Αυτή είναι η γέννα μας… – Έξυπνη, πολυμήχανη, γενναία…

Αυτή είναι η γέννα μας… – Έξυπνη, πολυμήχανη, γενναία…


Της ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ – ΛΑΜΠΡΑΚΗ


Τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση και ο αγώνας των Ελλήνων του 1821 «συγκινητικά προσπαθούν» με μια ευγενή τηλεοπτική αλλά και κάθε είδους αρχή να υπενθυμίσουν τη στάση των Ελλήνων, «τη γενναιότητα και την καρτερία τους στην υποδούλωση», μέχρι την ώρα που με τις δικές τους δυνάμεις αποτίναξαν τον τουρκικό ζυγό.

Μάταια περίμεναν βοήθεια από τις ξένες δυνάμεις. Μόνο όταν κατάλαβαν ότι άντεχαν και το αντελήφθησαν και οι ξένες δυνάμεις δέχτηκαν την πολυπόθητη βοήθειά τους. Και είναι πράγματι τιμητικό που το διακήρυξε ένας καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, ο Μαρκ Μαζάουερ. «Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια», είπε ο διεθνούς φήμης καθηγητής στους φοιτητές του.

Έρημη πατρίδα, πώς να σε εγκαταλείψει κανείς και πώς, ακουμπώντας στα σπλάγχνα σου, να μην αισθάνεται τις θυσίες, τους αγώνες, τις απεγνωσμένες μάχες σου και να μη νιώθει το αίμα των προγόνων σου που έχει νοτίσει τη γη σου; Γη ιερή, που προσπάθησε ακόμη και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας να γράψει ιστορία με έναν τελείως λαϊκό πρωταγωνιστή, που δεν φοβόταν τη λογοκρισία, χάρτινα ομοιώματα εθνικών ηρώων, του Παπαφλέσσα, του Ανδρούτσου, του Διάκου με τη μάχη της Αλαμάνας. Ήταν ο «Καραγκιόζης», ένας φτωχός πειναλέων, ο οποίος όμως πάνω από την τρύπια καλύβα του ύψωνε την ελληνική σημαία και ήξερε να ξεγελάει τον Χατζηαβάτη.

Έτσι, μόνο με την πίστη, τη φαντασία και το πολυμήχανο πνεύμα επέζησε. Αυτή δεν είναι η γέννα μας; Έξυπνη, φιλόσοφη, πολυμήχανη, γενναία, αποφασιστική. Και ξέρετε, καμιά φορά, βλέποντας τον Ερντογάν να επαίρεται, ντρέπομαι για λογαριασμό του. Ακόμα και τότε που η Οθωμανική Αυτοκρατορία προσπαθούσε να μπει στην Ευρώπη με μάχες και νεκρούς, ακόμη και τότε Έλληνες, πανέξυπνοι, ήταν διοικητές του κάθε ασκεριού τους. Είχαν πολυάριθμο στρατό, δεν είχαν όμως αρχηγούς, αντίθετα οι Έλληνες είχαν ολιγάριθμο στρατό, αλλά πανέξυπνους, γενναίους αρχηγούς.

Κοντεύει η 25η Μαρτίου, είναι πια καιρός να συνταχθούμε όλοι κάτω από τη γαλανόλευκη και ο ένας δίπλα στο πλευρό του άλλου, απαξιώνοντας τις διχαστικές φωνές, να αγωνιστούμε για την ανόρθωση του έθνους μας, βοηθώντας τους ανήμπορους συνανθρώπους μας, που είναι θύματα ενός νέου τύπου πολέμου, βοηθώντας τους αρμόδιους, που σαν στρατιωτικοί ιατροί στέκονται μπρος στον εχθρό με αυταπάρνηση, και ας αφήσουμε τον Ερντογάν να μιλά για «Γαλάζια Πατρίδα». Είναι γαλάζια γιατί και ο ουρανός της και η σημαία της είναι βαθιά γαλάζια, δηλαδή ελληνικά.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ