Οι διαρροές προς τα Δεξιά απειλούν τη ΝΔ

Οι διαρροές προς τα Δεξιά απειλούν τη ΝΔ

-Τσιμπάει ψήφους ο Βελόπουλος

Η εκροή ψηφοφόρων προς τα δεξιά και η κινητικότητα που καταγράφεται με σκοπό τη δημιουργία νέων κομμάτων απειλεί την… παντοκρατορία της Νέας Δημοκρατίας και ναρκοθετεί τα πολιτικά σχέδια του Κυρ. Μητσοτάκη.

Αν η φθορά της κυβέρνησης συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς τότε οι επόμενες εκλογές –όποτε αυτές κι αν διεξα­χθούν– θα αποδειχθούν μια εξόχως σκληρή δοκιμασία για την ηγεσία και τα στελέχη και –το χειρότερο– με αβέβαιη έκβαση. Και η αυτοδυναμία θα καταστεί… άπιαστο όνειρο.

Στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών υπάρχουν δύο σταθερά ευρήματα: Το πρώτο είναι η σταθεροποίηση της Ελληνικής Λύσης σε ποσοστά πάνω από 4% (4,2% – 4,5%), με αυξητική τάση. Το δεύτερο είναι ότι αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που επιλέγουν «άλλο κόμμα» (8% στην έρευνα της Pulse) ή εντάσσονται στη μεγάλη δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου (20% στην έρευνα της Opinion Poll).

Σύμφωνα με τους δημοσκόπους και στις δύο περιπτώσεις η μεταβολή συνδέεται με τη διαρροή ψηφοφόρων από τη Νέα Δημοκρατία, που την εγκαταλείπουν απογοητευμένοι (δυσαρεστημένοι) από την πολιτική της κυβέρνησης. Με τα σημερινά δεδομένα, προοπτικές ανάσχεσης των διαρροών δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Εδώ και αρκετούς μήνες οι δημοσκοπήσεις συναντούν την Ελληνική Λύση πάνω από το 4%, εσχάτως στο 4,2% η Opinion Poll, ενώ η Pulse τη μέτρησε στο 4,5%. Η δυναμική που παρουσιάζει οδηγεί τους δημοσκόπους στην εκτίμηση ότι στις επόμενες εκλογές μπορεί να υπερβεί με άνεση το 5%. Εκτίμηση που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και στην αυξητική τάση που καταγράφει το κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου στη Βόρεια Ελλάδα, για την ακρίβεια από τη Θεσσαλία και πάνω.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε έρευνα που έγινε τον περασμένο μήνα στην Κεντρική Μακεδονία μετρήθηκε στο 8%. Το υψηλό ποσοστό αυτό έχει να κάνει με τη σκληρή στάση που τηρεί ο κ. Βελόπουλος όσον αφορά τα εθνικά θέματα, στα οποία –λόγω Σκοπίων– οι πολίτες της Βόρειας Ελλάδας είναι περισσότερο ευαίσθητοι από αυτούς στην υπόλοιπη επικράτεια.

Πέρα από την Ελληνική Λύση, η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στον χώρο της Δεξιάς απειλείται κι από τα νέα κόμματα που αναφύονται το τελευταίο διάστημα και διεκδικούν την ψήφο των συντηρητικών ψηφοφόρων. Υπάρχει εν πρώτοις η συμμαχία Φ. Κρανιδιώτη και Θ. Τζήμερου, που θα κατέβουν από κοινού στις εκλογές, με όπλα τις σκληρές θέσεις στα εθνικά θέματα και τις νεοφιλελεύθερες απόψεις τους σε ζητήματα οικονομίας, απασχόλησης κ.ά.

Η εκτίμηση είναι ότι υπό ορισμένες συνθήκες ο συνασπισμός αυτός μπορεί να πιάσει το όριο για την είσοδο στη Βουλή. Απειλή για τη Νέα Δημοκρατία συνιστά και η παρουσία του νέου κόμματος (Ελεύθεροι Άνθρωποι) υπό τον Γ. Τράγκα. Ο τελευταίος εξακολουθεί να έχει απήχηση στα πιο λαϊκά στρώματα της Δεξιάς, ενώ οι… θεωρίες συνωμοσίας που ασπάζεται σε ορισμένα ζητήματα είναι πιθανόν να του φέρουν ψηφοφόρους από τη συγκεκριμένη δεξαμενή πολιτών.

Ακόμη κι αν δεν πιάσει το όριο εισόδου στο Κοινοβούλιο, το όποιο ποσοστό θα συ­γκεντρώσει θα είναι απώλεια πρωτίστως για τη Νέα Δημοκρατία. Τα… ανησυχητικά, ωστόσο, δεν τελειώνουν εδώ για τον Κυρ. Μητσοτάκη. Πρώην στελέχη της παράταξης που για διάφορους λόγους έχουν αυτονομηθεί (ανεξαρτητοποιηθεί) μετέχουν σε διεργασίες για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. Στελέχη όπως, π.χ., ο Σ. Τσιτουρίδης, ο Β. Αντώναρος, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος κ.ά.

Ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει και προ τριετίας, σκόνταψαν ωστόσο στο πρόσωπο που θα ηγείτο του νέου φορέα αλλά και στην εξεύρεση των οικονομικών πόρων που είναι απαραίτητοι για να ευοδωθεί το όλο εγχείρημα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ