Κατάρρευση της «μόδας» στην εποχή της COVID
Το 2020 ήταν κακή χρονιά για τη βιομηχανία της ένδυσης, όμως ούτε το 2021 φαντάζει ρόδινο για τους επαγγελματίες του χώρου.
Μεγάλες εταιρείες του κλάδου μειώνουν κατακόρυφα τις νέες παραγγελίες από τα εργοστάσια της Νοτιοανατολικής Ασίας και λένε ότι έχουν αποθήκες γεμάτες με τόνους από απούλητα ρούχα της περασμένης σεζόν.
Αναλυτές υπολογίζουν ότι παγκοσμίως η αξία των στοκ σε καταστήματα και αποθήκες φτάνει τα 150 δισ. ευρώ, που είναι το διπλάσιο από το συνηθισμένο.
Εν μέσω αυτής της κατάστασης και με δεδομένο το τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος της μαζικής παραγωγής ρουχισμού, κάποιοι βλέπουν την ευκαιρία η μόδα να γίνει πιο «πράσινη» και ζητούν τη θέσπιση μέτρων.
«Αυτό που μπορεί να διασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η βιομηχανία της μόδας να είναι υπόλογη για τα απόβλητα που δημιουργεί η υπερπαραγωγή. Να έχουν την ευθύνη και να καλύπτουν το κόστος ώστε, μόλις τελειώσουν οι καταναλωτές με τα αντικείμενά τους, να τα συλλέγουν, να τα επισκευάζουν, να τα ξαναχρησιμοποιούν και να τα ανακυκλώνουν», είπε στο Euronews η Ούρσκα Τρουνκ από το ίδρυμα Changing Markets.
Η βιομηχανία της μόδας ευθύνεται για το 20% των λυμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από ό,τι η ναυτιλία και η αεροπλοΐα.
Η χρήση φτηνών συνθετικών υλικών είναι εννέα φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το 1970 και απαιτεί 350 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου τον χρόνο.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: greenplanner.it