Π. Γρουμπός στο “Π”: Στο ιστορικό και ένδοξο Αιγαίο υπάρχει μία μόνο «Γαλάζια Πατρίδα», η ελληνική

Π. Γρουμπός στο “Π”: Στο ιστορικό και ένδοξο Αιγαίο υπάρχει μία μόνο «Γαλάζια Πατρίδα», η ελληνική


Του
ΠΕΤΡΟΥ Π. ΓΡΟΥΜΠΟΥ,
Ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών


«Γαλάζιες πατρίδες»; Ποιοι δικαιούνται να τις ονειρεύονται. Και σίγουρα ποιοι όχι!

Μόλις η Τουρκία ανακοίνωσε την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» σε περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Παλαιότερα, ο τούρκος Πρόεδρος κ. Ερντογάν είχε δηλώσει: «Συνεχίζουμε με πίστη και αμετάβλητη θέληση την υπεράσπιση και την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στις θάλασσες, με πλήρη συνειδητοποίηση του πόσο σημαντική είναι η υπεράσπιση της ‘‘Γαλάζιας Πατρίδας’’ μας».

Τι έπαρση και θράσος! Υπερασπίζεται κανείς ό,τι είναι δικό του. Η «Γαλάζια Πατρίδα», όπως τολμά να την καθορίζει και να ονειρεύεται η Τουρκία, είναι μια νοητή οριοθέτηση και στρατηγικός σχεδιασμός για τον έλεγχο θαλάσσιου ζωτικού χώρου από την Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο Πέλαγος, στο Λιβυκό Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο, με αντικειμενικό σκοπό τη γεωπολιτική της αναβάθμιση και την ανάδυσή της ως πλανητική δύναμη. Η Τουρκία δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της: Ονειρεύεται την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σίγουρα έχει υπ’ όψιν της ότι αυτό σημαίνει χάραξη νέων συνόρων, κατάργηση-παραβίαση παλιών συμφωνιών που σφραγίστηκαν με αίμα. Σημαίνει παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Θα το επιτρέψουν οι μεγάλες δυνάμεις!

Πρέπει να κατανοήσουν πολύ καλά οι Τούρκοι ότι είναι πρόσκαιροι κατακτητές των λαών που υποδούλωσαν με βίαιο τρόπο οι πρόγονοί τους, που ήλθαν από τα βάθη της Ασίας. «Γαλάζιες πατρίδες» έχουν δικαίωμα να αναζητούν όσοι λαοί κατοίκησαν αυτά τα μέρη πολύ πριν από την έλευση των προγόνων των σημερινών Τούρκων.

Ας δούμε τι κομίζει η ιστορική επιστήμη. Οι Πρωτοέλληνες ζούσαν στα νησιά του Ιονίου, στη χερσόνησο του Αίμου, στο νότιο τμήμα των Βαλκανίων, στα νησιά του Αιγαίου και στη Μικρά Ασία χιλιάδες χρόνια πριν. Οι γενετικές μελέτες δείχνουν ότι οι προϊστορικοί Κρήτες και οι Πελοποννήσιοι, απόγονοι των Πρωτοελλήνων, όχι μόνο έχουν γενετική συγγένεια μεταξύ τους αλλά και με τους σύγχρονους Έλληνες σε ποσοστό 85%.

Η σειρά των εσωτερικών μεταναστεύσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά τη 2η χιλιετία π.Χ. αποδεικνύεται ιστορικά βάσει των αρχαίων ελληνικών διαλέκτων, όπως καταθέτει ο αμερικανός γλωσσολόγος Έρικ Χαμπ σε μελέτη του 2012 στο δέντρο της ινδοευρωπαϊκής γλωσσικής οικογένειας.

Μετά την προϊστορική περίοδο των Μυκηναίων έπεται η Κλασική Εποχή, η αυτοκρατορία που όρισε ο Μέγας Αλέξανδρος, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και κατόπιν η Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ουσιαστικά δημιουργήθηκε αργότερα, μεταξύ 14ου και 16ου αιώνα, έπειτα από συνεχείς πολέμους και κυρίως μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453. Για τα νησιά του Αιγαίου η Ιστορία έχει καταγράψει ότι το έτος 1537 (πολλά χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης) οι Οθωμανοί κατέλαβαν μια σειρά νησιών, στα οποία κατοικούσαν Έλληνες από τον 15 αιώνα π.Χ., όπως τη Σύρο, την Αίγινα, την Πάρο, την Τήνο, τη Νάξο κ.ά. Προσάρτησαν δε το Δουκάτο της Νάξου επίσημα το 1579!

Μ’ αυτήν τη μικρή ιστορική αναδρομή αποδεικνύεται αναμφισβήτητα πόσα χρόνια ζούσαν και ζουν οι Έλληνες και πόσα χρόνια ζούσαν ως κατακτητές οι Τούρκοι στις περιοχές που η Τουρκία τολμά να διεκδικεί ως «Γαλάζια Πατρίδα». Παρ’ όλα αυτά, οι πολιτικοί της Τουρκίας συνεχίζουν τις προκλητικές τους δηλώσεις για «Γαλάζια Πατρίδα».

Ας μη γελιόμαστε.

Το ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» είναι ένα βολικό πλαίσιο που προσπαθεί να δικαιολογήσει την αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας ή ακόμη χειρότερα τη δεινή οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει. Όταν η Τουρκία μιλάει για «Γαλάζια Πατρίδα» είναι σαν να μιλάει για τον «ζωτικό χώρο» που επιζητούσε ο Χίτλερ για τη Γερμανία του 1940. Όπως και τότε, οι αντιδράσεις των Μεγάλων Δυνάμεων αρχικά ήταν χλιαρές και με κατευνασμό νόμιζαν ότι μπορούν να βάλουν φρένο στις ορέξεις του Χίτλερ. Η κατάληξη γνωστή. Χρειάστηκαν ποταμοί αίματος για να σταματήσει ο Χίτλερ και η Γερμανία.

Ας το κατανοήσει καλά η Τουρκία: Η «Γαλάζια Πατρίδα» που διεκδικεί έχει ιδιοκτήτη! Την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Ας κατανοήσουν όλοι ότι η Ιστορία δεν αποκαθηλώνεται αλλά μας διδάσκει ότι η Ύβρις επιφυλάσσει βαρύ τίμημα στο τέλος για τον υβριστή και η Νέμεσις τελικά επιβάλλεται. Δυστυχώς, η ΕΕ λάμπει με την απουσία της, αφού, βλέποντας μόνο τα εμπορικά συμφέροντα, ανέχεται παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου. Τα ψέματα και οι υπεκφυγές έχουν τελειώσει. Η Ιστορία είναι αμείλικτη. Και θα τιμωρήσει όσους την αγνοούν.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ