Έλα στη… θέση σου

Έλα στη… θέση σου

«Αρχίζει να εμφανίζεται στην τουρκική λογική ένα είδος δόγματος ‘‘φιλανδοποίησης’’ της χώρας μας», σχολίασε στο Twitter ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Δηλαδή, η Ελλάδα θα πρέπει να παίρνει την έγκριση της Άγκυρας για δράσεις εξωτερικής πολιτικής. Αυτό είναι και ανήκουστο και προκλητικό και απαράδεκτο»…
Έτσι είναι…
Πόσες φορές ο Ερντογάν είπε στον Μητσοτάκη «να μάθεις ποια είναι η θέση σου»; Και τι σημαίνει αυτό; Ότι οι Τούρκοι θεωρούν πως είναι ανώτεροι και πως εμείς είμαστε μόνο για… σφαλιάρες;
Και δεν είναι μόνο το τουρκικό… ταμπεραμέ­ντο που εξηγεί μια τέτοια συμπεριφορά. Είναι ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις λειτουργούν φοβικά, πολλές φορές ασχεδίαστα, για να μην αναφέρουμε και τις «στραβές»…

Ο κόσμος τους

Εξάλλου, είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι άνθρωποι (αυτοί δηλαδή που κυβερνούν) ζουν στο δικό τους, παράλληλο σύμπαν και (μαντέψτε) εκεί… είναι μόνοι τους. Γιατί μπορεί ο στόχος, όπως επιδεικνύεται, να είναι απλώς η επιβολή στους υπόλοιπους, το ζητούμενο όμως για τη γείτονα είναι πώς θα καταφέρει να αποτελέσει τη μοναδική ράτσα του πλανήτη…
Αυτά έχει ο μεγαλοϊδεατισμός, όταν δεν συνοδεύεται από την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή…

Εμείς

Αλλά είναι και η στάση των άλλων, που δίνουν ώθηση στην ήδη επιβαρυμένη της κατάσταση…
Κυρίως η δική μας στάση. Από την «πατάτα» των Εκδόσεων Ψυχογιός μέχρι το ΚΥΤ του Μηταράκη, η ιστορία μπάζει από παντού, και μάλιστα διαχρονικά…
Γιατί, σου λέει ο εκδότης (Ψυχογιός), ο μεταφραστής ήταν κουρασμένος, είπε και ένα ξερό «συγγνώμη, λάθος» και όλα καλά…
Δηλαδή, πώς όλα καλά; Σημειώθηκε ένα βαρύτατο ολίσθημα, που όχι μόνο βάλλει κατά της ιστορίας του Ελληνισμού αλλά και προβοκάρει την ίδια την εθνική μας κυριαρχία…
Και η φασαρία γίνεται σε… επίπεδο Facebook, ενώ θα έπρεπε να τραβηχτούν, επισήμως, αυτιά – και όχι του… κουρασμένου μεταφραστή.
Απ’ αυτόν θα έπρεπε, το πολύ-πολύ, να ζητήσουν να γράψει καμιά πεντακοσαριά φορές το εξής: «Το βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν είναι τουρκικό, έχει δεχθεί εισβολή από την Τουρκία».
Προς εμπέδωση… Καλή η πολυγλωσσία, αλλά άμα δεν μπορείς να συνεννοηθείς, τι νόημα έχει;

ΚΥΤ και ΕΕ

Εν τω μεταξύ, ένα ένα βγαίνουν τα μαντάτα για το ΚΥΤ Φυλακίου και καθόλου συμπαθητικά δεν είναι…
Η Κομισιόν απαντά σε ερωτήσεις του SLpress.gr και είναι αποκαλυπτικά όσα δημοσιοποιούνται.
«Σκοπός του ΚΥΤ Φυλακίου είναι να ελέγξει και να καταγράψει νέες αφίξεις και τις αιτήσεις ασύλου των αφικνουμένων, εφόσον επιθυμούν να υποβάλουν άσυλο, ενώ όσοι δεν επιθυμούν πρέπει να μεταφέρονται σε κάποιο προαναχωρησιακό κέντρο». Διευκρινίζει ότι «δεν είναι μια εγκατάσταση διαμονής, αλλά ένα Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, και όσοι εισέρχονται σε αυτό δεν παραμένουν εφόσον έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου, αλλά είτε μεταφέρονται στην ενδοχώρα είτε αποχωρούν με δικά τους έξοδα».
Επιπλέον, τονίζει ότι «το ΚΥΤ δεν είναι κέντρο κράτησης (σε αντίθεση με το ΠΡΟΚΕΚΑ) και άρα πρέπει να είναι ανοιχτή και όχι κλειστή δομή!». Είναι το μόνο που επιβεβαιώνει τον υπουργό, που είτε το είπε είτε του ξέφυγε στην πρώτη εκείνη «κατευναστική συνάντηση» με τους φορείς, στις 2 Ιανουαρίου, όπου οι τελευταίοι είτε δεν το άκουσαν είτε το έκαναν γαργάρα…
Αλλά το σημαντικότερο που προκύπτει από την ενημέρωση της Κομισιόν είναι άλλο: Δεν απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση τη δημιουργία τέτοιας δομής. «Εναπόκειται στις εθνικές αρχές της Ελλάδας να εκτιμήσουν εάν το ΚΥΤ Φυλακίου επαρκεί για τις αφίξεις», αναφέρει συγκεκριμένα.
Άρα, η κυβέρνηση θέλει να το φτιάξει, να δημιουργήσει, δηλαδή, μια… πόλη μες στην πόλη. Και όχι κάπου στην… Αριζόνα αλλά στον Βόρειο Έβρο…
Η χωρητικότητά της θα είναι 1.500 άτομα, δηλαδή, πενταπλάσια από τους κατοίκους του Φυλακίου… Και ας μην ξεχνάμε ότι ο Έβρος, κυρίως το βόρειο τμήμα του, αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού…
Δηλαδή, αυτοί οι άνθρωποι τι περιμένουν ότι θα συμβεί εάν η χωρητικότητα της δομής των 1.500 ατόμων που «ονειρεύονται»… καλυφθεί πλήρως;
Εκτός κι αν αυτό είναι το σχέδιο. Να καλυφθεί. Καθώς στα νησιά η κατάσταση είναι στο απροχώρητο… Δηλαδή, σχεδιάζουν εσωτερικές ανακατανομές;
Και το απολύτως «εντυπωσιακό» (την έχω τη λέξη, αλλά ντρέπομαι) είναι ότι αυτή η… νέα πόλη θα βρίσκεται σε σημείο στρατηγικής σημασίας.
Και θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Τουρκία να διοχετεύσει πράκτορες με στόχο την εργαλειοποίηση όσων μεταναστών μπορεί, είτε για συγκέντρωση πληροφοριών είτε –γιατί όχι;– για πρόκληση ταραχών…
Δηλαδή, και «Βούδες ψυχραιμίας» να ήμασταν, τα μικρά και διαδοχικά εγκεφαλικά δύσκολα αποφεύγονται…

Έλλη Μητακίδου

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ