Μάκης Κουρής: Στο άγνωστο με βάρκα χωρίς ελπίδα, με τα εμβόλια να καθυστερούν και τον κορονοϊό να παίρνει ζωές…
Με τα κρούσματα να αυξάνουν και κρεβάτια Covid να μην υπάρχουν
-Και με το ιικό φορτίο στα λύματα να αυξάνεται και να γίνεται όλο και πιο απειλητικό
Και ξαφνικά, εκεί που είχε αρχίσει να ελπίζει όλος ο κόσμος, και η Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό, ότι πλέον ο κορονοϊός τίθεται υπό έλεγχο, ξανά πίσω στην αγωνία, να σταυροκοπιέσαι να μην τύχει να σου χτυπήσει την πόρτα ο απρόσκλητος επισκέπτης. Παγκοσμίως, τα κρούσματα που δηλώθηκαν το 2020 ήταν περίπου 84 εκατομμύρια, από τα οποία 1,8 εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους. Δυστυχώς, οι κίνδυνοι αυξάνουν…
Μία από τις αιτίες είναι ότι ο κόσμος κουράστηκε και «διψάει» για επαφή, όπως δείχνει το ιικό φορτίο στα λύματα, που στις περισσότερες περιοχές της χώρας πολλαπλασιάζεται. Στο Ρέθυμνο η αύξηση έφτασε στο 337%, στον Βόλο στο 218%, στη Λάρισα στο 66% και στο Ηράκλειο στο 199%!
Και ανάλογες αυξήσεις καταγράφονται στους περισσότερους νομούς. Ήδη χτυπούν «βαθύ κόκκινο» πολλές περιοχές, με πρώτη την Αττική. Και ακολουθούν Αχαΐα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λευκάδα, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Θεσπρωτία, Άρτα, Σάμος, Βοιωτία, Χίος, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδος, Ηράκλειο, Εύβοια και Κάλυμνος.
Ήδη όλες οι κλίνες Covid είναι κατειλημμένες και πλέον δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα, καθώς λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα…
Αντίθετα, το πρόβλημα μεγιστοποιείται με την καθυστέρηση των εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ήδη έχει χαθεί ενάμιση μήνας σε σχέση με τον στόχο που είχε θέσει η ΕΕ για την πορεία των εμβολιασμών μέχρι το καλοκαίρι. Και από αυτή την καθυστέρηση, αν δεν καλυφθεί, το κόστος στο ΑΕΠ θα είναι πάνω από 100 δισ. ευρώ.
Κάθε εβδομάδα καθυστέρησης στους εμβολιασμούς αφαιρεί 0,1218% από το ονομαστικό ΑΕΠ της ΕΕ. Σε σχέση με τη χώρα μας, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz Πάτρικ Κρίζαν υπολογίζει πως κάθε εβδομάδα καθυστέρησης κοστίζει 0,2373% του ελληνικού ονομαστικού ΑΕΠ, ή 400 εκατ. ευρώ, με το σωρευτικό κόστος να αγγίζει το 1,43% του ΑΕΠ, ήτοι κοντά στα 2,4 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα μέχρι την αρχή της εβδομάδας είχε εμβολιασθεί πλήρως το 3,2% του πληθυσμού και με την πρώτη δόση το 5,8%.
Σύμφωνα με το Bloomberg Vaccine Tracker, μέχρι τις 2 Μαρτίου η ΕΕ (πληθυσμός 446 εκατ.) είχε χορηγήσει 34.514.884 δόσεις εμβολίων, οι ΗΠΑ (πληθυσμός 332 εκατ.) είχαν χορηγήσει 78.631.601 δόσεις και το Ηνωμένο Βασίλειο (πληθυσμός 68 εκατ.) είχε χορηγήσει 21.322.717 δόσεις.
Τι κρύβουν οι προτάσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και δεν τις δίνει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση;
• Ο λαός, που κινδυνεύει η ζωή του από τον κορονοϊό και δίνει δύσκολη μάχη κάθε λεπτό, δεν χρειάζεται να ξέρει τι πρέπει να αποφεύγει για να προφυλαχθεί από τον θανατηφόρο ιό, να μη βρεθεί από τη μια στιγμή στην άλλη σε κρεβάτι Covid, με άγνωστη την κατάληξη;
• Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζει κάθε μέρα, δεν θα έπρεπε –και πρέπει– να ενημερώνει κάθε μέρα τους πολίτες; Αυτή δεν είναι η αποστολή της; Ώστε να τηρεί ο κάθε πολίτης με απόλυτη συνέπεια τις οδηγίες της Επιτροπής και να «χτίσει» τείχος απέναντι στον κορονοϊό;
• Και κάτι καίριο: Οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης προσαρμόζουν τις αποφάσεις τους με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής ή αυτές στοιβάζονται σε κάποιο γραφείο;
• Έχει, πάντως, ευθύνες η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, από τη στιγμή που δεν ενημερώνει τον ελληνικό λαό για την πορεία του κορονοϊού και τα μέτρα που πρέπει μετ’ ευλαβείας να τηρεί για να μην πέσει στα «νύχια του ιού».
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ