Στ. Κυμπουρόπουλος στο “Π”: Σύγχρονα χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά εργαλεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Του
ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ευρωβουλευτή Νέας Δημοκρατίας
Σε λίγες ημέρες, η χώρα μας θα μετρά σχεδόν έναν χρόνο από το πρώτο αυστηρό lockdown και από το πρώτο ουσιαστικό πάγωμα της αγοράς. Μετά από μια δεκαετή αγωνιώδη προσπάθεια υπέρβασης της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας, η Ελλάδα έρχεται για ακόμα μια φορά αντιμέτωπη με την πρόκληση της οικονομικής ύφεσης, με τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες και τις οικογένειες αυτών να αγωνιούν για τη δυνατότητά τους να επιβιώσουν την επόμενη ημέρα.
Ως τακτικό μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το παρόν διάστημα συμμετέχω σε πλήθος γόνιμων συζητήσεων και διαβουλεύσεων σχετικά με την εφαρμογή καινοτόμων πολιτικών πρωτοβουλιών και προγραμμάτων που θα προάγουν την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα, δημιουργώντας νέες και καινοτόμες θέσεις εργασίας καθώς και ένα πολύ πιο πρόσφορο έδαφος για τους επενδυτές.
Μολονότι, ως πολιτικός αλλά και ως ψυχίατρος, κατανοώ πλήρως τις ψυχοκοινωνικές διαστάσεις της εισοδηματικής αβεβαιότητας που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, όσοι βρίσκονται σε αναστολή καθώς και όλοι όσοι αναζητούν ενεργά εργασία μέσα σε ένα περιβάλλον περιορισμένων και συχνά υποαμειβόμενων επιλογών, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η Ευρώπη καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε η παρούσα υγειονομική κρίση να μην ισοπεδώσει την αξιοπρέπεια των μικρομεσαίων νοικοκυριών και να μπορέσουν να αντέξουν έως ότου επέλθει η επιζητούμενη οικονομική ανάκαμψη.
Ωστόσο, στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που πλήττεται από την παρούσα ύφεση. Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες και αναζητούν άμεσες λύσεις, με τις χώρες που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Νότο και παραδοσιακά διέθεταν πιο εξασθενημένα υγειονομικά, οικονομικά και εργασιακά συστήματα να ανησυχούν πολύ περισσότερο. Η Ευρώπη, αναγνωρίζοντας τις αγωνιώδεις αυτές εκκλήσεις και με σκοπό να θωρακίσει τις οικονομίες των κρατών-μελών της, κατασκεύασε, σε πρωτοφανείς ρυθμούς, ορισμένα πολυμορφικά πακέτα οικονομικής στήριξης, πολλά από τα οποία μάλιστα αναμένεται να τεθούν σε άμεση εφαρμογή εντός του έτους 2021.
Το «Next Generation EU» αποτελεί ένα τέτοιο πακέτο ανάκαμψης και αφορά τη χρονική περίοδο 2021 – 2027. Η Ελλάδα προβλέπεται να λάβει περίπου 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19,5 δισ. αφορούν επιχορηγήσεις και τα 12,5 δισ. δάνεια. Στις χρηματοδοτήσεις αυτές προστίθενται επιπλέον σχεδόν 40 δισ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τα οποία θα δοθούν μέσα από δράσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2021 – 2027. Με στόχο εντός του 2021 να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση μπαίνει στο νέο έτος σκοπεύοντας να αξιοποιήσει το ταχύτερο δυνατό και εμπροσθοβαρώς τον «ευρωπαϊκό αυτό κουμπαρά» των 26,743 δισ. ευρώ, συνυπολoγιζόμενης και της εθνικής μας συμμετοχής.
Πώς μπορούμε όμως να εξασφαλίσουμε πως όλα αυτά τα χρήματα θα καταφέρουν να αξιοποιηθούν προς όφελος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων; Το ερώτημα αυτό μοιάζει να αποτελεί ένα πραγματικό διακύβευμα για τη χώρα μας.
Η Ελλάδα από εδώ και στο εξής οφείλει να ευαισθητοποιήσει και να προσφέρει κίνητρα στον επιχειρηματικό κόσμο καθώς και να εξασφαλίσει άμεσα τα απαραίτητα υλικοτεχνικά εργαλεία, έτσι ώστε μέσα από την παρουσίαση στοχευμένων προτάσεων να μπορέσει να εκταμιεύσει το συντομότερο δυνατό τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρήματα. Οι πρακτικές αυτές θα μας βοηθήσουν να θωρακίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δικαιώματα των ελλήνων εργαζομένων, ενώ την ίδια στιγμή θα συμβάλουν κατά πολύ στις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης του τόπου μας.
Ως πολίτης, αισθάνομαι πολύ υπερήφανος που η χώρα μας ήταν μία από τις πρώτες που κατέθεσαν ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρακτική αυτή κατέδειξε την ετοιμότητα του τόπου μας στο να δεχθεί και να απορροφήσει όλες τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις, με σαφή προσανατολισμό στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της πράσινης ανάπτυξης. Παράλληλα όμως, αναγνωρίζοντας ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι μόνο οικονομική αλλά οφείλει να είναι πρωτίστως ατομική και κοινωνική, το σχέδιο αυτό τόνισε την ανάγκη έμπρακτης προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας μέσα από την εφαρμογή εστιασμένων μέτρων κοινωνικής στήριξης.
Ολοκληρώνοντας, θα επιθυμούσα να τονίσω πως αποτελεί για μένα ύψιστη προτεραιότητα η προστασία των υπαρχουσών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα καθώς και η δημιουργία νέων, που θα στηρίζονται στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό. Η σημερινή κρίση που όλοι μας βιώνουμε θα πρέπει να ιδωθεί ως ευκαιρία κατασκευής ενός πιο σύγχρονου, δίκαιου και ανθεκτικού εργασιακού κόσμου. Αυτή η θέση είναι μία από τις βασικές που επιθυμώ να υπηρετήσω και γι’ αυτόν τον λόγο δηλώνω παρών σε κάθε συναφή πρωτοβουλία τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ