Εντυπωσιακή εξέλιξη: Ισραήλ και Κύπρος ενώνουν δυνάμεις, έπεσαν υπογραφές για το φυσικό αέριο
Οι υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου και του Ισραήλ υπέγραψαν στο Κάιρο την κοινή επιστολή που περιλαμβάνει τις κατευθυντήριες γραμμές στη βάση των οποίων οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα τεμάχια «Αφροδίτη» και «Ισάι» θα μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την εμπορική εκμετάλλευση τους.
Όπως δημοσιεύει το Hellas Journal, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου Νατάσα Πηλείδου σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ αμέσως μετά την υπογραφή της επιστολής από την ίδια και τον ομόλογό της του Ισραήλ Γιούβαλ Στάινιτς, στην παρουσία του Υπουργού Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλλα, εξέφρασε τη χαρά της για το γεγονός.
Σημείωσε ότι «μετά από εννέα χρόνια συζητήσεων μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ, σήμερα είχαμε μία αρκετά σημαντική εξέλιξη, μετά από κάποιες συζητήσεις χθες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Ενέργειας κ. Στάινιτζ στην Κύπρο, κατά τις οποίες συζητήθηκε το θέμα του κοιτάσματος Αφροδίτη και Ισάι».
Όπως σημείωσε, «είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι η όποια συμφωνία θα παρουσιαστεί στα δύο κράτη από τις εταιρείες θα πρέπει να τύχει έγκρισης και από τα δύο κράτη ούτως ώστε να τεθεί σε εφαρμογή».
Η κ. Πηλείδου τόνισε, τέλος, ότι «η σημασία του θέματος αυτού για την Κύπρο και το Ισραήλ είναι πολύ μεγάλη, καθώς επιβεβαιώνει την πάρα πολύ καλή συνεργασία που έχουν οι δύο χώρες, τη βούληση για την εμβάθυνση της συνεργασίας αυτής τόσο στα ενεργειακά θέματα όσο και σε άλλα θέματα, όπως επίσης επιλύει ένα θέμα το οποίο εδώ και αρκετά χρόνια ήταν ένα θέμα συζήτησης».
Επομένως, είπε, «ανοίγει τον δρόμο για να προχωρήσουμε πλέον σε μία πρακτική λύση, η οποία να ανοίγει τον δρόμο ακόμη περισσότερο για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κύπρου».
Σε συμφωνία πλαίσιο σχετικά με τα αποθέματα φυσικού αερίου που κυριαρχούν στα θαλάσσια σύνορά τους κατέληξαν Ισραήλ και Κύπρος, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου αναφέρει το Reuters. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την επίλυση μια διμερούς διαφοράς εννέα ετών.
Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη του κυπριακού κοιτάσματος “Αφροδίτη” στα κυπριακά ύδατα έχει ανασταλεί, επειδή ένα μικρό τμήμα της εκτείνεται στη θαλάσσια ζώνη του Ισραήλ. Το κοίτασμα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2011.
The 3 Ministers of #Energy of #Cyprus, #Israel & #Greece – @NatasaPilidou, @steinitz_yuval & @KostasSkrekas – signed the historic MoU on cooperation in relation to the @EuroAsia_HVDC Interconnector #electricity Project of Common Interest (PCI3.10).https://t.co/AxdkWLLI8f pic.twitter.com/svvO7gNfMU
— EuroAsia Interconnector (@EuroAsia_HVDC) March 9, 2021
Η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου είπε ότι αυτή και ο Ισραηλινός ομόλογός της Γιουβάλ Στάινιτς συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο για την επίλυση του ζητήματος και οι οδηγίες θα μεταβιβαστούν στις εμπλεκόμενες στο έργο εταιρείες.
“Το πλαίσιο θα καθοριστεί σε μια κοινή επιστολή που ετοιμάζεται. Είμαστε και οι δύο πολύ ικανοποιημένοι ότι είμαστε τώρα σε αυτό το σημείο μετά από εννέα χρόνια συζητήσεων”, δήλωσε σε δημοσιογράφους η κ. Πηλείδου,
Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο κοίτασμα στο οικόπεδο 12, η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει παραχωρήσει Άδεια Εκμετάλλευσης του για περίοδο 25 χρόνων με τη συμβασιούχο κοινοπραξία των Noble Energy, Shell και Delek. Τα εκτιμώμενα έσοδα για την Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να αγγίξουν τα 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια για περίοδο 18 ετών.
Το Ισραήλ είχε διαμηνύσει ότι απαιτείται συμφωνία πριν ξεκινήσουν οι εργασίες, γιατί σε περίπτωση που γίνει εξόρυξη, ακόμα και στην κυπριακή πλευρά, θα επηρεαστούν και τα κοιτάσματα στην πλευρά του Ισραήλ.
Το κοίτασμα “Αφροδίτη” έχει περίπου 4,1 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου. Υπό αμφισβήτηση βρισκόταν περίπου το 10% του κοιτάσματος, το οποίο είναι κλάσμα του φυσικού αερίου που έχει ήδη ανακαλυφθεί στο Ισραήλ.
Η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα υπέγραψαν τη Δευτέρα συμφωνία για τη δημιουργία υποθαλάσσιου καλωδίου που θα διασχίσει τη Μεσόγειο και θα συνδέσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας των τριών κρατών.
Πηγή πληροφοριών hellasjournal.gr
Φωτο: twitter/EuroAsia_HVDC