δεν σταματάει να υμνεί την κυβέρνηση του Μητσοτάκη ως «ενδεχομένως την καλύτερη στην Ευρώπη».

••• Και μάντης… του καιρού ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος. «Το σίγουρο είναι ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ πιο ελεύθερο και αισιόδοξο από το περυσινό», δήλωσε σε συνέντευξή του. Κι αν δεν σας επιβεβαιώσει, τι θα χάσετε; Ευτυχώς που δεν στοιχηματίσατε.

••• Έχει και η Γερμανία τους «Λιγνάδηδές» της… Και μάλιστα πρώτα ονόματα… Όπως ο διευθυ­ντής της γερμανικής εφημερίδας «Bild» Τζούλιαν Ράιχελτ. Έπειτα από καταγγελίες πολλών γυναικών, γίνεται εσωτερική έρευνα και ζήτησε την προσωρινή αναστολή των διευθυντικών του καθηκόντων, ανακοίνωσε ο εκδοτικός όμιλος Axel Springer. Και έπεται συνέχεια…


Λέτε να πάει για γιατρός;

Για τον Αλέξη Τσίπρα ο λόγος, με αφορμή την πρώτη γνωμάτευσή του: «Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύω ότι έχει μολυνθεί από μια πολιτική θανατηφόρα ασθένεια. Την ασθένεια της αλαζονείας της εξουσίας. Δεν πρόκειται περί λάθους. Πρόκειται περί αλαζονείας».

Φωνάξτε γρήγορα το ΕΚΑΒ!


Άργησαν εκεί στο Μαξίμου…

…να πάρουν χαμπάρι ότι το λιανικό εμπόριο είναι στον… σταυρό! Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι απώλειες το 2020 ήταν γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ, με τον τζίρο του λιανεμπορίου το πρώτο τρίμηνο του 2020 στα 11,18 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου, οι απώλειες για το λιανεμπόριο τον τελευταίο χρόνο υπολογίζονται σε περισσότερα από 10 δισ. ευρώ… Και φέτος τα πράγματα έχουν χειροτερέψει!

Όλα πάνε μια χαρά…


Το επόμενο βήμα

Εισηγήσεις, λένε οι πληροφορίες, δέχεται ο Αλ. Τσίπρας να προαναγγείλει Εξεταστική Επιτροπή όταν αναλάβει ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τον προτρέπουν δε να το κάνει στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Ν. Παππά με αφορμή τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση ενέχει τον κίνδυνο να θεωρηθεί αντιπερισπασμός και να δώσει την εντύπωση πως «φοβάται κάτι» σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες Καλογρίτσα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ