Ελληνική Πεζογραφία για την Επανάσταση του 1821 από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

Ελληνική Πεζογραφία για την Επανάσταση του 1821 από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

 

Με αφορμή τη φετινή επέτειο συγκεντρώσαμε εδώ τα βιβλία των εκδόσεων Κέδρος, όσα εμπνέονται από τον Αγώνα των Ελλήνων.
Ιστορικά μυθιστορήματα που συνδυάζουν αριστοτεχνικά τη γνώση που προσφέρουν οι ιστορικές πηγές  με τη μυθοπλασία.
Μελέτες και δοκίμια που φωτίζουν με ψυχραιμία και αναδεικνύουν όψεις της ελληνικής επανάστασης χωρίς να εξωραΐζουν την πραγματικότητα.
Παιδικά βιβλία που μυούν τους νεαρούς αναγνώστες στα ιστορικά γεγονότα και στην αξία τού να αγωνίζεται ο άνθρωπος για την ελευθερία της πατρίδας και της σκέψης – προπαντός το τελευταίο.


ΑΡΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ | Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ 

Τέλη του 1827.
Η Ελληνική Επανάσταση έχει σχεδόν καταπνιγεί. Η χώρα  αγωνίζεται ακόμα για την ανεξαρτησία της. Οι δύο εμφύλιοι, η πτώση του    Μεσολογγίου, οι καταστροφές του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο έχουν οδηγήσει τους Έλληνες στην απόγνωση. Σε μια ύστατη προσπάθεια να σωθούν καλούν τον Καποδίστρια να κυβερνήσει την Ελλάδα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις συμφωνούν. Οι ελπίδες αναπτερώνονται.
Ο Καποδίστριας φτάνει στη χώρα και ρίχνεται αμέσως στη δουλειά. Στην αρχή γίνεται δεκτός με ανακούφιση και ενθουσιασμό. Ωστόσο δεν αργεί να συναντήσει τα πρώτα εμπόδια. Οι κοτζαμπάσηδες αντιδρούν, οι οπλαρχηγοί δυσανασχετούν, η αντιπολίτευση μηχανορραφεί. Και ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας εγκαταλείπεται σιγά σιγά απ’ όλους. Ή σχεδόν απ’ όλους. Πλάι του στέκει ως το τέλος ο σωματοφύλακάς του.
Μέσα από τη δική του αφήγηση ζούμε τα πιο σημαντικά γεγονότα του τόπου αλλά και τις προσωπικές στιγμές του Καποδίστρια μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 που πέφτει νεκρός από τους Μαυρομιχάληδες στην είσοδο μιας εκκλησίας του Ναυπλίου.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε ένα όραμα για την Ελλάδα. Θα μείνει στην Ιστορία σαν μια ευκαιρία που χάθηκε.


ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ ΚΑΛΑΜΑΡΗ | ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ  

Η Περεζιά, η πιστή παραμάνα της Μαντώς, της «Ηρωίδας της Μυκόνου», αφηγείται τη συναρπαστική ζωή της κυράς της. Μας οδηγεί σε ένα ταξίδι στους δρόμους της Ιστορίας και του θρύλου, πλημμυρισμένο με εικόνες και αποκαλύψεις που συγκλονίζουν.
Η ωραία Μαντώ, γεννημένη το 1796 και γαλουχημένη με τις αρχές της προόδου και της ελευθερίας, ξεκινά από τη μακρινή Τεργέστη και φτάνει στο νησί της, τη Μύκονο, με το όραμα μιας αναγεννημένης Ελλάδας. Ο μεγάλος της έρωτας για τον Δημήτριο Υψηλάντη σημαδεύει βαθιά τη ζωή της. Η ίδια απομένει προδομένη, με την πικρή γεύση του κατατρεγμού, μέσα σε μια ανελέητη ερημιά και στέρηση, ενώ η φήμη της ξεπερνά τα σύνορα της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας.

Ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα που ζωντανεύει στο χαρτί μια αξέχαστη ηρωίδα της ελληνικής ανεξαρτησίας.


ΦΑΙΔΩΝ ΚΥΡΙΑΚΟΥ | Η ΓΚΙΛΟΤΙΝΑ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ  

Φυλακές Ναυπλίου, 1872.
Στο αθλιότερο δεσμωτήριο της χώρας, δύο θανατοποινίτες περιμένουν την εκτέλεσή τους. Ο Πάρις και ο Λιανός, δύο απόκληροι που δεν έχουν τίποτα κοινό, βλέπουν το κοινό τέλος τους να πλησιάζει χωρίς να γνωρίζουν πόσες μέρες τούς έχουν απομείνει.
Κλεισμένοι μέσα σε πέτρινα τείχη, προσπαθώντας να ξορκίσουν το επικείμενο τέλος, θα αναβιώσουν το παρελθόν τους με όλη τη λαμπρότητα και την τραγωδία του. Το μακρινό Παρίσι του φιλελληνισμού, έργα τέχνης και προσωπικότητες που διαμόρφωσαν τον κόσμο μας, τραγικές σκηνές της Ελληνικής Επανάστασης και ο αγώνας για επιβίωση, όλα θα αναδυθούν κι όλα θα μπλεχτούν μέσα στο μικρό κελί – ένα κελί όπου θα γεννηθεί μια αναπάντεχη φιλία.

Πόσες ανατροπές χωράει η ζωή; Πόσο πόνο και πόση λύτρωση;
Πώς μπορείς να συμφιλιωθείς με το αναπόφευκτο κι αυτό που άλλοι έχουν αποφασίσει για εσένα;


ΑΡΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ | ΕΞΟΔΟΣ  

Ένας συγγραφέας ετοιμάζεται να γράψει το καινούργιο του βιβλίο. Για να συγκεντρώσει το υλικό που χρειάζεται, σχεδιάζει να ταξιδέψει σε μια μακρινή πολιτεία.
Οι φίλοι του προσπαθούν να τον αποτρέψουν: «Είναι διαβολότοπος, τι δουλειά έχεις εσύ εκεί;» επιμένουν.
Εκείνος τους αγνοεί, κι έτσι ένα ωραίο πρωί ξεκινάει το ταξίδι του. Δυο μέρες αργότερα θα βρεθεί σ’ ένα μέρος που ξεπερνάει την ίδια του τη φαντασία. Και γίνεται ο ίδιος ήρωας στο βιβλίο που σκόπευε να γράψει.



Περισσότερα βιβλία για την Επανάσταση του 1821 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ



* Η λιθογραφία που κοσμεί το αφιέρωμα είναι του Οtto Magnus Baron von Stackelberg (1787-1837), από την έκδοση Trachten und Gebräuche der Neugriechen, G. Reimer, Βερολίνο, 1831.
Βιβλιοθήκη της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος (Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο).
Ευχαριστούμε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο που μας την παραχώρησε.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ


Σχολιάστε εδώ