Οι πλούσιοι τελικά θα επιζήσουν…

Οι πλούσιοι τελικά θα επιζήσουν…

Προβληματισμό και ερωτήματα προκαλεί η είδηση ότι κάποιες πλούσιες χώρες αναμένεται να έχουν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων COVID-19 περισσότερες από ό,τι χρειάζονται, αφήνοντας τις φτωχότερες χώρες να παλεύουν με ό,τι έχει απομείνει, την ώρα που ο πλανήτης προσπαθεί να περιορίσει την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με μια αποκαλυπτική έκθεση της εκστρατείας κατά της φτώχειας «ONE Campaign», πλούσιες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, θα πρέπει να μοιραστούν το πλεόνασμα αυτό για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της νόσου παγκόσμια. Η ομάδα, η οποία μάχεται κατά της φτώχειας και των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν, δήλωσε ότι αν οι χώρες αποτύχουν να μοιραστούν τα εμβόλια που περισσεύουν θα αρνηθούν σε δισεκατομμύρια ανθρώπους την ουσιαστική προστασία από τον ιό και πιθανότατα θα κάνουν την πανδημία να κρατήσει περισσότερο. Η έκθεση εξέτασε συγκεκριμένα συμβόλαια με τους πέντε κορυφαίους κατασκευαστές εμβολίων COVID-19: Pfizer/BioNTech, Moderna, Oxford/AstraZeneca, Johnson & Johnson και Novavax.

Διαπίστωσε ότι μέχρι σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία έχουν ήδη εξασφαλίσει περισσότερες από 3 δισεκατομμύρια δόσεις, πάνω από ένα δισεκατομμύριο περισσότερα από τα 2,06 δισεκατομμύρια που χρειάζονται για να χορηγήσουν σε ολόκληρο τον πληθυσμό τους (σε δύο δόσεις). «Αυτό το τεράστιο περίσσευμα είναι η ενσάρκωση του εθνικισμού των εμβολίων», δήλωσε η Τζένι Ότενχοφ, διευθύντρια πολιτικής της «ONE Campaign».

Σύμφωνα με την ανάλυση, μαζί με άλλες προμήθειες εμβολίων COVID, που προέρχονται από το παγκόσμιο πρόγραμμα ανταλλαγής εμβολίων COVAX και διμερείς συμφωνίες, το πλεόνασμα των πλούσιων χωρών θα συμβάλει στην προστασία των ευάλωτων ατόμων στις φτωχότερες χώρες. Αυτό θα μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο θανάτων από COVID-19 και παράλληλα θα περιόριζε τις πιθανότητες εμφάνισης νέων παραλλαγών του ιού και θα επιτάχυνε τον τερματισμό της πανδημίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τα έθνη που διαθέτουν εμβόλια να μην τα μοιράζονται μονομερώς αλλά να τα δωρίσουν στο παγκόσμιο πρόγραμμα COVAX για να υπάρχει δικαιοσύνη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να δώσουν το 4% – 5% των εμβολίων τους στις φτωχότερες χώρες. Και ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε να ενεργοποιήσει την προώθηση της παραπάνω ατζέντας, υποσχόμενος ότι θα μοιραστεί τις πλεονασματικές δόσεις εμβολίων με τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ