ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ στο “Π”: «Πράσινο» ψηφιακό πιστοποιητικό, μια μάχη που κερδίσαμε!

ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ στο “Π”: «Πράσινο» ψηφιακό πιστοποιητικό, μια μάχη που κερδίσαμε!

Της
ΜΑΡΙΑΣ ΣΠΥΡΑΚΗ
Ευρωβουλευτού ΝΔ – ΕΛΚ


«Αυτό με το πιστοποιητικό, πάντως, είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει…». Η δημοσιογράφος, που εδρεύει στις Βρυξέλλες και δουλεύει για σημαντικό διεθνές Μέσο Ενημέρωσης, ήθελε να είναι ειλικρινής μαζί μου.

Είχα μόλις βγει από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο, στην οποία συζητούσαμε την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, και –όπως μου επισήμανε η συνομιλήτριά μου– ήμουν η μόνη από τους ομιλητές ευρωβουλευτές που έθεσε το θέμα του πιστοποιητικού και το υπερασπίστηκε…

Ακόμη και η ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής του Μακρόν, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, όχι μόνο το απέρριψε ως ιδέα αλλά και επιχειρηματολόγησε πως το πιστοποιητικό θα είναι βάση διάκρισης ανάμεσα σε εκείνους που θα εμβολιαστούν και σε εκείνους που δεν θα εμβολιαστούν και πως εγείρει σοβαρά ζητήματα προσωπικών δεδομένων.

Την επομένη της συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο με περίμενε το συνεργείο της DW στην place Lux. «Γιατί επιμένετε στο πιστοποιητικό αφού συναντά τόσες αντιδράσεις;», με ρωτά η γερμανίδα δημοσιογράφος, έχοντας προφανώς υπόψη και τις σαφείς αντιρρήσεις που διατύπωσε η καγκελάριος Μέρκελ. «Μα για να πάρουμε την ελευθερία μας πίσω», της απάντησα, «γιατί η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών μας είναι θεμελιώδης αρχή της ΕΕ…».

Στο βίντεο που προέβαλε την επομένη στο δελτίο ειδήσεων κυριαρχούσαν εικόνες από γερμανούς τουρίστες στα νησιά μας. Η δημοσιογράφος φρόντισε την ισορροπία ανάμεσα στα λεγόμενά μου και στην απόλυτη αντίθεση με το πιστοποιητικό που εξέφραζε γερμανός συνάδελφος. Η DW έχει παράδοση στη δεοντολογία, ακόμη κι αν η γερμανική θέση δεν συμπλέει με το ρεπορτάζ, και το αποδεικνύει.

Όλα αυτά μόλις τρεις μήνες πριν. Στο μεσοδιάστημα, στην Ελλάδα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε προβλέψει ότι η πρόταση του πρωθυπουργού δεν είχε καμία τύχη. Με ύφος έμπειρου στα ευρωπαϊκά, χαρακτήρισε «ανοησία» το πιστοποιητικό ακόμη και μετά την παρουσίασή του από την Κομισιόν. Δεν περίμενε, φυσικά, κανένας από τους ευρωβουλευτές του να υποστηρίξουν στις Βρυξέλλες την ελληνική πρόταση. Όμως η άρνηση της πραγματικότητας, όπως διαμορφώθηκε, αποδεικνύει πολύ περισσότερα.

Το «πράσινο» ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν πρώτα από όλα μια ιδέα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το πρότεινε, άκουσε τις πρώτες σφοδρές αντιρρήσεις, κυρίως από Μακρόν και Μέρκελ, αλλά δεν έκανε πίσω. Είχε επεξεργαστεί τόσο θεσμικά, ευρωπαϊκά την πρότασή του και ταυτόχρονα είχε προβλέψει πως η ανάγκη για συντεταγμένο και ενιαίο άνοιγμα του τουρισμού στην εσωτερική αγορά της ΕΕ θα μετέτρεπε τους… αντιρρησίες σε υποστηρικτές της πρότασής του.

Σε αυτή την πορεία ο πρωθυπουργός είχε σύμμαχο την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και όπλο την επιμονή του. Όταν πλέον ήταν φανερό ότι οι ψηφιακοί κολοσσοί επεξεργάζονταν εφαρμογές για τη διευκόλυνση των ταξιδιών, ξαναέφερε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, φροντίζοντας ταυτόχρονα να κατευνάσει τις ανησυχίες των διαφωνούντων με τη διευκρίνιση ότι το πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει τα ελάχιστα αναγκαία προσωπικά δεδομένα.

Στο μπλοκ Μητσοτάκη προσχώρησαν μέσα σε τρεις μήνες οι Σκανδιναβοί, οι Νότιοι, οι Κροάτες. Η Κομισιόν δούλευε το μοντέλο με βάση δύο παραμέτρους-κλειδιά: τον σεβασμό των προσωπικών δεδομένων και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των κρατών-μελών.

Ο τουρισμός θα ανοίξει στην Ελλάδα στα μέσα Μαΐου. Η ΕΕ αποδέχθηκε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και δημιούργησε τη fast lane για εμβολιασμένους, έχοντες αντισώματα και αρνητικό τεστ. Με το πιστοποιητικό θα μπορούμε να ταξιδέψουμε χωρίς αναμονές ακόμη κι αν δεν έχουμε εμβολιαστεί. Και θα μπορούμε να ζήσουμε ένα, αν όχι απολύτως κανονικό, σίγουρα ελπιδοφόρο καλοκαίρι.

Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει μείνει να αποκαλεί το ευρωπαϊκό ψηφιακό εργαλείο «ανοησία» γιατί κατ’ αρχάς το πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και στον ΣΥΡΙΖΑ θα αναρωτιούνται στις εσωκομματικές συναντήσεις «τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε…» ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ