Κρ. Αρσένης: Εν μέσω κορωνοϊού η κυβέρνηση κόβει τις Ειδικές Θεραπείες σε ενήλικα Άτομα με Αναπηρία

Κρ. Αρσένης: Εν μέσω κορωνοϊού η κυβέρνηση κόβει τις Ειδικές Θεραπείες σε ενήλικα Άτομα με Αναπηρία

Ο υφυπουργός υγείας προέβη σε γενικές δηλώσεις σχετικά με τον αποκλεισμό ενηλίκων ΑμεΑ από τις Ειδικές Θεραπείες κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη εχθές στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Κοντοζαμάνης αφού έκανε μια μακρά αναφορά στο ισχύον καθεστώς είπε ότι «είναι μια δυναμική κατάσταση, δε θέλουμε να ταλαιπωρείται ο κόσμος». Ωστόσο και παρόλο που έχει λάβει ο ίδιος προσωπικά την επιστολή 79 φορέων Ατόμων με Αναπηρία από τις 3.3.2021 δεν είχε τίποτα συγκεκριμένο να πει, χωρίς να δίνει ούτε καν υπόσχεση επίλυσης του ζητήματος.

«Είναι 79 οι φορείς Ατόμων με Αναπηρία οι οποίοι καταγγέλλουν τις αδιανόητες περικοπές των ειδικών θεραπειών το ατόμων που χρήζουν ειδικής αγωγής όταν αυτά υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους και την πλήρη περικοπή τους στο 21ο. Αυτές οι περικοπές γίνονται χωρίς καμία επαναξιολόγηση, εκτίμηση αναγκών οι οποίες είναι ισόβιες σε αυτά τα παιδιά. Και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις οδηγίες των γιατρών των θεραπευτών αλλά και των νόμων που ορίζουν τη συνέχιση των θεραπειών και στην ενήλικη ζωή. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν οι θεραπείες σε αυτά τα άτομα τη στιγμή που οι ανάγκες τους είναι ισόβιες» επεσήμανε ο κ. Αρσένης και κάλεσε τον υφυπουργό «Σας ζητώ να δεσμευτείτε, να ανταποκριθείτε στα αιτήματα των συλλόγων αυτών».

Το πρώτο που χάνουν τα άτομα με αυτισμό ή και νοητική υστέρηση είναι οι συνεδρίες λογοθεραπείας, με την δικαιολογία πως έχουν πλέον περάσει τα αναπτυξιακά ορόσημα. Όπως κάθε ιατρός και θεραπευτής μπορεί να βεβαιώσει, η λογοθεραπεία είναι απαραίτητη όχι μόνο για την επίτευξη του λόγου αλλά και για την διόρθωση διαταραχών προφορικού και γραπτού λόγου.

Το δεύτερο που κόβεται είναι η ειδική διαπαιδαγώγηση. Τα άτομα αυτά συνεχίζοντας να εκπαιδεύονται εφ’όρου ζωής σε εργαστήρια, Κέντρα Ημέρας, σε δομές με προγράμματα προσαρμοσμένης επαγγελματικής απασχόλησης, προγράμματα ημιαυτόνομης διαβίωσης και κοινωνικοποίησης έχουν ανάγκη από την ειδική διαπαιδαγώγηση.

«Οι γονείς ρωτούν ποια είναι η επιτροπή που κόβει τις θεραπείες; Με ποια αιτιολογία τις κόβει (από τη στιγμή που η διαταραχή είναι ισόβια); Πως μπορούν να κάνουν ένσταση από τη στιγμή που ο ψυχίατρος δίνει την ίδια γνωμάτευση; Σε ποια βάση το επανεξετάζει; Το ζητούμενο είναι η διατήρηση μιας καλής λειτουργικής κατάστασης για αυτά τα παιδιά. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα θέματα αυτά θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή των ανθρώπων αυτών» ανέφερε ο κ. Αρσένης και συμπλήρωσε «αφορά ζωές δεν είναι πολιτική διένεξη»


Σχολιάστε εδώ