ΗΛ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ στο “Π”: Οι Δήμοι, πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας

ΗΛ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ στο “Π”: Οι Δήμοι, πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας

Του
ΗΛΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Δημάρχου Παπάγου – Χολαργού


Ξεκινήσαμε την πρώτη μας θητεία, το 2014, έχοντας ως στόχο να κάνουμε την πόλη μας κάθε μέρα καλύτερη και τους ανθρώπους μας να νιώθουν ικανοποιημένοι και υπερήφανοι που μένουν σε έναν Δήμο που σέβεται τους κατοίκους του.

Με τις ίδιες προτεραιότητες ξεκινήσαμε και τη δεύτερη θητεία μας, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει πολλά έργα σε όλους τους τομείς αλλά και έχοντας προετοιμάσει και άλλα πολλά, με ώριμες μελέτες, έτοιμες για υλοποίηση.

Εγκαινιάσαμε νηπιαγωγείο, βρεφονηπιακό σταθμό, αναβαθμίσαμε τα σχολεία, τις παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις, πλατείες, κοινόχρηστους χώρους και πεζοδρόμια. Αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η ολική αναβάθμιση του 1ου Λυκείου Χολαργού, ολοκληρώθηκε ένα μεγάλο έργο απορροής ομβρίων υδάτων, ενώ ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού με φωτιστικά led, μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης, χωρίς δανεισμό και εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% (1.011.436,27 kWh / έτος), καθώς και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του Δήμου μας (ετήσια μείωση εκπομπών CO2: 6.001.103,71 kg CO2).

Ενισχύσαμε τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και μάλιστα αυτήν την περίοδο βρίσκεται υπό κατασκευή νέο κτίριο το οποίο θα στεγάσει τα ΚΑΠΗ και τα Δημοτικά Πολυϊατρεία στην Κοινότητα Παπάγου, ενώ κάναμε τον Δήμο μας πιο σύγχρονο και πιο καινοτόμο στον τομέα της εξυπηρέτησης των πολιτών και των νέων τεχνολογιών.

Ωστόσο, το φαινόμενο της πανδημίας, πρωτόγνωρο για ολόκληρο τον πλανήτη, ήρθε και άλλαξε τις ανάγκες και τις προτεραιότητές μας.

Ο Δήμος μας αντέδρασε άμεσα, έχοντας ως κύριο μέλημα τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, την προφύλαξη της δημόσιας υγείας και των εργαζομένων, την τήρηση των μέτρων προστασίας καθώς και την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών μας.

Όλο αυτό το διάστημα παρέχουμε στους πολίτες υπηρεσίες όπως:

Διανομή κατ’ οίκον έτοιμων γευμάτων σε άπορους και οικονομικά αδύνατους, διανομή κατ’ οίκον προϊόντων στους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου, εξυπηρέτηση κατ’ οίκον για θέματα παροχής ειδών πρώτης ανάγκης από υπεραγορές (super markets), διανομή κατ’ οίκον φαρμάκων και εξυπηρέτηση για θέματα παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης, διεκπεραίωση αιτημάτων για παραλαβή αιτήσεων και παράδοση πιστοποιητικών, ψυχολογική υποστήριξη πολιτών κ.ά.

Επίσης, δώσαμε μεγάλη έμφαση στη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, που δείχνει να είναι ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από αυτήν την κρίση. Έτσι, προχωρήσαμε σε απαλλαγή αυτών από τέλη καθαριότητας και φωτισμού, συνεργαζόμαστε με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το οποίο προσφέρει στις επιχειρήσεις μας δωρεάν site και e-shop, τους παρέχουμε δωρεάν διαφήμιση στον Οδηγό Πόλης Παπάγου – Χολαργού, είχαμε παραχωρήσει δωρεάν κοινόχρηστους χώρους για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων όταν λειτουργούσε η εστίαση και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να βοηθήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους, τις δικές μας οικογένειες, τις δικές μας επιχειρήσεις.

Όσον αφορά όλη αυτήν την περίοδο, θα ήθελα να αναφερθώ στον ρόλο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, όπου είμαι και μέλος του ΔΣ, και του προέδρου της Δημήτρη Παπαστεργίου.

Από την αρχή της πανδημίας η ΚΕΔΕ έχει αναδείξει την κορυφαία προτεραιότητα της Αυτοδιοίκησης: Κανένας συμπολίτης μας να μη μείνει μόνος σε αυτήν την κρίση.

Δημιουργήθηκε άμεσα η «Συμμαχία Ευθύνης και Αλληλεγγύης», σε συνεργασία με τους Δήμους, με την ενεργοποίηση δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα, που προσέφεραν μέσα, αγαθά και υπηρεσίες προκειμένου να ενισχυθεί το δύσκολο έργο μας.

Παράλληλα, η ΚΕΔΕ, ως θεσμικός συνομιλητής της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κυβέρνηση, συνέβαλε στον καθορισμό εκείνων των παρεμβάσεων, ώστε να αποφευχθεί η γραφειοκρατία και να πάρουν οι Δήμοι τη βοήθεια που χρειάζονταν.

Βέβαια, η υγειονομική κρίση συνεχίζεται και το σίγουρο είναι ότι η μετά Covid-19 εποχή θα μας βρει δυνατότερους και πιο έμπειρους ως προς την αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινομένων, αλλά θα μας βρει και λαβωμένους ως προς τα οικονομικά μας.

Δεδομένου του ρόλου που διαδραματίζει η τοπική αυτοδιοίκηση όλο αυτό το διάστημα και των αυξημένων κοινωνικών αναγκών, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούμε μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση και μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίηση εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Σε αυτήν τη νέα κατάσταση, η ΚΕΔΕ και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του οποίου είμαι πρόεδρος, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε, ώστε οι Δήμοι, που αποτελούν πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας, να συνεχίσουν να προστατεύουν τους πολίτες και κυρίως αυτούς που εντάσσονται στο φάσμα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αλλά να συνεχίσουν να κάνουν και έργα.

Στην παρούσα χρονική στιγμή η ευχή όλων μας είναι να περάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτή η περίοδος, με όσο το δυνατό λιγότερες συνέπειες.

Προτρέπουμε όλο τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα προστασίας και φυσικά να εμβολιαστεί, γιατί το εμβόλιο είναι το ισχυρότερο όπλο κατά της πανδημίας. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι ο Δήμος μας, με την έναρξη των εμβολιασμών, εξυπηρετεί πολίτες μεταφέρνοντάς τους προς τα εμβολιαστικά κέντρα.

Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να είμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας και βέβαια δεν θα σταματήσουμε να υλοποιούμε όλα όσα έχουμε προγραμματίσει και όλα όσα έχουμε υποσχεθεί στους πολίτες μας, με σκοπό να κάνουμε την πόλη μας κάθε μέρα καλύτερη.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ