ΕΛΙΖΑ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ στο “Π”: Το στοίχημα της πενταετίας

ΕΛΙΖΑ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ στο “Π”: Το στοίχημα της πενταετίας

Της
ΕΛΙΖΑΣ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ
Ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας


Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας είναι φυσικό να μονοπωλούν εδώ και περίπου έναν χρόνο το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και της κοινής γνώμης.

Όμως είναι αλήθεια ότι και πριν από τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε οι πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το έργο των ευρωβουλευτών δεν καλύπτονταν σε ικανοποιητικό βαθμό από τα ΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, καθώς πλέον συμμετέχει ενεργά ως συννομοθέτης στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής και οι παρεμβάσεις του έχουν αυξημένη βαρύτητα στα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι οι ευρωβουλευτές έχουμε υποχρέωση να ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε και για την κοινοβουλευτική μας δραστηριότητα, κατά μείζονα λόγο όταν από το 2014 εκλεγόμαστε με σταυρό προτίμησης και μας έχουν τιμήσει με την ψήφο τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.

Ίσως μάλιστα πολλοί να μη γνωρίζουν ότι στο πλαίσιο των καθηκόντων μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συχνά ασχολούμαστε με ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας αλλά και της τρέχουσας επικαιρότητας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν πρόσφατες παρεμβάσεις μου με θέμα την τουρκική προκλητικότητα, το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης και την ανάγκη ενίσχυσης των τουριστικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις συνέπειες της πανδημίας, ζητήματα που αυτήν την περίοδο κυριαρχούν στην ειδησεογραφία.

Ειδικότερα, με παρέμβασή μου προ ολίγων ημερών στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού ανέδειξα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις των εν λόγω κλάδων και ζήτησα ειδική ενίσχυση και χρηματοδότηση στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού προγράμματος 2021 – 2027.

Παράλληλα ανέλαβα πρωτοβουλία για να ενταχθεί στο τελικό κείμενο της έκθεσης της Επιτροπής η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για δημιουργία ενός κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού προκειμένου να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των ευρωπαίων πολιτών, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την τόνωση των μείζονος σημασίας για την Ελλάδα τομέων μεταφορών και τουρισμού.

Περαιτέρω, με αφορμή τη συμμετοχή μου στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ – Τουρκίας, έχω καταγγείλει με σειρά ερωτήσεών μου προς την Επιτροπή την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα εις βάρος Ελλάδας και Κύπρου, ζητώντας την αποτελεσματική αντίδραση της ΕΕ με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία.

Επίσης, ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, έχω αναλάβει την εισήγηση της Έκθεσης για τη Διαδικτυακή Βία κατά των Γυναικών, ένα εξαιρετικά επίκαιρο και ευαίσθητο φαινόμενο που στην εποχή μας γνωρίζει έξαρση.

Παράλληλα, ως υπεύθυνη από τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τον φάκελο του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού, εργάζομαι για ένα νέο, κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, με δίκαιη και αναλογική κατανομή προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη, που θα ελαφρύνει τα κράτη πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, και θα αποδείξει εμπράκτως ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν αποτελεί κενό γράμμα.

Γιατί είναι αλήθεια ότι πολλές φορές βρέθηκα αντιμέτωπη με την άρνηση συναδέλφων μου από άλλα κράτη-μέλη, που δεν αντιλαμβάνονταν ότι τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις, στη βάση της ευρωπαϊκής συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Γι’ αυτό η εκπροσώπηση της Ελλάδας σε κέντρα λήψης αποφάσεων αποτελεί για μένα μια μεγάλη πρόκληση, ιδίως όταν στην Ευρώπη καλούμαστε να λειτουργήσουμε μέσα σε ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον, που επιχειρεί να συγκεράσει τις θέσεις και τα συμφέροντα 27 κρατών-μελών.

Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης υποδοχής, εξερχόμενη από δεκαετή οικονομική κρίση, με ευαίσθητη γεωπολιτική θέση και δύσκολες σχέσεις με τους γείτονές της, έχει να αντλήσει πολλαπλά οφέλη από μια ισχυρή Ενωμένη Ευρώπη και από μια πολιτική και θεσμική εμβάθυνση της Ένωσης.

Όσοι πιστεύουμε στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα, αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη αρχών και αξιών, που θα αμβλύνει τις διαφορές των κρατών-μελών της, γνωρίζοντας ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν αποτελεί ένα εύκολο εγχείρημα, αλλά είναι ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο απαιτεί συνεχή προσπάθεια και συναινετικές διαδικασίες.

Όσο για το προσωπικό μου στοίχημα την τρέχουσα πενταετία, αυτό είναι να εργαστώ με προσήλωση στα εθνικά μας συμφέροντα στους φακέλους που χειρίζομαι και αφορούν τον τουρισμό, τις μεταφορές, τη ναυτιλία, τη μετανάστευση, την τρομοκρατία, την ασφάλεια, τα δικαιώματα των γυναικών και τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ