Χρ. Κατσώτης στο “Π”: Στόχος της κυβέρνησης να φοβίσει τον λαό

Χρ. Κατσώτης στο “Π”: Στόχος της κυβέρνησης να φοβίσει τον λαό

Του
ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΤΣΩΤΗ
Βουλευτή & μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ


Τις τελευταίες μέρες ερχόμαστε αντιμέτωποι μ’ ένα όργιο καταστολής έναντι του λαού και της νεολαίας. Τα περιστατικά στη Νέα Σμύρνη δεν είναι μεμονωμένα. Είναι ένας ακόμη κρίκος σε μια αλυσίδα γεγονότων που συνθέτουν ένα σκηνικό τρομοκρατίας.

Η αντιλαϊκή πολιτική, η δυσαρέσκεια απ’ την εξέλιξη της πανδημίας, όπου ένας ταλαιπωρημένος λαός έχει αφεθεί στην τύχη, η ανασφάλεια για την επόμενη μέρα είναι βέβαιο ότι θα γεννήσει μαζική αντίδραση. Αυτό θέλουν να προλάβουν.

Όλες οι αστικές κυβερνήσεις, για να υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους και τις αξιώσεις του κεφαλαίου, για να αντιμετωπίζουν τις αντιδράσεις και τους αγώνες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, αξιοποιούν τις δυνάμεις καταστολής.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με επικεφαλής τον –με πολλές θητείες επί ΠΑΣΟΚ– υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, υλοποιεί το εθνικό σχέδιο του «νόμου και της τάξης», επικαιροποιώντας το πλαίσιο επιχειρησιακής δράσης της ΕΛΑΣ στη γραμμή μηδενικής ανοχής σε όσους αντιδρούν, αγωνίζονται, διεκδικούν.

Στην ΕΛΑΣ υπηρετούν 50.000 και η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στην ΕΕ στην αναλογία ανά 100.000 κατοίκους και υπηρετούντες αστυνομικούς, ωστόσο αμέσως μετά τις εκλογές η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης ήταν να ενισχύσει τα ΜΑΤ και όλες τις ομάδες καταστολής. Προχώρησε με διαδικασίες εξπρές στην πρόσληψη 1.500 αστυνομικών, στελεχώνοντας τη ΔΙΑΣ, επανιδρύοντας τη ΔΡΑΣΗ (πρώην ΔΕΛΤΑ) και τους έβγαλε αμέσως έξω να δέρνουν τον κόσμο.

Την περίοδο της πανδημίας, με τον ισχυρισμό της τήρησης των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί καταστολής το έχουν τερματίσει. Επιδιώκει να φοβίσει τον λαό, να τον καταστήσει συνένοχο για την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ προκλητικά αρνείται να επιτάξει, χωρίς καμιά αποζημίωση, τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και να πάρει μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στις δομές, στα ΜΜΜ.

Οι περισσότερες κινητοποιήσεις εργαζομένων και νεολαίας αντιμετωπίστηκαν με καταστολή. Επιχειρώντας να στηρίξει το αντιδραστικό σχέδιο απαγόρευσης των συγκεντρώσεων, περιορισμού των διαδηλώσεων και του σχεδιασμού για την υλοποίηση της γραμμής μηδενικής ανοχής, του «νόμου και της τάξης», χτύπησε τη συγκέντρωση της 17ης Νοέμβρη, προπηλακίζοντας τον γενικό γραμματέα και βουλευτές του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχει, επίσης, κινητοποίηση εργοστασίου που να μην ανταποκρίνονται άμεσα οι δυνάμεις καταστολής για να συνδράμουν τον επιχειρηματία στην αντιμετώπιση του εχθρού, των εργαζόμενων, που διεκδικούν να πληρώνονται και να μην απολύονται.

Οι εικόνες από την πλατεία της Νέας Σμύρνης είναι αποκαλυπτικές για το μίσος που βγάζουν απέναντι στον λαό. Η φασιστική αντιμετώπιση των οικογενειών, των μικρών παιδιών, τα απρόκλητα δολοφονικά χτυπήματα σε όσους αντέδρασαν σε αυτήν τη συμπεριφορά, οι προσαγωγές και ο σχηματισμός δικογραφίας, με ανυπόστατες κατηγορίες, οι χαφιεδίστικου τύπου δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ συνάντησαν την οργή του λαού την καταδίκη της κυβέρνησης και της κρατικής καταστολής.

Η κυβέρνηση, παρά τις εικόνες που αποδεικνύουν τη δολοφονική δράση των «Ράμπο», επιχειρεί να παρουσιάσει την αλήθεια «με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω», όπως συνήθως, για να δώσει κάλυψη, αυξάνοντας την οργή του λαού.

Ο υπουργός μίλησε για ΕΔΕ, μια διαδικασία που αποδεικνύεται ότι γίνεται για τη συγκάλυψη των εγκληματικών ενεργειών των δυνάμεων καταστολής, όπως έγινε και με την επίθεση σε εργαζόμενους και φοιτητές στη συμβολική διαμαρτυρία στο άγαλμα του Τρούμαν, όπως έγινε και σε πολλές ακόμη άλλες κινητοποιήσεις εργαζομένων, αγροτών, μαθητών, φοιτητών, που αντιμετωπίστηκαν με μίσος και δολοφονικές πρακτικές.

Ο λαός αγανακτεί δίκαια απέναντι σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Είναι δίκαιο το αίτημα να καταργηθούν όλοι οι «σούπερ» κατασταλτικοί μηχανισμοί που δρουν μέσα στους κόλπους της αστυνομίας, όπως είναι τα ΜΑΤ και η ΔΡΑΣΗ, και έχουν ως αποκλειστική αποστολή το τσάκισμα διαμαρτυριών, διαδηλώσεων, τώρα πια και απλών περαστικών σε πάρκα και πλατείες.

Ωστόσο, παρά την απαίτηση που εκφράζεται, για παραδειγματική τιμωρία έστω αυτών που απρόκλητα, με μίσος και δολοφονικά χτυπήματα, έδρασαν στη Νέα Σμύρνη, η κυβέρνηση φαίνεται να κλείνει τα αυτιά της, γιατί απλά αυτήν τη στάση επιλέγει για να περάσει τον φόβο και να πετύχει τη σιωπή. Οι απλοί αστυνομικοί, που είναι παιδιά λαϊκών οικογενειών και βιώνουν τα ίδια προβλήματα με όλο τον λαό, να πουν όχι στην καταστολή. Να μη δεχτούν να σηκώσουν το χέρι και να χτυπήσουν με κανέναν τρόπο τον λαό που υποφέρει από την κρίση και την πανδημία, διεκδικεί και αγωνίζεται για τα δικαιώματά του.

Και επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε τα έργα και τις ημέρες αυτών που επιχειρούν να παρουσιαστούν ως το μικρότερο κακό, να θυμίσουμε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που διατήρησε και ενίσχυσε όλο το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που σήμερα απογειώνει η ΝΔ.

Η μαζικοποίηση των σωματείων, οι μαζικοί μαχητικοί αγώνες για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων, η συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορούν να σαρώσουν την κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ