Φλάμπουρο του Μητσοτάκη «Νόμος και Τάξη»!

-Για να μαζέψει τους δεξιούς ψηφοφόρους

Συμπτώματα… διπολισμού παρουσιάζει η κυβέρνηση. Αφενός ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί να εμφανιστεί ως εγγυητής της ενότητας του ελληνικού λαού και της σταθερότητας στη χώρα και ενοχοποιεί την αντιπολίτευση, συνδέοντας (ταυτίζοντάς) την με έκνομες πράξεις και πράξεις βίας μεμονωμένων ομάδων.

Αφετέρου, με τη διαρκώς αυξανόμενη ένταση της αστυνόμευσης –σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει το κύμα αντιδράσεων– ρίχνει λάδι στη φωτιά που… καίει στα έγκατα της κοινωνίας. Η κατάσταση μόνο αισιοδοξία δεν προκαλεί.

Υπό το κράτος πανικού, λόγω της ανεξέλεγκτης πορείας της πανδημίας αλλά και των συνεπειών της σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, η κυβέρνηση ωθείται σε αποφάσεις και πολιτικές που συνοψίζονται στο δόγμα «Νόμος και Τάξη». Σε βαθμό τέτοιο ώστε η Αστυνομία να έχει καταστεί ο ισχυρός βραχίονας για την υλοποίηση των αποφάσεων.

Είναι προφανές ότι με την τακτική αυτή ο Κυρ. Μητσοτάκης απευθύνεται στη μεσαία τάξη, τους λεγόμενους «νοικοκυραίους», αλλά και γενικότερα τους πολίτες που επιθυμούν την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και την ομαλότητα στην καθημερινότητα, χωρίς αναταράξεις και… απρόοπτα – είναι αυτή η πτέρυγα πολιτών που δίνει τη νίκη στις εκλογές. Εξ ου και ορισμένοι έσπευσαν να… συμπεράνουν ότι η σκλήρυνση της στάσης εκ μέρους της κυβέρνησης εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και υπηρετεί τους σχεδιασμούς του Κυρ. Μητσοτάκη για εκλογικό αιφνιδιασμό.

Πλην όμως, ως συνήθως… η δράση (της κυβέρνησης) φέρνει αντίδραση. Σε διάφορα επίπεδα και με διαφορετικές αιτίες. Οι εστίες (κοινωνικής) πολλές, όσο και πυκνές. Τα μέτρα για την πανδημία, το οικονομικό αδιέξοδο και ακόμη ο νόμος για τα πανεπιστήμια αλλά και η υπόθεση Κουφοντίνα χωροθετούν ένα ναρκοπέδιο για την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση την κοινωνία.

Τα εκτεταμένα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, με ό,τι επακολούθησε, αποτελούν για ορισμένους το προοίμιο μιας ταραχώδους περιόδου. Θεωρούν ότι πλέον έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και αντίστοιχα γεγονότα το επόμενο διάστημα θα καταγραφούν και σε άλλα σημεία της επικράτειας. Αρκεί κάθε φορά μία σπίθα για να ανάψει η φωτιά. Πολιτικές δυνάμεις αλλά και εκπρόσωποι φορέων, οργανώσεων κ.ά. επισημαίνουν την ανάγκη να πέσουν άμεσα οι τόνοι της αντιπαράθεσης και προειδοποιούν για το ενδεχόμενο δραματικών εξελίξεων, που θα αφορούν ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

«Θα θρηνήσουμε θύματα»
Το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε η Φ. Γεννηματά –«θα θρηνήσουμε θύματα»– βρίσκει ευήκοα ώτα και στους κόλπους της κυβερνητικής παράταξης. Υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ούτως ώστε να εκτονωθεί η ένταση.

Υπό αυτό το πρίσμα, διατυπώνουν ζωηρές ενστάσεις αλλά και διαφωνίες ως προς τη σκληρή στάση που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, στοχοποιούν δε προσωπικά τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Μνήμες από τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 έχουν ξυπνήσει για τα καλά.

Λένε χαρακτηριστικά τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ότι η επίδειξη πυγμής εκ μέρους των αστυνομικών αρχών, εκτός του ότι πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις, δίνει την ευκαιρία (δυνατότητα) στην αντιπολίτευση να μιλάει για αυταρχισμό και για πρακτικές χούντας. Με… κίνδυνο να ενεργοποιηθούν αντιδεξιά σύνδρομα στην κοινωνία, κάτι που μπορεί να αποβεί καθοριστικό ως προς την έκβαση των επόμενων εθνικών εκλογών.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ