«Νόμος και τάξη» ο Μητσοτάκης, στους δρόμους με τον κόσμο ο Τσίπρας

«Νόμος και τάξη» ο Μητσοτάκης, στους δρόμους με τον κόσμο ο Τσίπρας

Άνοιξαν τα χαρτιά τους για πρόωρες εκλογές

Με οδηγό το δόγμα «νόμος και τάξη» και ενδεδυμένος τον μανδύα του εγγυητή της ασφάλειας και της σταθερότητας θα πορευτεί προς τις εκλογές ο Κυρ. Μητσοτάκης, στοχεύο­ντας στην ψήφο της μεγάλης μερίδας των πολιτών που –σύμφωνα με τις διαχρονικές έρευνες– επιθυμούν πολιτική και κοινωνική ηρεμία.

Καθώς επίσης και στην… επανασυσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων που δυσφορούν με την πολιτική της κυβέρνησης και παίρνουν αποστάσεις. Στην αντίπερα όχθη, ο Αλ. Τσίπρας θα επιδιώξει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη φθορά της κυβέρνησης από την αποτυχία της στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων, όπως η πανδημία, η οικονομία κ.ά. Η προσοχή του θα είναι στραμμένη στη λεγόμενη «μεσαία τάξη», μικροεπιχειρηματίες κι εργαζομένους, που έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον από την πανδημία και τα μέτρα της κυβέρνησης δεν έχουν καταφέρει να τους ανακουφίσουν οικονομικά.

Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόσφατη σφοδρή αντιπαράθεσή τους στη Βουλή, αποκάλυψαν σε γενικές γραμμές την ατζέντα με την οποία θα βαδίσουν προς τις επόμενες εκλογές. Την ίδια στιγμή που οι φήμες και τα σενάρια τις τοποθετούν εντός του 2021, με πιθανότερη περίοδο το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος). Το βέβαιο πάντως είναι ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν διεξαχθούν, θα είναι μέσα σε κλίμα έντονης πόλωσης και ακραίου διχασμού.

Βάσει επεξεργασμένου σχεδίου, η κυβέρνηση επιχειρεί να ενοχοποιήσει την ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την έξαρση της πανδημίας που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, αποδίδοντάς τη στις δεκάδες κινητοποιήσεις (πορείες, διαδηλώσεις κ.ά.). Με το επιχείρημα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενθάρρυνε ή και μεθόδευσε όλες αυτές τις κινητοποιήσεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ να επισύρει την οργή του κόσμου, που λόγω και των περιοριστικών μέτρων βιώνει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις στην καθημερινότητά του. Στη βάση ότι ενώ εκατομμύρια Έλληνες τηρούν τα μέτρα προστασίας και μένουν σπίτι, ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει κόσμο στον δρόμο, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

«Ηθικός αυτουργός» η κυβέρνηση
Η απάντηση της Κουμουνδούρου είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Για τις κινητοποιήσεις ευθύνεται η κυβέρνηση και κανείς άλλος, είναι ο «ηθικός αυτουργός» για όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα, όπως τονίζουν. Ότι είναι οι αποφάσεις και οι πολιτικές που υλοποιεί η κυβέρνηση που βγάζουν τους πολίτες στους δρόμους και στις πλατείες. Καθιστούν δε σαφές ότι θα σταθεί αλληλέγγυος στον αγώνα των ανθρώπων που έχουν πληγεί από την πανδημία και τις συνέπειές της.

«Έχουμε ευθύνη να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα των πολιτών», υπογραμμίζουν. Ηγεσία και στελέχη του κόμματος ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για παταγώδη αποτυχία σε όλους τομείς. Για την πανδημία που έχει τεθεί εκτός ελέγχου, για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, αποτέλεσμα της αδυναμίας (ανικανότητας) της κυβέρνησης να λάβει τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Κι ακόμη για την αποτυχία της να ελέγξει τις συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο και τα μέτρα-ασπιρίνες για τις χιλιάδες πληττόμενες επιχειρήσεις και τα εκατομμύρια των εργαζομένων.

Και στο βάθος… εκλογές!
Από την κυβέρνηση αποφεύγουν σταθερά, για ευνόητους λόγους, να εμπλακούν στη σεναριολογία που ανακυκλώνεται από τα Μέσα Ενημέρωσης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ωστόσο στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου το θέμα συζητείται όλο και πιο συχνά τις τελευταίες εβδομάδες. Αν και η… πάγια θέση του Κυρ. Μητσοτάκη είναι υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας, η διαρκώς αυξανόμενη φθορά της κυβέρνησης αφενός και αφετέρου τα οξυμμένα (δυσθεώρητα) προβλήματα που έχει να διαχειριστεί τους επόμενους αρκετούς μήνες τον υποχρεώνουν να κάνει δεύτερες σκέψεις.

Να προσφύγει στη λαϊκή βούληση προκειμένου να σταματήσει τη φθορά και να κάνει ένα restart, προκειμένου αναβαπτισμένος πολιτικά να έχει μπροστά του μια νέα τετραετία να υλοποιήσει τις πολιτικές του στα μείζονα ζητήματα. Πλην όμως, ο δρόμος προς τις κάλπες δεν θα είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα, κρύβει πολλές παγίδες, ενώ και η έκβαση της μάχης δεν είναι προεξοφλημένη. Οι αβεβαιότητες, εκτός από την πολιτική ρευστότητα που επικρατεί στη χώρα, έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα πάει σε επαναληπτικές εκλογές με τον νόμο που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση. Ποιος μπορεί, ωστόσο, να του εγγυηθεί ότι τα γεγονότα θα εξελιχθούν καταπώς προβλέπουν οι σχεδιασμοί του; Ουδείς.

«Κύριε Μητσοτάκη, αποτύχατε!»
Σε… τροχιά εκλογών κινείται και ο Αλ. Τσίπρας. Πληροφορίες από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι… ο κύβος έχει ριφθεί, ότι αναζητείται το κατάλληλο τάιμινγκ ούτως ώστε ο κ. Τσίπρας να πετάξει το γάντι στον πρωθυπουργό ζητώντας πρόωρες εκλογές, προκειμένου «να βγει η χώρα από το αδιέξοδο».

Στην Κουμουνδούρου είναι πεπεισμένοι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προκηρύξει εκλογές εντός του τρέχοντος έτους και θα ήθελαν να προλάβουν να θέσουν πρώτοι το θέμα για να δημιουργηθεί η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι «σέρνουν» την κυβέρνηση. Προ ημερών και μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας έκανε ένα ακόμη βήμα προς τις… εκλογές. Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε χαρακτηριστικά:

«Κύριε Μητσοτάκη, δεν μπορείτε πια. Αποτύχατε». Λίγα 24ωρα αργότερα, στη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι δεν ζητάει πρόωρες εκλογές αυτήν τη στιγμή λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Αναφερόμενος προφανώς στο ζήτημα της πανδημίας, αφήνοντας εμμέσως να διαφανεί ότι αν εκλείψει η συγκεκριμένη κατάσταση τα πάντα είναι ανοιχτά. Όπως είχε γράψει προ μερικών εβδομάδων το «ΠΑΡΟΝ», στον σχεδιασμό της Κουμουνδούρου είναι ο κ. Τσίπρας να ζητήσει πρόωρες εκλογές αμέσως μόλις υποχωρήσει η πανδημία και η ζωή στη χώρα επιστρέψει στην κανονικότητα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: Ant1news.gr


Σχολιάστε εδώ