Έρχονται οι ψηφιακές ενστάσεις στο Κτηματολόγιο

Έρχονται οι ψηφιακές ενστάσεις στο Κτηματολόγιο

Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αρμόδιου για το Κτηματολόγιο Γιώργου Στύλιου, συστάθηκε μια άτυπη νομοπαρασκευαστική επιτροπή με στόχο την απλούστευση και τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας διόρθωσης των κτηματολογικών εγγραφών.

«Σκοπός μας», τονίζει ο βουλευτής Άρτας στον Προκόπη Γιόγιακα και τα «Νέα», «είναι η ομαλή ολοκλήρωση της κτηματογράφησης αλλά και η εξοικονόμηση 8 εκατ. ευρώ που θα έδινε το Δημόσιο για τις συμπληρωματικές συμβάσεις».

Ο υπουργικός σχεδιασμός προβλέπει:
1) Την ψηφιοποίηση όλων των σταδίων της διαδικασίας αλλά και τη μείωση του χρόνου μέσω των ηλεκτρονικών συνεδριάσεων των επιτροπών ενστάσεων.
2) Τη μείωση στο μισό του αριθμού των εντάσεων που θα καταλήγουν στις επιτροπές μέσω της εισαγωγής ενός φίλτρου για τις υποθέσεις που θα καταλήγουν σε αυτές. Ειδικότερα, στις επιτροπές ενστάσεων δεν θα καταλήγουν οι συναινετικές υποθέσεις αλλά μόνο όσες περιέχουν το στοιχείο της αντιπαράθεσης-αντιδικίας.
3) Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση διόρθωσης, η αξιολόγηση της οποίας θα γίνεται επίσης ηλεκτρονικά, ενώ για πρώτη φορά θα μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξή της από το κινητό ή τον υπολογιστή τους.

Για όσους δεν τα πάνε καλά με την τεχνολογία, τα γραφεία κτηματογράφησης θα συνεχίσουν να δέχονται έντυπες αιτήσεις και θα ενημερώνονται όπως αυτοί επιθυμούν για την εξέλιξή της.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ