Ο Γεραπετρίτης «αντ’ αυτού» του Μητσοτάκη

Ο Γεραπετρίτης «αντ’ αυτού» του Μητσοτάκη

Ίντριγκες και συνωμοσίες στο επιτελείο του πρωθυπουργού

-«Σύστημα ΠΑΣΟΚ» έχει εγκατασταθεί στο Μαξίμου
-Γιατί τα βρόντηξε ο Χρ. Ταραντίλης

Ίντριγκες, μίση, πάθη και διαμάχες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ οι διάφορες «ομάδες» διαγκωνίζονται με «έπαθλο» το ποια θα ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στον Κυρ. Μητσοτάκη. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, η πανσπερμία απόψεων σε κρίσιμα ζητήματα, οι ανακολουθίες, οι πολιτικές και επικοινωνιακές «γκάφες».

Τελευταίο «θύμα» στον «πόλεμο» των… αντιμαχόμενων πλευρών, ο προσφάτως παραιτηθείς κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης. Άντεξε λιγότερο από δύο μήνες, ενώ τα «πάνδεινα» είχε υποστεί και ο προκάτοχός του Στ. Πέτσας, ο οποίος έχοντας τη στήριξη (κάλυψη) του πρωθυπουργού άντεξε πολύ περισσότερο.

Τα προβλήματα υπήρχαν εξαρχής, με την πάροδο του χρόνου ωστόσο εντάθηκαν. Ο «ισχυρός άνδρας» αυτήν τη στιγμή στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη είναι ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης. Ασκεί σημαντική επιρροή στις αποφάσεις που λαμβάνονται και από τα χέρια του περνούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες όλων ανεξαιρέτως των υπουργείων (όποτε κρίνει απαραίτητο, προβαίνει σε διορθωτικές παρεμβάσεις). Επιπλέον, ασκεί παράλληλα και καθήκοντα άτυπου κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς σε σταθερή βάση προαναγγέλλει πολιτικές και μελλοντικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, δεν είναι τυχαίο που ο κ. Γεραπετρίτης θεωρείται ο «αντ’ αυτού» του κ. Μητσοτάκη.

Ισχυρή στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι και η θέση του υφυπουργού Άκη Σκέρτσου, ο οποίος ξεκίνησε τη θητεία του έχοντας συ­γκεκριμένες (περιορισμένες) αρμοδιότητες, αλλά προϊόντος του χρόνου… επεκτείνεται, εισβάλλοντας στα χωράφια υπουργών και στελεχών. Μεταξύ των δύο «παρεμβάλλεται» ο διευθυντής του γραφείου και ανιψιός του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης, ο οποίος κινείται σε διαφορετικό πεδίο. Αναλαμβάνει τις «δύσκολες αποστολές» και μεταφέρει τις «οδηγίες» του πρωθυπουργού σε υπουργούς, βουλευτές αλλά και παράγοντες της οικονομικής και επιχειρηματικής κοινότητας.

Τελευταία προσθήκη στο στενό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη ήταν ο Θ. Λιβάνιος, ο οποίος τοποθετήθηκε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, με αυξημένες ωστόσο αρμοδιότητες. Οι σχέσεις του με τον Γ. Γεραπετρίτη είναι προς το παρόν ομαλές και τυπικές, με τον κ. Σκέρτσο, ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι λόγω αρμοδιοτήτων αργά ή γρήγορα θα βρεθούν «απέναντι».

«Πράσινο Μαξίμου»
Το πλέον εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι άλλο: Με εξαίρεση τον Γρ. Δημητριάδη και τον Θ. Νέζη, τα περισσότερα πρόσωπα που στελεχώνουν το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία αλλά από το ΠΑΣΟΚ (παλαιό και… νεότερο) και από το… αλήστου μνήμης Ποτάμι. Και αυτό είναι κάτι που προκαλεί τη μόνιμη αγανάκτηση των στελεχών αλλά και των ψηφοφόρων της παράταξης.

Ο Γ. Γεραπετρίτης διετέλεσε γενικός γραμματέας στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και παλαιότερα σύμβουλος σε διάφορα υπουργεία. Από τη μεγάλη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ προέρχεται και ο Θ. Λιβάνιος, που στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ήταν ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών. Από το Ποτάμι προέρχεται ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, δημοσιογράφος Δ. Τσιόδρας, ενώ καμία σχέση με τη Νέα Δημοκρατία δεν έχει ο υπεύθυνος για τις ομιλίες του κ. Μητσοτάκη, δημοσιογράφος Γ. Βλαστάρης.

Το… κακό (για τους Νεοδημοκράτες) δεν σταματάει εκεί, καθώς με τις… ευλογίες προφανώς του κ. Μητσοτάκη το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» που διευθύνει το Μαξίμου διορίζει σε θέσεις-κλειδιά πρόσωπα που και αυτά δεν σχετίζονται με τη Νέα Δημοκρατία. Από υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς μέχρι διοικητές νοσοκομείων και επικεφαλής Οργανισμών.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ