Εκτός ελέγχου η Αττική, με τα νοσοκομεία γεμάτα

Εκτός ελέγχου η Αττική, με τα νοσοκομεία γεμάτα

Ο Κικίλιας παρακαλάει τους ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν το ΕΣΥ

-Χάθηκαν οι προσλήψεις ιατρικού προσωπικού που είχαν ανακοινωθεί;

Δραματικές στιγμές ζει αυτές τις μέρες το Εθνικό Σύστημα Υγείας μετά τη ραγδαία επιδείνωση της πανδημίας. Δυστυχώς, ο τίτλος στο «ΠΑΡΟΝ» της 24ης Ιανουαρίου «Φόβοι ότι η Αττική θα γίνει… Μπέργκαμο» ήταν προφητικός, αφού η Αττική είναι πλέον εκτός ελέγχου, με τον κορονοϊό να κάνει ηρωική επέλαση, με τα νοσοκομεία γεμάτα και με σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε εξέλιξη.

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης, αφού τις κρίσιμες αυτές μέρες είναι ολοφάνερες οι ελλείψεις των νοσοκομείων μας σε ιατρικό προσωπικό, ενώ οι εξαγγελίες εδώ και καιρό για προσλήψεις αποδείχθηκαν μυθεύματα. Με μια σειρά από παροχές, όπως μηνιαία αμοιβή 2.000 ευρώ, αμοιβή για τη συμμετοχή σε εφημερίες και σημαντική μοριοδότηση στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων του ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προσπαθεί να δελεάσει τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το δημόσιο σύστημα υγείας αυτήν την περίοδο. Παρ’ όλα αυτά, η ανταπόκριση είναι πολύ μικρή και δεν αναμένεται να καλυφθούν άμεσα οι τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν το διάστημα αυτό.

Ειδικότερα, από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 214.661 κρούσματα και 6.937 θάνατοι, το διάστημα 1 – 11 Μαρτίου είχαμε 24.036 κρούσματα και 425 θανάτους και 8 – 11 Μαρτίου 11.125 κρούσματα και 230 θανάτους. Χαρακτηριστικά, την Τρίτη είχαμε το τρομακτικό νούμερο των 3.215 κρουσμάτων (παρόμοιος αριθμός είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο), οι νέες εισαγωγές ήταν 402, οι διασωληνωμένοι έφθασαν τους 484 (περίπου διπλάσιοι σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, που είχαμε 277), με περαιτέρω δυσοίωνες προβλέψεις, και οι θάνατοι τους 46.

Μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας. Συγκεκριμένα, έχει καταγραφεί αυξητική τάση κατά 49% στη Θεσσαλονίκη, 128% στο Ηράκλειο, 10% στην Πάτρα, 12% στη Λάρισα και 15% στην Αττική.

Η Αττική σημειώνει σταθερά τα περισσότερα από τα μισά κρούσματα της επικράτειας. Ιδιαίτερα επιβαρυμένες είναι οι περιοχές του Κέντρου της Αθήνας, ο Πειραιάς και ο Βόρειος Τομέας. Τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν πλέον «φρακάρει», αφού την τελευταία εβδομάδα είχαμε περισσότερες από 2.000 εισαγωγές, ενώ οι γιατροί μας κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλύψουν το αυξημένο αυτό φορτίο.

Εξαιτίας αυτών των δεδομένων έχει τεθεί σε εφαρμογή από το υπουργείο Υγείας σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο περιλαμβάνει τη μετατροπή των νοσοκομείων Σισμανόγλειο και «Άγιοι Ανάργυροι» σε νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό. Παράλληλα, για τη νοσηλεία περιστατικών με κορονοϊό ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών διέθεσε το ΙΑΤΡΙΚΟ Περιστερίου, ενώ ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group διέθεσε το «ΛΗΤΩ».

Στο μεταξύ, ο ΕΟΠΥΥ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, σύμφωνα με το οποίο διατίθενται 215 κλίνες για διάστημα δύο εβδομάδων –με περαιτέρω παράταση αν χρειαστεί– προκειμένου να νοσηλευθούν περιστατικά non Covid.

Το lockdown θα παραταθεί
Κάτω από τις συνθήκες αυτές δεν προβλέπεται η λήξη του lockdown στην Αττική νωρίτερα από τις 29 Μαρτίου. Ωστόσο, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, η κυβέρνηση εξετάζει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου, με πρώτο απ’ όλα το λιανικό εμπόριο (με click away αρχικά, ενώ σε επόμενη φάση θα επιτραπεί και η φυσική παρουσία καταναλωτών εντός των καταστημάτων). Για τις 22 Μαρτίου ή για τις 29 εξετάζεται η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία με πρώτα τα γυμνάσια και τα λύκεια και κατόπιν τα δημοτικά.

Επίσης, στις 14 Μαΐου θα ξεκινήσει το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, σύμφωνα με το σχέδιο επανεκκίνησης που παρουσίασε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Για το άνοιγμα της εστίασης πιθανότερη ημερομηνία είναι η 19η Απριλίου.

Ωστόσο όλα αυτά τα σενάρια για επιστροφή στην κανονικότητα θα εξαρτηθούν εκτός από τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων και από την πορεία του εμβολιασμού. Μέχρι τις 11 Μαρτίου είχαμε 1.223.060 εμβολιασμούς, από τους οποίους οι 389.034 αφορούν τη δεύτερη δόση.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ