ΑΝ. ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ: Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι θωρακισμένος

ΑΝ. ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ: Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι θωρακισμένος

-Μάταια κάποιοι επιδιώκουν τη διχόνοια

Του
Δρος ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ
Φαρμακοποιού, Υποστράτηγου ε.α.,
Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού


Μέσα από ένα τεράστιο δίκτυο αλληλεγγύης, συλλογικής ευαισθησίας και αποτελεσματικής διαχείρισης αντανακλάται διορατικά και ευδιάκριτα η θεσμική και μακρόπνοη κοινή συνεισφορά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ).

Καλλιεργώντας το πνεύμα της συνεργασίας και περιορίζοντας φραγμούς και διακρίσεις, καταφέραμε τη χρονιά που μας πέρασε μια καθολική δραστηριοποίηση και ενεργοποίηση δράσεων με σημαντική αξία για την κοινωνία.

Ενέργειες που στοχεύουν στην υποστήριξη, στην ενίσχυση, στην προστασία και στην ανακούφιση έλαβαν μέρος σε ολόκληρη την επικράτεια. Ενισχύσαμε και ενισχύουμε κρατικές δομές με μηχανισμούς άμεσης ανταπόκρισης, μεγάλες δράσεις στον δρόμο, επισιτιστική βοήθεια, αιμοδοσίες, διενέργεια rapid tests κ.λπ.

Όλα τα ανωτέρω αποτελούν ένα ελάχιστο δείγμα των δράσεων που έλαβαν και λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ελλάδα.

Η ανταπόκρισή μας στις σύγχρονες κοινωνικές και υγειονομικές εξελίξεις μάς απέδωσε έναν ενεργό ρόλο στην προαγωγή υγείας. Εν μέσω πανδημίας και ως κύριος συνεργάτης του ΕΟΔΥ σε όλο το Προσφυγικό, σε συνδυασμό με την άμεση παρουσία μας σε καταστροφές από σεισμούς και πλημμύρες, τη στήριξη ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, το Μεταναστευτικό και πολλά άλλα, καθιστούν τον ΕΕΣ κύριο πρωταγωνιστή στην καθημερινότητα των πολιτών.

Θα ήταν κουραστικό να απαριθμήσω την πληθώρα δράσεων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς ο όγκος τους είναι τεράστιος. Θεωρώ όμως υποχρέωση να σταθώ στην πρωτοποριακή αντίληψη, στη χρηστή διαχείριση, στην ορθολογική αξιοποίηση εθελοντών και επαγγελματικού προσωπικού, καθώς και στην απομάκρυνση των αναχρονιστικών μεθόδων, οι οποίες είχαν εξελιχθεί σε «καρκίνωμα» για τον Οργανισμό μας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή δεν είναι απλώς μια αναγκαιότητα αλλά απαίτηση των πολιτών και όλων των Ερυθροσταυριτών.

Οι αλλαγές αυτές όμως συναντούν συχνά αντιδράσεις από τους γνωστούς θιασώτες του πρόσφατου παρελθόντος, οι οποίοι παρουσιάζονται για πολλοστή φορά με τη γνωστή δήθεν κουλτούρα που παράγει μόνο αδιέξοδα, πολέμιοι της παραγωγικής δημιουργικότητας και αρνητές των όποιων αλλαγών, δακτυλοδεικτούμενοι πλέον για την προσπάθεια διατήρησης ενός αντιπαραγωγικού θερμοκηπίου στον Οργανισμό.

Σε στενή και άρρηκτη σχέση με το παρελθόν, δρουν υπογείως για την εξυπηρέτηση των ιδιοτελών σκοπών τους, αποσιωπώντας το βαρύ τίμημα που επέφεραν οι σκοπιμότητες των πράξεών τους και αδιαφορώντας για το μείζον ζήτημα της κατάφωρης παραβίασης του Ερυθροσταυρικού Δικαίου.

Μεθοδεύουν εδώ και χρόνια τον ακρωτηριασμό του ΕΕΣ για δικά τους οφέλη, δρώντας με αναχρονιστικές πρακτικές, με τις οποίες προσπαθούν να παραμείνουν στο προσκήνιο. Προκαλούν τη διχόνοια μεταξύ των τομέων και επιδιώκουν την επικυριαρχία ενός συγκεκριμένου σώματος έναντι των άλλων, μη σεβόμενοι την ιστορία και παρακαταθήκη του Οργανισμού μας, παρά την αποδοκιμασία τους από τα μέλη του ΕΕΣ και την κατακραυγή της εγχώριας και Διεθνούς Ερυθροσταυρικής Κοινότητας, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Σας διαβεβαιώνουμε όμως ότι ο ΕΕΣ είναι πλέον θωρακισμένος ώστε να αναχαιτίσει αξιόμεμπτες πρακτικές και προστατεύεται επαρκώς από τις παθολογικές εκδηλώσεις εσωστρέφειας και επιστροφής στο παρελθόν.

Το πεδίο παραγωγικής δημιουργικότητας αποτελεί οδηγό και συνοδοιπόρο στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε, ώστε μέσα από τη σύγχρονη αντίληψη του κοινωφελούς μας έργου να ανταποκριθούμε στις πολλαπλές προκλήσεις της κοινωνίας.

Σήμερα, δημιουργούμε τον νέο ΕΕΣ, με ένα κοινωνικό, αλληλέγγυο, σύγχρονο προφίλ, εχέγγυο και απάνεμο λιμάνι της ελληνικής κοινωνίας.

Θέλουμε το δέος που αισθανόταν στο παρελθόν η ελληνική κοινωνία προς τον ΕΕΣ να αναζωπυρωθεί μέσα από ανθρωποκεντρικές και ανθρωπιστικές δράσεις, στις οποίες ο ΕΕΣ ήταν πάντοτε πρωτοπόρος.

Για την επίτευξη των στόχων μας έχουμε αναπτύξει μια αγαθοποιό δυναμική που εδράζεται σε ένα ευρύ φάσμα κοινωφελών δραστηριοτήτων με απώτερο σκοπό:

1.την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης,
2.την ενδυνάμωση του εθελοντικού «ρεύματος»,
3.την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα περιθωριοποίησης και απομονωτισμού ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Είμαι πεπεισμένος ότι και το 2021, με ενότητα και πίστη στα ιδεώδη του ΕΕΣ, θα είναι ξεχωριστό, ώστε να εξυψώσουμε την αισιοδοξία, την περηφάνια και την υπεροχή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ