Βγάζει τα πάντα στο σφυρί η Εκκλησία!

Βγάζει τα πάντα στο σφυρί η Εκκλησία!

Απίστευτο, αλλά δυστυχώς αληθινό

-Να εγκαταλείψει τις βλέψεις της για μπίζνες, διαμηνύει ο Δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος
-Καλεί τους επίδοξους επενδυτές να απέχουν γιατί θα μπλέξουν

Την έντονη αντίδραση του δημάρχου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου αλλά και σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής προκάλεσε η πρόθεση της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος να εκποιήσει 190 στρέμματα ελεύθερων πράσινων εκτάσεων στη Βουλιαγμένη, μέσω πρόσκλησης ενδιαφέροντος που εξέδωσε στις 9 Μαρτίου.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Δήμου, η πρόσκληση καλεί επίδοξους επενδυτές να καταθέσουν προτάσεις για την αγορά ή τη μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων, με φερόμενο ιδιοκτήτη την Εκκλησία της Ελλάδος, στους Δήμους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κηφισιάς, Αχαρνών, Μοσχάτου, Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, στη Βουλιαγμένη οι προκηρύξεις αφορούν συνολικά σχεδόν 190 στρέμματα, εκ των οποίων:

• 5 ακίνητα συνολικής έκτασης περίπου 9 στρεμμάτων, αναγνωρισμένα ως ιδιοκτησία της Εκκλησίας, τα οποία είναι πολεοδομικά ρυθμισμένα για οικιστική χρήση και ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν δεσμευτεί προς απαλλοτρίωση.
• 1 ακίνητο 4,6 στρεμμάτων και συγκεκριμένα στο ΟΤ 13Β, το οποίο έχει συμπεριληφθεί εσφαλμένα μαζί με τα πολεοδομικά ρυθμισμένα της προηγούμενης περίπτωσης.
• 17 ακίνητα συνολικής έκτασης 190 στρεμμάτων, τα οποία μέχρι το 2004 ήταν δεσμευμένα προς απαλλοτρίωση και πλέον έχουν αποδεσμευτεί με σειρά δικαστικών αποφάσεων, αλλά είναι πολεοδομικά αρρύθμιστα, δηλαδή δεν έχουν οικοδομικές γραμμές, χρήσεις γης και όρους δόμησης. Σημειώνουμε πως για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία για την πολεοδομική ρύθμιση αστικής περιοχής απαιτούνται, ακόμα και με τη συναίνεση όλων των φορέων, αρκετά χρόνια.

Τα αντανακλαστικά του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης μετά την έκδοση της προκήρυξης ήταν άμεσα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μας το νομικό επιτελείο του δήμου, το οποίο στελεχώνεται από έγκριτους δικηγόρους και καθηγητές Νομικής και από ειδικούς πολεοδόμους, οι οποίοι εργάζονται ήδη από το 2018 για να δημιουργήσουν μια πλούσια νομική εργαλειοθήκη, όχι μόνο θωρακίζει τις εκτάσεις και προστατεύει τον ελεύθερο χαρακτήρα τους αλλά αμφισβητεί ευθέως και την ιδιοκτησία της Εκκλησίας. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η Εκκλησία παρουσιάζει ως ιδιοκτησία της περισσότερες εκτάσεις απ’ όσες νομικά προβλέπονται ή, μάλλον, η Εκκλησία έχει πάρει από τη Βουλιαγμένη περισσότερα απ’ όσα δικαιούται».

Εκτός, όμως, από τις απόψεις του δήμου για τα πολεοδομικά και τα ιδιοκτησιακά θέματα των εκτάσεων, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης μέσω ανακοίνωσής της στέλνει αυστηρό μήνυμα προς τους πιθανούς ενδιαφερόμενους επενδυτές για τις πολεοδομικά αρρύθμιστες εκτάσεις. Τους καλεί να λάβουν υπόψη τους κινδύνους που εγκυμονούν, καθώς η ηγεσία της Εκκλησίας τούς μεταθέτει την υποχρέωση, με ποινή ακύρωσης της μεταξύ τους σύμβασης, για την έκδοση αποφάσεως υπό του αρμοδίου οργάνου που θα τροποποιήσει το ρυμοτομικό σχέδιο στο εν λόγω Ο.Τ. προς άρση της ρυμοτομικής δέσμευσης και καθορισμό των όρων δομήσεως και χρήσεων γης και να εκδώσει όλες τις απαραίτητες άδειες για την υλοποίηση της πρότασης. Μεταφέρει, δηλαδή, σε ιδιώτες επενδυτές να λύσουν μέσα σε αυστηρό χρονικό περιορισμό θέματα που η ίδια η Εκκλησία απέτυχε μετά από προσπάθειες πολλών χρόνων να ρυθμίσει.

Τέλος, ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος σε δήλωσή του στο «ΠΑΡΟΝ μιλάει για την απόπειρα της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος να εκποιήσει τις εκτάσεις της Βουλιαγμένης και ξεκαθαρίζει πως, αν και σέβεται και αγαπάει την Εκκλησία, απόλυτη προτεραιότητά του είναι η προστασία του φυσικού πλούτου και η διατήρηση της μοναδικής φυσιογνωμίας της πόλης.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος επισημαίνει:
«Ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης στέκεται απέναντι, εξαντλώντας κάθε νομικό μέσο, σε κάθε απόπειρα καταστροφής ή περιορισμού του πρασίνου της πόλης μας, γεγονός που θα αλλοιώσει τον μοναδικό χαρακτήρα της. Θεωρούμε πως ο αγώνας για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος δεν επιδέχεται πολιτικές αντιπαραθέσεις και ‘‘επαναστατική γυμναστική’’ και για τον λόγο αυτό καλώ όλες τις δημοτικές παρατάξεις και όλους τους φορείς της πόλης σε συστράτευση στον αγώνα που θα δώσουμε, και θα κερδίσουμε.

Θα ήθελα έστω και την ύστατη ώρα να κάνω έκκληση στην Ηγεσία της Εκκλησίας μας, μία Εκκλησία που σεβόμαστε και αγαπάμε όλοι. Την καλούμε να εγκαταλείψει τις βλέψεις της για κερδοφορία μέσα από διαδικασίες εκποίησης γης, όπως το μοναδικό δασωμένο τμήμα της Βουλιαγμένης, τη Φασκομηλιά, αλλά, ακόμα και το Ασκληπιείο Βούλας και να προσαρμοστεί στις πραγματικές ανάγκες της εποχής μας, που είναι η διατήρηση και προστασία του φυσικού κάλλους και του πρασίνου. Η ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος, άλλωστε, είναι το κυρίαρχο θέμα που έχει αναδείξει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο με την παγκόσμια πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ