Γιατί η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει το Σχέδιο Ανάκαμψης στον ελληνικό λαό;

Γιατί η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει το Σχέδιο Ανάκαμψης στον ελληνικό λαό;

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν 57 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. Έφης Αχτσιόγλου, με θέμα: «Γιατί η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει το Σχέδιο Ανάκαμψης στον ελληνικό λαό;»

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τονίζουν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης απαιτεί ένα Εθνικό Σχέδιο δράσεων και έργων το οποίο εγκρίνεται σε ενεστώτα χρόνο, η υλοποίησή του εκτείνεται, ωστόσο, ως το 2026, χρόνος ο οποίος εκφεύγει κατά πολύ της συνταγματικής θητείας της παρούσας κυβέρνησης.

Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει παρουσιάσει μόνο μία περίληψη -51 σελίδων- των αξόνων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Handelsblatt”, η Ελλάδα παρουσίασε πριν 4 μήνες στις Βρυξέλλες ένα λεπτομερές Σχέδιο 700 σελίδων, ο Πρόεδρος του Eurogroup κάνει λόγο για περιεκτική παρουσίαση του ελληνικού Σχεδίου και ο Γερμανός ευρωβουλευτής Markus Ferber (CSU) σχολιάζει το περιεχόμενο του ελληνικού προγράμματος, το οποίο του παρουσιάστηκε.

Ωστόσο, προσθέτουν, τα πολιτικά κόμματα, οι κοινωνικοί εταίροι, οι οικονομικοί και επιστημονικοί φορείς της Ελλάδας, όχι απλώς δεν έχουν λάβει μέρος στη διαμόρφωση του Σχεδίου, αλλά δεν έχουν καν λάβει ακόμα γνώση του Σχεδίου που φαίνεται ότι παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και λοιπά υπερεθνικά fora.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών συνιστούν απόλυτη απαξίωση και παραβίαση των αρχών της κοινωνικής διαβούλευσης και του δημοκρατικού πολιτικού διαλόγου. Επισημαίνουν, παράλληλα, ότι η τακτική της κυβέρνησης, να έχει πρώτα συμφωνήσει και δεσμευτεί προς τα ευρωπαϊκά όργανα για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και στη συνέχεια να φέρει προειλημμένες αποφάσεις για δήθεν διαβούλευση στον ελληνικό λαό και τη Βουλή, παραβιάζει ευθέως τη δημοκρατική αρχή.

Καταλήγοντας ρωτούν, μεταξύ άλλων, ποιο είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και γιατί δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί στον ελληνικό λαό και τη Βουλή; Ποιο είναι το Σχέδιο των 700 σελίδων που παρουσίασε η κυβέρνηση στην ΕΕ; Τι νόημα θα έχει η παρουσίαση στον ελληνικό λαό και τη Βουλή, και η διαβούλευση, ενός Σχεδίου προαποφασισμένου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Σχολιάστε εδώ