Αντ. Κάβουρας: Τι θα βγάλει ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας;

Αντ. Κάβουρας: Τι θα βγάλει ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας;

-Πολλοί αρχίζουν να ανησυχούν…

Του
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΒΟΥΡΑ
Διδάκτορος Φαρμακευτικής


Η αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19 είναι ένας μαραθώνιος αγώνας που απαιτεί ιδιαίτερη καθημερινή προσοχή με τον εαυτό μας. Η φροντίδα του εαυτού μας είναι υποχρέωση και όχι πολυτέλεια.

Βεβαίως είναι φυσικό ότι η περίοδος της πανδημίας γεννά φόβο, άγχος, ανασφάλεια, θυμό, λύπη, συναισθήματα αναμενόμενα και φυσιολογικά. Κανένα σύστημα υγείας σε διεθνές επίπεδο, όσο καλά οργανωμένο και αν ήταν, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων, ελέγχων, νοσηλειών, θεραπειών, νεκρών κ.λπ.

Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας ήδη απασχολούν την ερευνητική κοινότητα, προκειμένου να εξετάσει και να διερευνήσει όχι μόνο τις συνέπειες αλλά και τη μετάβαση στην κανονικότητα.

Η ερευνητική κοινότητα, μπροστά σε αυτές τις συνέπειες που αναφέρθηκαν επιγραμματικά αλλά και σε μια σειρά άλλων δεδομένων που δημιουργεί η πανδημία, έχει πρωτεύοντα ρόλο και τεράστια ευθύνη για τη διερεύνηση της μετάβασης στην κανονικότητα. Οικοδομώντας τη νέα αυτή κανονικότητα και με το βλέμμα στο μέλλον, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες έκανε έκκληση «να δοθεί στην ψυχική υγεία η προτεραιότητα την οποία πάντα στερούνταν». Προέτρεψε μάλιστα τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι η συζήτηση για την ψυχική υγεία βρίσκεται στο κέντρο των μέτρων της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ανυπολόγιστο, βεβαίως, το κόστος για το κράτος, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες, αφού δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει η πανδημία. Ερώτημα παραμένει το πόσο γρήγορα θα επιστρέψουμε στις δραστηριότητες που είχαμε πριν από έναν χρόνο, χωρίς επιδείνωση της δημόσιας υγείας. Η κόπωση στους πολίτες είναι γεγονός. Τα κρούσματα δεν μειώνονται. Η αμφισβήτηση των μέτρων αυξάνεται συνεχώς.

Ο εγκλεισμός μας έμαθε πολλά, κυρίως όμως έχει οξύνει τις εμμονές και τους εθισμούς μας. Η πανδημία επέβαλε την καθοδηγούμενη ευθύνη, η οποία είναι υπαίτια για την έκφραση πολλών συναισθημάτων, όπως μοναξιά, θυμός, άγχος, φόβος, νευρικότητα. Η επιστροφή στην κανονικότητα και στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας επιβάλλεται να γίνει με βραδείς ρυθμούς, ειδικά για τα άτομα που παρουσιάζουν αντικοινωνική συμπεριφορά με ατροφικές δεξιότητες συγχρωτισμού.

Για πολλά άτομα ο εγκλεισμός έχει προκαλέσει όξυνση των εμμονών και των εθισμών τους. Η αρμονική επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο μετά την πανδημία είναι αναγκαία για την αποφυγή ιδιόρρυθμων συμπεριφορών.

Η πίεση στους νέους εξαιτίας της κόπωσης της Covid-19 και των επιπτώσεων της πανδημίας είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Η απομόνωσή τους, ένεκα των περιορισμών του lockdown, από τον φιλικό και κοινωνικό τους περίγυρο προκαλεί σοβαρές παρενέργειες στη συμπεριφορά τους.

Η πανδημία απέδειξε την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ